Проф. Мария Пиргова, преподавател в Софийския университет "Свети Климент Охридски“, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус“ "Това е България“

Обяснимо е, че с наближаването на старта на същинската предизборна кампания – 3 март, ще бъдем все повече на предизборна вълна. И така – до 2 април. Започваме с лявото и въпросът, който ми се струва любопитен е: как ще си разпределят избирателите БСП, "Левицата“ и "Продължаваме промяната“. За отговор се обърнах към преподавателя в Софийския университет "Свети Климент Охридски“ проф. Мария Пиргова. Представено ли ще бъде лявото на изборите за 49-тия парламент, проф. Пиргова?

Мисля, че този път да. България има нужда от лява политика и колкото повече партии включат в програмите си леви позиции и леви политики, толкова по-добре би било за следващото управление, ако може да бъде в ляво, защото положението в страната е крайно неприятно от гледна точка на инфлацията, на рязкото намаляване на доходите на хората и политиките, с които служебното правителство няма възможност да се справи. Така че смятам, че левите послания са крайно необходими. Проблемът е, че те са вече много изтъркани, употребявани от всички, употребявани по популистки начин, и десните партии ги употребяват, а след това не правят нищо. Левите – също. Особено БСП в последните години не мога да кажа, че води лява политика, по-скоро се занимава с центристки политики.

Понеже казахте, че лявото все пак ще бъде представено, коя от състезаващите се формации с апетит към левите избиратели има авторитет на ляв политически субект?

Не мога да кажа за сериозен авторитет, но заявка за такъв според мен дава "Левицата“. Това са хора, минали през лявото, част от тях минали и през дясното, но са хора с опит в политиката. И лично аз намирам за нещо много положително това, че те се регистрираха за изборите, издигнаха своите листи и водачи. Смятам, че ще се намесят на левия терен много силно, дори за това, че всеки един от представителите на тази нова формация, която все още дори не е и оформена като формация – "Левицата“, те са имали своите избирателни райони, избирателна история, те си имат в някаква степен свои поддръжници и електорат през годините, които смятам, че сега, при една добра кампания могат да ги подкрепят, най-вече за сметка на БСП, защото ми се струва, че БСП с това ръководство, с последния Конгрес продължи да губи доверие и избиратели, които едва ли биха подкрепили това ръководство. Така мисля. Ще видим на изборите. Социологическите агенции дават на БСП с ръководство на г-жа Нинова едни постоянни 6-8%. Аз смятам, че ще паднат и по-ниско.

Проф. Пиргова, каква е разликата между БСП и "Левицата“?

Първо, програмата, с която излиза БСП, това е т.нар. "Визия за България“, която е от няколко години. Това е програма, в която ако човек се зачете, то там леви политики особено няма. Там БСП като цяло набляга на социалните помощи, а социалната политика не е политика за работни места, тя е политика за подкрепа на социално слаби хора от дясно. Това е дясна политика – да даваме помощи и хората могат да стоят и без работа. Това трябва да знаем, че е дясна политика. Сега "Левицата“ като по-опитни хора – имам предвид особено две от трите жени в София, трите жени водачки в София на "Левицата“ са много борбени и имат сериозно поставени ясни цели: да се преборят с цените на енергоносителите, да се преборят за недоплащане в здравеопазването и въобще за нова здравна реформа, да се борят за нова правна система. Те имат много ясни намерения и послания. Така че аз мисля, че те повече знаят какво да правят. Сега няма да се изненадам, ако те не влязат в парламента – много бързо се сформираха, времето е много малко. Дано между тях да няма особена конкуренция, защото това са все пак различни формации – там са АБВ, там са формациите на Мая Манолова, на Татяна Дончева и т.н. Ако те се разделят на формации, това ще бъде фатално за тях. Ако обаче всеки говори конкретно за това, което иска да направи, биха били много силни, защото по-искрено са леви, отколкото бих казала за дясната котерия около Корнелия Нинова. Мисля, че за всички е ясно, че Корнелия Нинова с хората, с които ще влезе в парламента, се готви да обслужи всяка коалиция – и ГЕРБ евентуално, и "Продължаваме промяната“. Това ще бъдат – БСП, една група от 20 души, които ще могат да се прикачат към всяко мнозинство, само и само да са в управлението и да правят там вече каквото от тях се изисква, за да могат да използват управлението за свои користни цели, както го направиха и в предното правителство с "Продължаваме промяната“.

Проф. Пиргова, защо пропускате левите тежнения на "Продължаваме промяната“?

А, не ги пропускам, напротив – аз ги приветствам и смятам, че трябва да са повече. Аз ги приветствам като послания, но не им вярвам.

Това не е ли оксиморон – извинете: приветствате, но не им вярвате?

Ами не, не е оксиморон. Трябва да ги има, но не им вярвам. Хубаво би било. Но те влязоха в коалиция с една традиционно ултрадясна формация, каквато е "Демократична България“, и едно управление, ако те спечелят изборите, няма да има и помен от лявото, колкото и да виждам желание например в Асен Василев да се бори с неравенствата, макар и отдясно – това е положително за мен, но "Демократична България“ няма да допусне грам лява политика, а те са талибани на дясното. Така че "Продължаваме промяната“ просто нямат никакви основания да говорят за нещо ляво вече в тая коалиция.

Те нямат основания, но ще говорят. И тогава как ще се ориентират избирателите?

Да, да, ама вижте – те, и ГЕРБ ще говорят. И ГЕРБ говори за сваляне цените на бензина с 1 лев, за борба срещу инфлацията, за това как те ще се борят едва ли не с корупцията. Ако погледнем ГЕРБ какво говори – то е ужасяващо! Те едва ли не не са управлявали никога и всичко се дължи на това правителство, което имаше "Продължаваме промяната“ за шест месеца. Това просто е ужасно говорене. Така че от гледна точка на говоренето, безобразията са много и ще стават далеч повече от лявото говорене на "Продължаваме промяната“. Просто само като погледна Делян Добрев какво говори за енергетика и за пътища, и т.н., и на мен ми става лошо. Предполагам, че и на много други хора.

А как ще си разпределят избирателите БСП, "Левицата“ и "Продължаваме промяната“, които имат най-ярък профил на ляво говорене, каквото и да е то?

Лявото в България поначало страда. Някои избиратели според мен, които гласуваха за "Продължаваме промяната“, могат да отидат към "Левицата“. Някои, които гласуваха за "Възраждане“, защото и там имат големи тежнения, могат да отидат към "Левицата“, ако там има ясни послания относно войната в Украйна. Ако "Левицата“ заяви, а все още не са заявили нищо, ако заяви, че са за прекратяване на войната и военната помощ за Украйна, много от избирателите, които гласуваха за "Възраждане“, ще отидат натам. Но не знам дали и "Левицата“ ще се ангажира с такива послания. Вижда се тенденция за това, че евроатлантическата ориентация застава в центъра на предизборната кампания, което е много вредно и много нелепо, защото отново е една лъжа по отношение на електората, защото никой няма намерение от партиите на терена да преориентира страната. Да, "Възраждане“ вървят с тези лозунги. Във всяка държава има една примерно Марин льо Пен, примерно там националистически партии, "Алтернативи за Германия“ и т.н., които…

Бепе Грило и т.н.

Бепе Грило и прочие. Всичките имат по една такава партия и никой не говори за промяна на ориентацията. Сега тук нашите партии, повечето са в ступор, без особени идеи. Те знаят, че много трудно ще може да се стигне до промяна в съдебната система, за да се стигне въобще за някакви промени. Необходима е конституционна промяна, а те не са в състояние да я направят. И смятам, че ще преиграем с тоя спор за ориентацията, след като такъв спор няма. България си е ориентирана достатъчно добре във всичките си институции. Ще пострада и президентът, без вина виновен, защото партиите ще насочват вниманието към неговата умереност, която според мен е крайно необходима на България. И виждам една кампания, която може да ни навреди, защото в парламента ще се окажат същите хора, същите партии със същите заявки, със същото мислене, в същия ступор. Т.е. това е една система, която вече не работи, защото партиите не искат тя да заработи. Посланията са такива, които да откажат хората да отиват да гласуват по-скоро, отколкото да ги мобилизират.

Добре, но какво печелят, проф. Пиргова, от това партиите, че хората няма да гласуват?

Печелят местата си в парламента, печелят участието си в политиката, печелят субсидиите си, печелят дори участие в управлението. Предполагам, че след изборите ще имаме т.нар. някакъв тип експертно правителство или както го нарече Бойко Борисов, техническо правителство, в което коалицията е готова – ГЕРБ, ДПС и БСП. Зависи вече от резултата на "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“. Аз не смятам, че те ще я изведат на първо място. Бих искала те да са първи, но ми се струва, че ГЕРБ с хартиената бюлетина, с всичките шашмалогии, с Централната избирателна комисия просто отново ще запушат изборния резултат. На всичкото отгоре, вероятно избирателната активност може да падне и до 35%, така че изборите са предпоставени като нелегитимни и неефективни. Но правителство ще има, ще има техническо правителство. Партиите ще бъдат безотговорни, депутатите ще си бъдат в Народното събрание и ще си ходят на работа – всичко е точно за тях. А хората как ще гладуват, как ще се справят с лекарствата и с това, че болниците не приемат болни и става вече кошмарно обслужването с толкова много доплащания? Ние не се лекуваме и измираме, КОВИД няма, но продължаваме да измираме. Така че виждам огромен разрив между това, което им трябва на хората, това, което трябва на държавата България, и намеренията на партиите да останат във властта по някакъв начин – или на първо място, или на второ, пък ако сега са на второ, после пак ще се борят за първо. Да идват местните избори, там ще се борят вече за местната власт, която е много по-доходоносна вече, а нашият парламент така или иначе, той нищо не решава. Решава НАТО, решава Европейският съюз, решават посолства. Така че депутатите, тяхната работа – в кърпа вързана, от тях нищо не зависи. Те и отговорност не искат. Вижте, просто сме в много неприятно състояние на самата политика. Излъчваме политици, които не се интересуват от нас и ние не се интересуваме от тях. Е, това не е политика.

И това докога може да продължи? Защото има една безмилостна икономика, която налага своите закони, и те се изразяват в масово обедняване, във висока инфлация, във все по-непоносими цени, във все по-затруднено здравеопазване, във все по-калпаво образование.

Аз мислех, че може да има гражданска енергия за някаква съпротива, но сега не виждам, защото на изборите не се дава възможност гражданите да проявят някаква самостоятелна енергия. След това ще дойдат местните избори, те също ще отнемат друга енергия и гражданската енергия, тя е притисната. Няма профсъюзи, които да я поведат, просто те са продажни. Самите партии са крайно продажни, те са лобистки групи, свързани с определени икономически интереси. Това се вижда и никой вече от наличните политици не може да избяга от този образ, който сам си е създал. Та то не беше "Магнитски“, та то не бяха най-различни други корпоративни, не знам си какви скандали. От ГЕРБ влачим невероятна корупция и безнаказаност, абсолютна безнаказаност, липса на каквато и да е съдебна отговорност на властимащите от времето на ГЕРБ. И ние сме в абсолютно задънена ситуация. Засега това е положението. Надявам се на млади хора, на нови информатици, ІТ специалисти, които искат да живеят в България, да поискат и нови условия в страната. За съжаление, "Продължаваме промяната“ мен крайно ме разочарова с коалицията, в която влезе, и смятам, че по-силният играч в тази коалиция е "Демократична България“. "Продължаваме промяната“ ще приключи след известно време, просто ще приключи.

И понеже сме се вторачили в корупцията на ГЕРБ, но нека да погледнем и към тази на четворната коалиция. То не бяха посредници за газ с 30% оскъпяване, аферите "Нексо“ и "Джемкорп“. Извинете, какво е това?!

Аферата "Нексо“ е нещо, за което в света няма законодателство. И не можем да наречем престъпници хора, които печелят от това, че няма законодателство.

Пропуските в законодателството? Но това вече морално ли е, какво е? Ами "Джемкорп“?

Ами вижте, добре, не е морално – признавам, да речем. Макар че аз подкрепям "Продължаваме промяната“, не е морално. Но за шест месеца не можеш и да искаш, както и да работиш, корупцията на Бойко Борисов, просто е… какво да кажа, 10-, 12-годишна, 15-годишна заедно с кметството. Така че… Сега примерно "Джемкорп“ – ами това е един измислен скандал, абсолютно измислен, защото това са намерения.

Намерения с клаузи за неустойки?

В едни намерения винаги има клаузи, но те не са задължителни. Не мога да знам, какъв е потенциалът за корупция в "Продължаваме промяната“, но те бяха свалени прекалено рано, за да могат да реализират, дори и да са имали намерение, каквото и да било. Така че при този главен прокурор да няма обвинение срещу тях – на мен ми изглежда наистина пресилено да говорим за скандали. Да, не е морално, но ако говорим за морал, тук ще стигнем вече много далече и ще трябва да освободим 90% от сегашните кандидат-депутати, защото на всичкото отгоре пък, в предния парламент – аз съм ги броила, срещу 27 депутати имаше заведени съдебни производства. Това не значи, че те имат вина, но те са по някакъв начин свързани с някакви практики, които водят до съдебни производства. Така че това са 10% от депутатите. Да не говорим пък за морал, да не говорим за тоталната лъжа на ГЕРБ, на Борисов. Виждам сега новите млади лидери като нашите студенти Даниел Митов, Георг Георгиев – те говорят невероятно, никаква, ама грам самокритика, просто те са целите в бяло. Ние ще се изпотрепем по пътищата, магистралите ги няма, сега започват проверка в топлофикациите, няма разследвания за маса неща, за които всички знаем. Торби с пари се разнасяха, не знам какво ставаше – нищо и нищо. И те продължават да са пред нас с едни открити лица и невинни, и мен това ме потриса.

Това не е ли политическа епидемия, масово заболяване в  политиците – да застанат пред нас с открити лица, невинни…

За съжаление, за съжаление това е масово, да.

А всъщност зад гърба да се крие нещо съвсем различно.

Да, това е така, защото особено пък в България, ние нямаме никакъв граждански контрол, никакъв.

Ама то си зависи от нас, проф. Пиргова.

Ами от нас зависи, това искам да кажа. Ние за нищо не излизаме на улицата, няма и да излезем. Ние не сме тоя народ, който ще се възмути. Търпението ни е ужасно. Уж сме тръгнали към някакъв друг тип правова държава, да кажем държава, в която правото има значение, уж сме тръгнали натам – правим точно обратното. Не ни интересува, колкото и да ни тъпчат. Но лошото е, че ние, говорителите, сме в София, а хората по провинцията теглят един страшен ярем. Смъртността е много висока, продължителността на живота намалява, хората си умират по къщите и всичкото това, което ние го говорим тук по студията, мен вече ме е срам, защото ние в София сравнително го докарваме, особено пък тия, които говорим. Ние имаме средства за живот и обсъждаме тоя казал това, оня казал онова. Така всеки може. А в същото време възрастните хора измират без медицинско обслужване. Това е страшно! И аз виждам много сериозна безизходица. Надявам се обаче все пак да има някакво развитие, надявам се, но засега не го виждам, не го виждам. Песимизмът ми – съжалявам, е краен. Винаги могат да се променят нещата неочаквано, но ние вътре нямаме заряд за това.

Цоня Събчева