Калоян Бинев, многократен шампион на България по олимпийско таекуондо, медалист от големи турнири в този спорт и национал на страната ни, пред Георги Куситасев за предаването "Спортът във Фокус" на Радио "Фокус".

Заб. (Интервюто е направено преди заминаването на националите за Турция!)

Здравей, Кало, къде те намираме в момента?

В момента ме намирате в колата на път към нашия нов национален до-жанг (център), където тренират малки, големи и националният отбор на България.

Това е новата зала на националния отбор или?

Да, новата зала на националния отбор, и също така имаме и наш спортен клуб, който се намира на бул. "България“. Там търсим новите таланти на България аз, Фарзад (Золхадри) и Владимир Далаклиев.

Има ли много желаещи да се запишат за този спорт? Знаем, че в последните години България много дръпна по отношение на бойните спортове, но същевременно има страшно много разновидности и в таекуондото, и в каратето, и в останалите.

Да, има изключително много. Мен ме прави щастлив това, че децата имат цели още от съвсем малки, гледат към националния отбор, към хората, които тренират в националния отбор, защото нашите тренировки са преди техните. И знаят всеки един какво е постигнал, и искат да се доближат до нашите успехи, включително да ги надминат. И наистина има много млади, подрастващи таланти, които имат доста светло бъдеще пред тях. 

Ти там си им като един ментор или като пример за децата в момента, нали, защото знаем, че ти си професионален състезател, който е още в началото на кариерата си?

Да, абсолютно. В момента аз водя тренировки, също, заедно с Фарзад, защото когато се водят тренировки самите ние научаваме понякога нови неща, самите занимания с децата са изключително приятни. И за тях просто даваме какво можем, те да подрастват, да стават истински хора с ценностна система и да знаят какво да очакват в живота.

Страхотно. Сега да преминем към теб. Годината започна вече. Разкажи на нашите слушатели какво предстои за теб този сезон?

Този сезон предстоят изключително много състезания от ранг G1 и G2 (едни от най-силните турнири в този спорт). Най-важните състезания преди Европейските игри и Световното, са в България: Европейско клубно първенство, за първи път ще имаме "България оупън“, България ще е домакин, за което благодарим изключително много на нашия президент за цялата организация, която имаме, за залата, която беше направена от федерацията, също така предстоят Гран При-та, както казах Европейските игри, които ще бъдат в Полша и Световното в Азербайджан. Имаме, сигурно знаете, ново попълнение на българския национален отбор Селен Гюндюз, която е изключително перспективна, Александра Георгиева – това са хора с които се готвим, Сашо (Александър Джорджев), Митко Джорджев, Божидар Аврамов. Наистина атмосферата е уникална в момента в целия национален отбор. И се надяваме да зарадваме вашите слушатели и целия български народ.

Супер. Като цел медал стои ли пред националния отбор по олимпийско таекуондо за тази година от най-големите турнири: европейско първенство, световно първенство или все още е рано?

Абсолютно. Ние този път ще отидем с почти пълен състав на Световното първенство, ще имаме почти всички категории без тежката, както знаете, аз съм сменил доста категории в нашия спорт, минах и през 54, 58 и 63, 68 до 74 кг. Сега се водят разговори аз да се кача и на 80 кг. Ще видим това колко е възможно и колко самото тяло ще ми позволи да го направя. За пръв път имаме 5 участници, класирани на Европейски игри, което е просто цяло чудо. И наистина в момента е изключително високо нивото на българското таекуондо. Винаги има възможност за класиране на такъв турнир.

Значи да разбираме, че тръгвате тази година с мисъл за печелене на медали на най-големите форуми.

Разбира се, да.

Въпросът за твоята категория е следващ. Баща ти и президент на федерацията Слави Бинев коментира наскоро евентуалното ти качване на 80 кг. Трудно ли качваш килограмите с оглед на това, че преди 2 години беше при 58-килограмовете, което разлика от цели 22 килограма?

Не е трудно, но е изключително трудно да се нагласиш според играта на противниците, тъй като всяка категория си има различен стил на игра. И за това ми помагат изключително много нашите състезатели. Сашо (Александър Джорджев) и Митко Джорджев, Божидар Аврамов, както и нашите двама треньори, които са наистина като нашите лица на спорта - Владимир Далаклиев и Фарзад Золхадри – това са хората, които ни помагат изключително много, ние всички да постигаме резултатите, които постигаме в момента, и които се очаква да надминем.

Предполагам, че целта за смяната на категорията е влизане в олимпийската, защото тя е о 80 кг, нали така?

Да, точно така. В момента аз се състезавам до 74 и 68 кг, сега ще видим как се развиват тази година нещата със състезанията, и в последствие ще видим дали ще се наложат промени.

А какво трябва да се случи, за да те видим на Игрите в Париж?

Трябва да дам възможно най-добрите резултати, които съм давал някога на състезания, малко късмет и постоянство, и мисля, че може да видите не само мен, а и други национални състезатели на Олимпиадата в Париж.

Чрез турнири ли ще се печелят квоти или с олимпийска ранглиста, и кога започват да се събират точки за нея? 

Точките се събират целогодишно. Нашата първа цел е да се класираме чрез ранглиста, защото това е най-сигурният вариант, не най-лесният, но най-сигурният. Като втора опция ще използваме европейска квалификация, но за момента нашата първа цел е олимпийската ранглиста. 

Да те върна малко на килограмите: каква е разликата в конкуренцията в международен план при по-леките категории в сравнение с по-тежките, освен във физическо естествено? По-голяма ли е тя на 74-80 кг в сравнение с 58-63 кг?

Да ви кажа честно преди категория 74 кг беше изключително подценявана от противниците, тъй като тя винаги е била по-празна, неолимпийска категория. В момента това е междинната категория между 80 и 68 кг като олимпийски категории, и съответно там се срещат противници и от 68 кг, и от 80 кг, хора, които са изключително здрави физически, изключително подготвени. И в момента това мога да кажа, че е една от най-сериозните категории на световно ниво.

С какво България отстъпва от световните сили в този спорт и как можем да се доближим до тях? Вижда се подем при вас определено в последните години, но кое ще ни нареди до най-добрите в света? Какво още ни трябва?

Това, което се случи последно време, е изключително важно за нас – вече имаме национална база, национален отбор, който се готви всеки ден заедно, вече сме едно семейство, подготовката е централизирана, което е най-важното за нас и като отбор. Това е нещото, което сплотява един отбор и прави един отбор - отбор, нищо че сме индивидуален спорт, ние сме едно семейство и си помагаме един на друг. И когато, както вие сам казахте, имаме толкова перспективни състезатели в различните категории, ние можем да си помагаме един на друг, особено когато категориите са изключително близки.

Да разбирам, че от сега нататък едното, което е, че нищо не ви липсва, и другото, което е, просто се чакат големите успехи?

Да.

Страната ни спечели рекордните, както ти каза, 5 квоти за Европейските игри в Полша, които са в края на юни и началото на юли. Там в коя категория ще те видим и каква е целта пред теб на този форум?

Там ще играя в 74 кг и целта, както на всеки един спортист, е най-престижното, първото място, не само за мен, а и за целия отбор, тъй като толкова много хора просто искаме да постигнем максимални резултати, както вие самите знаете, нашият президент е максималист, той други освен първото място не признава.

Ти си отдавна в националния отбор и със сигурност имаш поглед над останалите родни национали. Има ли шанс на игрите в Париш олимпийското таекуондо има български представител, а дори представители, и кои състезатели имат най-голям шанс за участие в най-големия спортен форум? 

Значи, в момента шансовете са изключително големи, и тук не говорим за 1-2 места, а говорим за пълна бройка от 4 човека при жените в леките категории и в тежките категории, и при мъжете в леките и в тежките категории. Конкуренцията в момента дори е вътрешна, а не толкова в европейската и световна част, което е изключително приятно, и това означава, че ние ще бъдем изключително подготвени за всички турнири, които предстоят.

Може да очакваме от олимпийското таекуондо 4 квоти за Олимпийските игри в Париж, така ли?

Точно така, да.

Във финала на разговора ни има ли нещо друго, което искаш да споделиш с нашите слушатели? Ако не, пожелай нещо.

Искам да споделя, че всички са добре дошли в нашия национален тренировъчен център да усетят какво е да тренират с шампиони като Владимир Далаклиев, Фарзад Золхадри, братя Джорджеви. Просто наистина ще допринесе изключително много за младите подрастващи и ги чакаме с нетърпение. И в края на месеца ще има по един успешен български спортист като гост на националния до-жанг - националния тренировъчен център на България. Винаги ще има по един спортист, който ще дава пример на подрастващите.

Супер, много добре звучи. Пожелаваме успех на теб и на отбора.

Благодаря много и се надявам скоро да се чуем с още по-добри новини.

Дано, пожелаваме го!

Георги КУСИТАСЕВ