Проф. Михаил Константинов, експерт по изборни въпроси, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус“ "Това е България“

Следващата ни среща е с проф. Михаил Константинов. Поводът – Столичният административен съд отмени решението на Централната избирателна комисия (ЦИК), с което се въвеждаше общо сумиране на двата вида хартиени бюлетини в протоколите с изборните резултати, решение, което мнозина нарекоха дискриминационно спрямо машинното гласуване. Така ли е? Какво следва? Очакваме коментара на експерта по изборни въпроси проф. Михаил Константинов. Какво следва след решението на Столичния административен съд, проф. Константинов?

Когато един съд отмени решение на орган, който е под него, той не му казва какво да прави, а само му казва, че това решение не е законно. Сега ЦИК трябва да се събере отново и да вземе решение в друг смисъл. Това, което се предлага, е комисиите да записват две групи числа – резултати от машинните бюлетини, или т.нар. разписки, и резултати от хартиените бюлетини. Отмененото решение определяше тия резултати да се дават сумарно. Когато ние караме комисиите да сумират числа, първо, те грешат – това е известно. И второ – когато се констатира грешка, а всички резултати са дадени накуп, не може да се разбере дали грешката е от машинните бюлетини, или е от бюлетините при хартиеното гласуване. Съжалявам, ако сме досадили на хората с тия подробности, но това е техническа подробност, тъй като очевидно по-добре е резултатите да се записват поотделно, както ще стане. И най-важното – всяко решение на ЦИК трябва да е такова, че да повишава доверието в изборния процес. Очевидно това решение, което беше отменено, не беше такова. Срещу него възразиха много хора, експерти и граждани, следователно това решение не е хубаво. И така нещата се оправиха и аз предлагам да го забравим тоя случай.

Само да ви попитам – защо се смяташе, че това решение ще създаде предпоставки за злоупотреби? Защо все се подозира, че в изборния процес някой някого ще излъже, дори тогава, когато е неразумно?



Вижте какво, ние в момента сме едно общество, което страда от параноя. Това са необосновани страхове. Смятаме, че някой, т.е. не някой – всички ни мислят злото, че сме заобиколени от врагове и т.н. Просто българското общество е изключително изнервено, а и не само българското. Аз лично не мисля, че ЦИК взема това решение с цел да бъде излъган някой – нищо подобно. ЦИК общо взето има добри намерения, но някой път знаете, че пътят към Ада пък е покрит с добри намерения. Вижте, това е един дребен случай. Защо казвам дребен – никъде по света една държава не се занимава три дена поред с някаква техническа подробност около отчитането на изборния резултат. Счита се, че това е работа на професионалистите, те са си я свършили и хората единствено остава да отидат и да гласуват. А ние от сутрин до вечер занимаваме цялото българско общество с някакви колонки с числа, с разни такива работи и в резултат на това доверието в изборния процес е опасно ниско. Това нещо трябва да се избягва. Всички трябва да си гледат работата и да започнем малко повече да си вярваме. Знаете, че предстоят опасни събития, положението в света се влошава все повече, на нас ни трябва единство, за да посрещнем това, което ни е отредила съдбата, а не да се занимаваме с глупости.

Това недоверие обаче в изборния процес какви електорални нагласи вещае? Колко ще отидат да гласуват, как ще завърши предизборната кампания, какво ще е случи на изборите и най-важният въпрос – след тях?

Сега ясно е, че всяко такова събитие, свързано с някакъв скандал, все едно дали хората го разбират в детайли или не, води до загуба на доверие в изборите и намаляване на броя на хората, които искат да отидат да гласуват. От друга страна пък смесеното гласуване ще докара едно 300 до 400 хиляди души пред урните от тези 600 хиляди, които устойчиво намаляха и така да се каже машините ги отблъснаха от гласуването. Аз лично очаквам да гласуват около 2,9 милиона избиратели на тези избори на 2 април, за разлика от последните през октомври, когато гласуваха 2,6 милиона, което беше рекорд по ниска изборна активност. Това са въпросните 600 хиляди, които намаляха в сравнение с нормалните гласуващи от 3,2 милиона. Така че това е. Някои хора ще бъдат отблъснати, други ще дойдат. В крайна сметка, да престанем да се занимаваме с техническата част на изборния процес и да си гледаме другите неща. Крайно време е и политиците да разберат, че не мога да постигнат политически цели с технически средства. Няма такъв филм, никъде не прожектират такъв филм. Ако някой мисли, че ще си реши политическите проблеми с технически, няма как да стане това нещо, нито в едната, нито в другата посока.

Проф. Константинов, какъв парламент, 49-ти, вие очаквате?

Аз очаквам парламент с пет до шест конфигурации в него, тъй като е известно, че там има една коалиция – ПП и ДБ, която ще бъде втора или първа политическа сила. Аз очаквам, че ще бъдат втора, но няма значение, това не е толкова важно. Тъй като както е известно, беше ни подсказано, че ако нещата в Украйна продължават да се влошават, правителство трябва да има. Просто ще дойдат големите началници, ще тропнат по масата, ще размахат още два-три списъка "Магнитски“ и правителство ще има.

Той един от тях вече дойде.

Да, един от тях дойде. Те какво казват? Викат нашите хора в посолството, показват им кои са следващите от списъка "Магнитски“, нашите да не казвам какво правят, силно са уплашени и сега ще правят, каквото им кажат. Да, ние сме, за съжаление, държава с леко колониален статут, така че каквото белият човек каже – това правят местните туземци. Това е нашето положение, за съжаление. Между другото, в случая ние наистина се нуждаем от  правителство, така че не е зле малко да ни набият канчетата и да вземем най-сетне да излъчваме някакво управление, защото ще дойдат обикновените хора разгневени и ще изхвърлят и едните, и другите, а какво ще дойде след това – вече не се знае.

Казахте, че ни очакват страшни събития – какви?

Вижте, в момента положението в Украйна е абсолютен пат. И двете страни не могат да загубят, разбирате ли? Не е ясно как ще спечелят, т.е. горе-долу ясно е, но в никакъв случай нито една от двете не може да загуби. Това е просто рецепта за ескалация, а ескалацията може да бъде единствено ядрена, няма как друга да бъде. Защото в момента така да се каже конфликтът с класически бойни средства си се води вече, както знаем, повече от година. И доведе до патово положение, няма да разглеждам с подробности военната ситуация, тя си е известна. Но вие виждате ли, как например Русия ще отстъпи? Аз виждам как няма да отстъпи. Виждате ли на Украйна да й разрешат да отстъпи? Не, не виждам, няма да й дадат, защото и тя няма да отстъпи. И какво следва? Следващата стъпка. Следващата стъпка вече е ядрена ескалация.

За България в какво ще се изрази?

Все си мисли, че може да остане настрани от основната буря, но това съвсем не е сигурно. За съжаление, то няма да се отрази добре на целия свят, не само на нас. Да не говорим, че ние сме чисто физически не толкова далече от театъра на бойните действия. Просто в момента цялото човечество се държи като побъркано, абсолютно като побъркано. Сега причините за това са различни, аз съм ги казвал, какви са според мен – те са изчерпването на ресурсите. Хората инстинктивно чувстват, че ресурсите на Земята са изчерпани, ама тия, важните ресурси – няма въздух, няма вода, няма годна за обработване земя. Това са важните ресурси. Виждате,  какви страхотни суши идват, гладни тълпи ще тръгнат напред-назад. Изобщо, нещата са лоши. Сериозно се говори на много места вече, че населението на земята трябва да се сведе до 1-2 милиарда, а ние сме 8 милиарда. Значи 3/4 поне от хората са излишни. Това ни казват анализите. Не знам, как си представяте вие какво следва от това – да кажете от четири души, че трима са излишни. И то в бързи срокове трябва да стане това зачистване. Това е рецепта за… да не казвам за какво, че вече съм известен като лош пророк, но така просто не може да продължава. Ние унищожихме ресурсите на една планета, пак повтарям, важните ресурси – въздух, вода и земя, и в момента се държим като паяци в буркан, на които са им взели храната и те се изяждат един друг.

Цоня Събчева