Футболният младежки национал Давид Василев, който играе за испанския Валенсия, пред Георги Куситасев, за предаването "Спортът във Фокус" на радио "Фокус".



Здравей, Давид. Част си от формацията на Валенсия до 19 години. Как и кога стигна до трансфер в един от най-силните футболни отбори в Испания? 

Здравей. Стигнах до Валенсия преди 8 сезона, аз бях на 10 години и играех за Агилас, отборът, който е от Мурсия. Аз живях там, в Агилас с родителите ми и просто от Валенсия контактуваха с родителите ми, и дойдох. И вече 8 сезона тук живея. 

Осем години живееш вече там?  

9 години, да, 8 сезона играя във Валенсия.  

Кога започна да играеш футбол и кой е виновникът да се занимаваш с този спорт? 

Започнах да играя футбол когато бях на 6-7 години, и виновник... не знам дали има. Ходих до парка и играех с майка ми, и знам че ми харесваше много Касияс като бях малък и мисля, че заради него. 

Значи Икер Касияс ти е идолът, така ли да разбираме? 

Да, един от идолите може би. 

От кой град си? 

Аз съм от Агилас – едно малко градче от Мурсия. 

Къде си роден? 

В България съм роден, в София, и малко след това дойдох в Испания с нашите. 

Каза, че на 6 години си започнал да тренираш футбол. Кой беше първият ти клуб? 

В Агилас, там, където живеех. Аз само съм играл за Агилас и после за Валенсия. 

Как те забелязаха толкова голям отбор като Валенсия? 

Почнаха да ме гледат. Имаше един от Агилас, който работеше за Валенсия. И просто имах късмет. Имаше и други отбори, които ме искаха от Испания, но на мен най-много ми хареса Валенсия. 

Кои са другите отбори от Испания, които са искали да подпишат с теб? 

Виляреал, Алмерия, Реал Мадрид бяха там също. 

Реал Мадрид също са те искали, така ли? 

Да. Аз ясно обявих, че искам да дойда във Валенсия. Интересът на Реал Мадрид дойде малко по-късно. Тогава вече се бях договорил с Валенсия.

Как се отказва на клуб като Реал Мадрид? 

На мен Валенсия много ми харесва. Валенсия е един от грандовете тук в Испания. И като получих шанса да отида във Валенсия, реших веднага да дойда тук. 

А Реал Мадрид кога са те забелязали, след като си подписал вече с Валенсия, така ли? След като вече си изиграл няколко сезона? 

Като бях малък, 10-годишен ходих на тренировки с Реал Мадрид. Бях много малък тогава, и после като подписах с Валенсия, пак питаха за мене, ама вече ми беше ясно, че ще дойда тук (във Валенсия). Харесва ми на мен Валенсия много. 

Не съжаляваш, че не си продължил в Реал Мадрид? 

Не, не съжалявам. Тук съм си много доволен и вече съм много време и всичко е точно тук. 

Ти играеш на поста "вратар", като си един от четиримата чужденци в състава на "прилепите“ до 19 години, нали така? 

Да. 

Как се разбираш с останалите в отбора и кои са ти най-близки, другите чужденци ли? 

Отношението с другите в отбора е перфектно, нищо че сме чужденци. А и да съм чужденец, испанския го говоря перфектно, по-добре от българския. В смисъл, аз съм живял почти целия ми живот тук, в Испания, и съм си като испанец. Български също говоря добре, ама по-добре испански. 

Титуляр ли си на вратата на Валенсия при подрастващите? 

Играем и двамата. Аз играя малко повече, ама и другият вратар е много добър. Той ходи с Испания под 18 години, така че имам доста конкуренция. 

Вратарят, с който си оспорвате титулярното място, е на вратата на националния отбор на Испания до 18 години, така ли? 

Да. Играем и двамата, аз играя малко повече.  

За Валенсия преди години игра и легендата на българския футбол Любослав Пенев. Спомнят ли си за него в тима и той изигра ли някаква роля за пристигането ти в отбора на Валенсия? 

Любо Пенев не съм го гледал като футболист във Валенсия, защото бях много малък. Но после той беше треньор на втория отбор на Валенсия и се запознахме преди няколко години. Когато се запознахме аз вече бях част от тима. 

В тима помнят ли го, и като кажеш че си от България, какво ти казват? 

Говори се за него. Аз като кажа, че съм българин винаги ми казват: "Ааа, тука игра Любо Пенев, той също е българин“, и аз: "Да, да, един от най-добрите български футболисти е". 

Какви са амбициите през този сезон на отбора, в който ти играеш, до 19 години? 

Амбициите са да спечелим първенството – ние сме първи засега, и после да играем Купата на шампионите. Тук има 7 групи и се играе Купата на шампионите. Амбициите са да се представим добре на Купата на шампионите. 

В кое ниво на испанския футбол играете? 

Играеме в най-силното ниво за 19-годишни - Дивизион де Онор.  

Кой е любимият ти клуб в Испания, и Валенсия ли е това? 

Да, Валенсия ми е любимият клуб, ама ми харесват и други като Барселона, Реал Сосиедад, Севиля, Виляреал. Има много добри отбори, които ми харесва как играят. Реал Мадрид, Атлетико (Мадрид) са много добри отбори, ама Валенсия ми е любимият отбор.  

Ако сега ти предложат договор с примерно Барселона, който ти каза като първи любим отбор, били веднага се съгласил да преминеш при тях или? 

Не, аз съм доволен тук, във Валенсия.  

Искаш да се развиваш в този клуб? 

Аз искам да продължавам тук. И вече ако някой ден те решат да не продължавам, вече, ще трябва да търся други отбори. Ама аз съм си добре тука и искам да продължа тук. 

Имал ли си вече тренировки с първия тим на Валенсия и кой ти прави най-силно впечатление от първия състав? 

С първия отбор съм тренирал вече няколко години. Треньорите са се променили. Тренирал съм с Бордалас, с Гатузо, и сега с Бараха още не съм тренирал. От играчите най-много впечатление ми е направил Кавани. Той е много добър, Хюго Дуро също. И от вратарите може би Жауме Доменеч, който е вторият или третият вратар на Валенсия. 

Титуляр на вратата на тима в Ла лига е грузинският национал Георги Мамардашвили. Той е едва на 22 години. Негови заместници са трима: Яго Ерерин, Кристиан Риверо и Жауме Доменеч. Мислиш ли, че в бъдеще ще има шанс да пазиш за първия отбор в Примера? 

Мамардашвили е много добър вратар. Трудно ще е, сега много конкуренция. След няколко години ще е един от най-добрите вратари в света, ако вече не е един от тях. Надявам се да има шанс, надявам се, ама е много трудно. Много добър вратар е.  

Кой е най-добрият тим, срещу който си се изправял? 

Изправял съм се срещу много силни клубове. Тази година примерно – Реал Мадрид. Иначе Барселона са много силни, играли сме срещу тях. Играли сме също и срещу отбори извън Испания – Аякс, Спортинг (Лисабон) също са много добри. 

На кой футболист симпатизираш?  

На мен любимият ми вратар е Куртоа (Тибо Куртоа). Аз много се влияя от него и мисля, че в много неща съм като него. 

Кой е най-добрият играч на твоя пост в света в момента? 

Аз мисля, че Куртоа. Има много добри вратари, но Куртоа според мен сега е най-добрият вратар в света.  

Кои са силните страни в твоята игра и къде смяташ, че са слабостите ти, на които трябва да наблегнеш? 

Силните ми страни са, че чета много добре играта. Дузпите ми се отдават и "един срещу един" като има. Много съм добър на един срещу един, в смисъл като остане нападател сам срещу мен и аз трябва да му излязна "един срещу един".  

А слабостите? 

Слабостите – може би играта с краката може да се подобри. Не съм лош, но може да се подобри. 

Имаш вече няколко мача за Националния отбор на България при подрастващите. Какво е нивото на младата родна генерация и смяташ ли, че скоро може да имаме отбор, който да играе на големи футболни форуми? 

Нивото на националния отбор до 19 години, примерно тая година, е много високо. Има много талантливи футболисти. Има играчи, които са от чужбина, има играчи от България, които са много талантливи. И аз мисля, че в бъдеще може да имаме много интересен национален отбор, с който да се борим за много неща. 

Добре, а защо българските футболисти, които играят за чужди клубове, се представят много добре като таланти, но след това трудно получават шанс в първия отбор на даден клуб? Много са примерите и за футболисти, бивши, на "Милан“ и на "Барселона“, българи, които са били. 

Не знам, но в чужбина е много трудно. Все тая дали си българин, откъдето и да си, е много трудно да играеш за първия отбор. 

А каква е причината според теб за това? Търсят се готови футболисти ли вече във всеки един от големите тимове или?  

Да, може би. За да дебютираш млад, като Гави примерно, трябва да си звезда като него. Иначе и да си добър е много трудно да ти дадат шанс. 

Би ли се върнал някога в България да играеш за някой от родните грандове – Лудогорец, Левски, ЦСКА-София? 

Не знам, на мен много ми харесва в чужбина. Някой ден защо да не се върна в България? 

Следиш ли родното първенство? 

Да, от време на време гледам някой мач, но на мен ми е трудно тук (във Валенсия, Испания), защото живея в едно общежитие и тук няма как да гледам, много е трудно. Като се прибера вкъщи със семейството гледам някои мачове, но ми е трудно. 

Симпатизираш ли на някой от българските отбори? 

Не, нямам добър отбор. Лудогорец най-много съм ги гледал, защото те играят Шампионска лига и Лига Европа и съм ги гледал, но иначе нямам любим отбор. 

А като футбол, от това, което си гледал от българските отбори, кой тим ти прави най-хубаво впечатление? 

Аз мисля, че Лудогорец примерно. Лудогорец винаги имат много силни играчи и затова. И се борят и в Европа, където не е лесно да играеш Шампионска лига, Лига Европа – не е лесно. 

Ако има още нещо, което да добавиш, което да бъде интересно за нашите слушатели? 

Благодаря за интервюто. 

Пожелаваме ти успех!

Георги КУСИТАСЕВ