Заместник-председателят на Българския лекарски съюз проф. д-р Христо Шивачев в интервю за сутрешния информационен блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус“

Днес отбелязваме Деня на българския лекар. Денят се чества от 1996 г., като за покровител на медиците е избран свети Йоан Рилски, за който преданието гласи, че е излекувал множество болести с чудотворната си сила. По повод днешния празник мой гост е проф. д-р Христо Шивачев – заместник-председател на Управителния съвет на Българския лекарски съюз. Проф. Шивачев, какъв е днес българският лекар? Можем ли да набележим тези особености, които обединяват медиците у нас?

Първо искам да използвам случая да честитя на всички колеги техния празник, да ги поздравя за избора, който са направили, защото лекарската професия е призвание за цял живот, да им пожелая да бъдат здрави и да продължават да отстояват традициите на тази невероятно хуманна професия. А какъв е днес българският лекар – аз мисля, че българският лекар днес е нещо много хубаво и добро. Виждаме сила, желание за напредък, желание за помощ, виждаме съпричастност и призвание и мисия да спасяват живот.

Днес ще се състои церемонията по връчване на наградите на Българския лекарски съюз в категории "Лекар на годината“. Какви са качествата, които трябва да притежава носителят на приза "Лекар на годината“?

Номинациите за "Лекар на годината“ се правят от районните колегии на Българския лекарски съюз, както и от колеги, и от граждани. Това е личността, в която колегите са припознали новаторството, хуманността, човечността, професионализма и стремежа към създаване на все по-нови и нови технологии, които да подпомогнат нашата работа и да дарят повече щастие, и да помогнат на хората по-бързо да се върнат към нормалния си живот.

Какво е важно никога да не забравя един лекар и кое трябва да го води всеки ден, практикувайки своята професия?

Че да дадеш здраве и надежда е мисия, и тя се нуждае от много хуманност и човечност.

Кои са основните предизвикателства, пред които е изправено лекарското съсловие у нас?

Те са много. Можем да започнем от условията, в които работи, от недоверието, с което се сблъскваме в последните години, агресията, на която сме жертви също в последните години. Но въпреки това, искам да кажа, че независимо от тези трудни условия, в много от очите на нашите пациенти има надежда, топлина и благодарност, което мотивира всеки един от нас да остане на този път. 

Понеже вие споменахте, че един от проблемите всъщност е агресията, какво е вашето мнение относно отношенията между пациент и лекар у нас? И трябва ли лекарското съсловие да обърне повече внимание върху тази тема и изобщо управляващите да обърнат повече внимание?  

Лекарското съсловие отдавна алармира за тази тема.По принцип отношенията "лекар-пациент“ са отношения на много високо ниво на доверие и взаимност, но има доза страх, има доза недоверие, има много фактори, които играят в това отношение, но наистина е необходимо държавата като институция да обърне внимание на тези проблеми и да узакони една част от тези неща. Оставени по този начин, само с нашия апел към всички, че това не са нормални отношения, че агресията не е начин да се решат тези отношения, трябва да бъде облечена в някаква институционална власт, или по-скоро форма.  

Понеже заговорихме и за ролята на държавата, обръща ли се достатъчно внимание на здравеопазването у нас и какво според вас трябва да се направи за неговото подобряване?   

Най-важното, което трябва да се направи, е да се изгради една обща стратегия, не партийна а надпартийна, държавна стратегия, която да се следва в годините.  

Какво е вашето пожелание към колегите ви в днешния ден? Нека така да завършим разговора си.  

Да бъдат здрави, да даряват щастие, живот и усмивки и да имат сили да продължат своя път. 

Ние също пожелаваме както на Вас, така и на вашите колеги честит празник и да продължавате да давате живот и надежда, а обществото от своя страна пък да продължава да ви припознава като герои.  

Благодаря ви. 

Габриела ГАНЕВА