Николай Драгиев, тенис експерт и треньор, телевизионен коментатор в Евроспорт, в интервю за предаването "Спортът на Фокус" по Национална радиоверига "Фокус".



 

Ники, добре дошъл в Радио “Фокус".

Благодаря за поканата. Чувствам се прекрасно във вашето студио, в приятна компания. Държа да отбележа, че на мен “Ролан Гарос" ми е любимият турнир от Големия шлем, може би и поради факта, че съм бил там за  последно през 2016 г., и те уверявам, наистина е голяма магия. Да,  “Уимбълдън" се води за най-престижния, най-стария турнир, но тази, така да се каже, снобарска обремененост и рамкираност на “Уимбълдън" лично на мен не ми допада. “Ролан Гарос" е голям спортен празник и го чакам с нетърпение.

Наскоро в разговор с Ася Александрова, водеща на “Животът на Фокус" и световен шампион по тенис за журналисти, разкрихме тайните около самото име “Ролан  Гарос" , легендата за пилота и летеца. Това ли отличава “Ролан Гарос" от “Уимбълдън", а именно, че французите посвещават и кръщават този спортен комплекс на свой национален герой?

Историята е много интересна, аз даже преди години бях писал статия по този повод, за човекът Ролан Гарос, за неговата биография, за това как се стига до това да се нарича турнирът на негово име. Всъщност, той самият не е имал нищо общо с тениса, връзката е между неговият приятел, който е бил собственик на земята, която се отдава на френската федерация, за да бъде построен комплекса “Ролан Гарос". И неговото единствено условие е било бъдещият комплекс да носи името на приятеля му, който загива в последните дни на Първата световна война като боен пилот.

Разкажи ни повече за това  какво е “Ролан Гарос" извън спорта, извън спортно-техническия аспект - като комплекс, като отношение, като усещане, като достъп на самите гости и парижани, скъпо ли е, евтино ли? Транспортът как е уреден? Това са неща, които обикновено остават извън нашия спектър на разговор, но пък според мен са важни.

Изключително важни и интересни за тези, които не са имали възможност да посетят турнира. Ако трябва да започна отзад напред, безобразна скъпотия. Значи аз бях там, както ти казах през 2016 г., още тогава едно кафе беше 5-6 евро, вътре в комплекса. Наистина трябва човек да има възможности, ако не е акредитиран, да си прави сметка. Иначе мястото е наистина магическо, намира се до Булонския лес, от другата страна на кортовете са едни прекрасни стари сгради. Там може да се каже, че живее голяма част от аристокрацията на Париж, великолепно е аранжиран целият район, с много зеленина. Просто въздухът е съвсем различен, усеща се, че си на някакво специално място, всичко е много добре организирано. Сега в последните години се обръща огромно внимание на сигурността. Трябва човек да се примири с това, че ще бъде пребъркан, че ще му се види  какво има в чантата, че ще бъде проверен. Достъпът е изключително рестриктивен, освен ако не си журналист и ако нямаш съответния бадж, тогава минаваш навсякъде разбира се.

Има ли добра транспортна свързаност?

Транспортът в Париж, особено пък тази година със задаващата се олимпиада и всички мерки за сигурност, ще е кошмар. Най-добрият метод е пътуване с метрото. Има станция, която е недалеч от кортовете, за десетина минути ходене се стига до комплекса. И смятам, че това е най-разумният начин за придвижване.

Цени на билетите?

По принцип е много трудно да се сдобиеш с билет за “Ролан Гарос", защото когато бъде обявена тяхната продажба обикновено те свършват за минути. По принцип можеш да се сдобиеш на съвсем разумна цена от порядъка на 50-100 евро, но билетите за финалите могат да ударят и до 3000 евро, особено, ако са на някакви по-атрактивни места, те се продават през специализирани сайтове и ако искаш можеш да се снабдиш, но техния брой също е лимитиран и там говорим за много високи цени.

Всички сме виждали как от време на време на завързаните мачове не се спазва тишината от някои зрители. Има ли регистър на тези недобросъвестни хора и след това те да бъдат спирани на следващи мачове, в турнира. Изобщо фейс контролът какъв е там?

По принцип френската публика има, не знам дали заслужено или незаслужено, репутацията на една от най-невъздържаната, особено когато играят техни хора. Много често така се прекрачва границата и етикета на поведение. В желанието си да подкрепят своите любимци, те прекаляват понякога. Не съм чувал да има такъв фейс контрол, както например на футболни мачове, знаем, че там има лица, които не се допускат, които са регистрирани, за да не предизвикват някакви ексцесии. Но нищо чудно заради това, което се случи с Джокович наскоро, когато беше ударен с бутилка по главата, да се въведе нещо подобно и да има рестрикции за определени хора, които създават проблеми.

Всички ние като българи се надяваме Григор Димитров да успее , не знам дали е малко рано да се каже, в заника на кариерата си? Да отворим темата за Григор.

Ами със сигурност не е заника, Бойко. Но за съжаление това невероятно съзряване, което наблюдаваме дойде малко късно. Той преди няколко дни навърши 33. Със сигурност има пред себе си още 2-3 години, но за съжаление най-добрите му години бяха между 25 и 30. Доказано е, че това е най-продуктивният период в кариерата на един тенисист, но при него премина под доминацията на Джокович, на Федерер, на Надал, които все още бяха в силата си и обикновено те го спираха, с 1-2 изключения, на големите турнири и той така и не можа да стигне поне до финал на турнир от Шлема. Единственото изключение между другото беше онзи US Open, когато Григор имаше шанса  да играе полуфинал с Медведев, след като елиминира Федерер на четвъртфинала, но след като беше изчерпан, той загуби този мач. Пред него сега наистина предстоят сериозни предизвикателства. Много хора го определят като един от фаворитите, даже наскоро слушах един подкаст с американската легенда Анди Родик, който казва, че “Григор имал сили да стигне до финала". Аз не смея да предвиждам подобно нещо, защото на червено все пак на тази настилка има доста хора, които могат да го победят. Смятам, че реалистичната цел за него е да стигне до втората седмица, това значи осминафинал, дай Боже четвъртфинал. Лесно няма на турнирите от Големия шлем, още на първия мач се изправяш срещу трудни съперници. Знаем, че началото е най-трудно, много често сме говорили за това, че първият мач е най-труден.

Ти следиш цялата кариера на Григор Димитров на живо, както се казва, в своите коментари. Специално в последните 12 месеца какво се промени при него в положителен план? На какво дължим тази метаморфоза, която доведе и до добрите резултати?

Смятам, че тя е и психическа, и физическа. Физическа, защото през миналата година, както предполагам нашите слушатели знаят, той промени малко своята физическа подготовка, понатрупа малко мускулна маса, което му липсваше преди. Спомням си, че той беше много слаб, много изфибрен, така да се каже.

Хилав?

Не исках да го казвам, да, защото това по принцип в тениса е добре. Лекотата винаги е нещо положително, тя ти дава и повече издръжливост. Но понякога си трябва и малко повече мускули, повече сила. И явно те са стигнали със своя екип до извода, че трябва  да направят тази промяна и го видяхме през миналата година да качи 3-4 кг мускули. И смятам, че това му помага в тези по-дългите мачове, в по-тежките битки. А другата, психологическият аспект е, че той  се научи да печели тези завързани двубои, когато нещата са на кантар и могат да бъдат решени от 2-3 точки. В миналото той губеше тези мачове. Сега обикновено повечето от тях ги печели, може би последният подобен мач беше този срещу Руне в моменти, победа, загуба, фраза, избор, плейбой, модел, жени, Монте Карло и след като го завоюва, според мен той тръгна малко надолу на следващите два турнира. Но като цяло, ако погледнем резултатите му през тази година, той печели оспорваните мачове, има много малко загуби от тенисисти, които се намират зад него в ранкинга. И доказателство са тези финали, до които достигна в Маями, в Марсилия, и разбира се в началото на годината титлата в Брисбън.

Доколко според теб, Григор може да съжалява през последните 10-12 години за това, че във важните моменти той беше, как да се изразя по-коректно, романтично разсеян и ангажиран и не можа да се посвети изцяло на тениса? Естествено те нещата вървят заедно, но все пак?

Аз мисля, че той няма за какво да съжалява, той е направил своя избор да бъде не само топ тенисист, но също така да бъде и плейбой, да бъде лайфстайл модел, ако мога да използвам тези малко вносни фрази. Не всеки може да бъде като Джокович, като Федерер, като Надал, които са толкова вглъбени, толкова профилирани в тениса и са жертвали изцяло личния си живот. Григор изглежда му харесва да бъде с различни жени, които са много известни, със знаменитости и т.н. Да води този лъскав, привлекателен начин на живот, скоро го видяхме с “Ламборджини"-то в Монте Карло как качи Ализе Лим. Това е част от живота, въпрос на избор е, аз предполагам, че на него така му харесва, това го кара да се чувства щастлив, и не мога да го обвинявам за това.

Негов избор. Добре, дълги години се радвахме на династията Малееви с всичките им успехи, след това и Цвети Пиронкова, всички те да са живи и здрави. Сега нашето момиче № 1 е Вики Томова, която се движи между 70-то и 80-то място. Какви са нейните шансове за “Ролан Гарос"? Как изобщо оценяваш нейната кариера, защото и тя наближава 30-те?

Да, точно така. Нека да започнем с това, че тази седмица Вики прави доста добро участие на турнира в Рабат, столицата на Мароко, който е един от двата подгряващи турнира заедно с този в Страсбург и беше много важно тук да запише 1-2 победи. Тя го направи срещу туркинята Дженгиз в първи кръг и след това срещу китайката Уан. Да достигнеш до полуфинал е чудесно, и то точно в навечерието на “Ролан Гарос". Спомняме си, че тази пролет тя допусна няколко много тежки загуби, включително и тази с пропиляните 10 мачбола в Мадрид. Аз мисля, че тя стигна максимума на своя потенциал. Тази позиция в световната ранглиста е невероятно постижение за нея. Тя самата си беше поставила за цел да бъде част от първата стотица. И виждаме, че вече две години успява къде по-трудно, къде по-лесно да се задържа в тези нива на ранкинга. За съжаление, това, което тя не може да постигне, и което правеше Цвети Пиронкова, е да побеждава от време на време топ тенисистките. Ние си спомняме Цвети имаше няколко такива избухвания и на “Уимбълдън" и на някои други турнири, когато направи знакови победи в нейната кариера, когато елиминира Винъс Уилямс, когато беше полуфиналистка на “Ролан Гарос". След това, вече в края на кариерата си, през пандемичната 2020 г., стигна до четвъртфинал на US Open и загуби на косъм в 3 сета от Серина Уилямс. Вики не успява да запише такива големи победи, тя общо взето побеждава тенисистки, които са около нея или малко зад нея в ранкинга. За това си има, разбира се, и причини. Аз се познавам много добре с нейния дългогодишен треньор Мишо Кънев, който на времето беше многократен шампион на България -в зала и на открито. Той познава изключително добре нейната игра и ми е казвал какви са й слабостите и какви са й силните страни. Това, което й липсва на нея, е малко по-силен сервиз, по-добър сервиз и форхенд, иначе тя има великолепен бекхенд, много добро движение по корта, но чисто технически това й поставя някои лимити, които не й позволяват да побеждава топ тенисистките.

Да обърнем внимание и на една друга българска надежда Андриан Андреев. Той е малко като енигма за българската тенис общност, отказва да играе за България, не дава интервюта. Общо взето само го следим от различни точки по света, където се представя, дай Боже все по-добре. Какво ти е мнението за него?

За мен също е енигма. Аз този човек не съм го виждал от години в България, той е в някакъв тежък конфликт и с Българската федерация по тенис. И неговата история до голяма степен ми напомня историята на скандалната Камила Джорджи, която се оттегли през миналата седмица неофициално, това беше обявено в сайта на женската тенис асоциация, може по-късно да поговорим за това. Без съмнение той е голям талант, но просто неговата кариера тръгна в една не много благоприятна посока и  виждаме, че вече 2-3 години той не може да прескочи това ниво на фючърсите и на чалънджърите. Сега на “Ролан Гарос" имаше опасност България да няма представител на квалификациите. В последния момент той влезе и даже записа победа в първи кръг срещу Денис Евсеев, на загуби във втори рунд срещу Зепиери в сряда, той взе първият сет срещу италианеца, след това имаше прекъсване заради дъжд, точно когато се изля този зверски дъжд в София, явно е валяло и в Париж. И след това при доиграването италианецът е обърнал мача. Досега в историята не е имало случай, когато България е имала двама представители в основната схема, за съжаление и тази година няма да се случи. Така че в това отношение бележим леко отстъпление, защото в предишните години имахме Кузманов и Андреев на квалификациите и 2-3 момичета при жените в квалификациите. Тази година единствено Андреев и то в последния момент влезе. Както ти отбеляза, той продължава да бъде енигма и очевидно е, че е особен характер, чепат характер, трудно се сработва с треньори, с федерация и т.н.  Няколко пъти го виждахме и в тежки конфликти на корта с този французина Корентен Муте, но те бяха почти пред сбиване, помниш го този инцидент преди няколко месеца. Така че, особен характер е, иначе безспорен талант, великолепен тенис играе, но това не е достатъчно, за да можеш да направиш голям пробив.

Как оценяваш сезонът на червено до тук? Какви изводи могат да се направят преди “Ролан Гарос"?

Бойко, смятам че ставаме свидетели на най-странния, най-разпокъсания и  фрагментиран сезон от много години насам, сезон, в който нямаме ясен доминант. Защото всички големи турнири бяха спечелени от различни играчи. Като започнемс  Монте Карло и Циципас, след това Мадрид  и най-неочаквано Рубльов, който беше в серия от 4 поредни поражения. И сега Зверев записа шестата си Мастърс титла на турнира в Рим. И всички тези резултати поставят много въпросителни какво можем да очакваме на откритото първенство на Франция и насред всичко това Джокович и Надал, които  се опитват може би да изпеят своята лебедова песен. Джокович от немай къде беше принуден да запише този турнир в Женева, подгряващ турнир. По принцип, фаворитите никога не играят в седмицата преди “Ролан Гарос", но и Джокович в момента се намира в голяма криза. Най-вероятно този “Ролан Гарос" ще бъде последен за Рафаел Надал, той вече пристигна в Париж, тренира усилено. Даже неговите тренировки се превръщат в истинска сензация, събират се по 10 000 - 12 000 души, само за да го гледат как тренира, можеш да си представиш за каква лудост става въпрос. Той даде страшно много на тениса и на “Ролан Гарос", но честно казано, вече ми се иска да затворим тази страница и да продължим напред. 14 титли са страшно много, това е рекорд, който никога няма да бъде подобрен. Лично на мен ми се иска вече да виждам нови лица и при мъжете и при жените. При жените имаме един тотален фаворит в лицето на Швьонтек, която между другото, в момента прави рекорд за най-голям актив точки от 2015 година, никога досега не е имало тенисистка с толкова много точки в актива си - 11 695, тоест при жените няма никаква интрига относно първото място в ранкинга. Имаме две състезателки Швьонтек и Сабаленка, които се конкурират и играят финали на големите турнири в последните седмици. Смятам, че най-хубавото нещо, което може да се случи в женския тенис е Даниел Колинс например да направи някаква сензация и да вземе титлата, това страшно много ще оживи нещата, ще внесе интрига и свежест в женския тур.

Да поговорим и за знаковите отказвания - Доминик Тийм, Гарбине Мугуруса, Джорджи?

За съжаление идва този момент, когато трябва да кажем “довиждане" на тези симпатични тенисисти с които сме свикнали през годините. Единият беше Доминик Тийм, той загуби общо взето безславно втори кръг срещу Ото Виртанен от Финландия  и разбира се, след това му беше организирана голяма церемония по изпращането. Той получи един сувенир, който представлява напречно сечение на корта, това е  нещо традиционно, което се връчва на тези, които се отказват от “Ролан Гарос". Разбира се, той каза много проникновени думи, адресирани към публиката и към Амели Морсемо, турнирният директор. Другият беше "Ел Пеке", както го наричат Диего Шварцман, на испански това значи малкият, дребничкият. Шварцман също достигна апогея на своята кариера на “Ролан Гарос" беше полуфиналист през онази 2020 г. Той между другото се опита да си изпроси "уайлд кард", но не му дадоха, нито на Доминик Тийм. През тази година френската федерация по тенис и Амели Моресмо решиха да заложат изцяло на френски тенисисти, както и на тази квота, която имат към другите държави, които са домакини на турнири от Големия шлем Съединените щати и Австралия. По този начин много от бившите величия останаха на сухо, сред тях Тийм, Шварцман, Симона Халеп, Вожняцки, Ема Радукану - всички те не получиха "уайлд кард", на което се надяваха. Но в случая с Халеп може би натежа и това, че все още има тази дамга срещу името й, заради това, че бяха спрени правата й заради употреба на забранени стимуланти. Домакините тази година заложиха изцяло на собствени тенисисти. Отказванията, също така ние споменахме Камила Джорджи, която много ще липсва според мен на тениса, особено на мъжката аудитория. Аз не крия, че винаги съм гледал с удоволствие нейните мачове и то не само заради невероятните й крака, но и заради изключително зрелищния, много красив стил на игра. Джорджи стана според мен жертва на нейния луд баща. Това е типичен пример за това как баща ти може да те създаде, да те направи играч и също така да погребе твоята кариера. Защото през всичките тези години той непрекъснато беше в някакви конфликти, в някакви караници с италианската федерация, с организаторите на турнирите. Беше персона нон грата на много места и Джорджи така и не можа да излезе от сянката на баща си и смятам, че той много й попречи в някои отношения. Само ще ти кажа, последната информация, която излезе. Семейството й е избягало в  Съединените щати, защото е преследвано от италианската данъчна полиция, тъй като 6 месеца са живели в някаква луксозна вила в Северна Италия и са напуснали, без да платят наема. И също така са отмъкнали, да го кажем откровено,  откраднали голяма част от мебелите, които били изключително скъпи  и старинни.

Що за хора?

Всичко това слага огромно петно върху кариерата на тази изключително способна състезателка. Тя е от аржентински произход, баща й също, и даже е участвал във Фолклендската война.След това семейството се мести в Италия и тя приема италианско гражданство. Изобщо много нестандартна и любопитна е историята на нейната фамилия. За съжаление, още един нереализиран талант. Тя можеше да направи много повече.

Как се формира наградният фонд на “Ролан Гарос"? Откъде идват парите?

От различни пера, разбира се, продажбата на билети е едно от тях. Телевизионните права за такива спортни събития са много скъпи и от тях има огромни приходи. Турнирът се излъчва от много големи телевизии, включително и от “Евроспорт", където имам удоволствието и честта да работя. Също така има и много компании, които работят с турнира, като например един от генералните спонсори “Рено", всички тези фирми, които доставят топките, аксесоарити и други. Тази година  наградния фонд отново удари рекордни стойности и загубилите в първи кръг ще вземат 73 000 евро. Разбира се, това не са чисти пари, защото когато се обложат с данъци, сумата спада значително, поне с 30%. Но все пак се мисли за това, за тези, които се намират по-назад в ранкинга да могат поне на турнирите от Големия шлем да придобият една по-солидна премия, която да обезпечи финансово тяхната година. Защото знаеш, тенисистите имат страшно много разходи и много от тях трудно свързват бюджета, особено тези, които са по-ниско в хранителната верига.

Какво ще предложи “Евроспорт" на зрителите? има ли променив  коментаторския екип  - Барбара Шет, Джон Макенроу, Матс Виландер, Ализе Лим, как стоят нещата със студията, мачовете?

Точно така, всеки ден програмата ще започва с 15-минутно студио, като ще има и разбира се, много допълнителни включвания, когато има някакво важно събитие, денят също ще завършва с коментарни студия. Това, на което искам да акцентирам е, че зрителите, които желаят да гледат някой мач, който не влиза в нашето телевизионно излъчване, могат да се възползват от новата платформа МАХ, която дава достъп до всички телевизионни кортове. Мачовете могат да бъдат следени както на живо, така и на запис. Всички мачове на Григор Димитров ще бъдат предавани на тази платформа или в телевизионния ефир с български коментар.

Ако някой се чуди, МАХ е бившето НВО.

Точно така, но те желаят да го анонсираме именно като платформата МАХ.

Да, защото това е новото  начало. Ние по “Фокус" също ще следим, ще отразяваме с нашия специален пратеник Алекс Антонов. Специални благодарности на експерта и тенис коментатор от “Евроспорт" Ники Драгиев. Ако имаш нещо да кажеш финално за нашите слушатели, за лятото, за “Ролан Гарос", за “Уимбълдън", за международното положение, сега е моментът.

Международното положение за съжаление никак не е добро, турнирът се провежда на фона на бушуваща само на 300 км от нашите граници война, така ще бъде и с Олимпийските игри. Очаква ни едно супер натоварено лято. За мен “Ролан Гарос" е основното събитие, но след това ще имаме Европейско първенство и разбира се, Олимпийски игри, така че ни очакват страхотни спортни емоции. Надявам се тук във вашето прекрасно студио да коментираме и занапред повече спортни успехи на българи , нас и зад граница.

Бойко СЕРАФИМОВ