Петър Колев  -  старши треньор на "Спортист“ Своге от Втора лига  и шампион като футболист с Локомотив Пловдив през 2004 г., в интервю за предаването "Спортът на фокус" по Национална радиоверига "Фокус"

Г-н Колев, какви са амбициите на вашия тим? Имате ли желание да се борите за място в елита?

Амбициите ни са за добро представяне. Така с набързо сформирания млад отбор през зимата и с първите резултати, които постигнахме,  успяхме да се задържим в челото и дори да се изкачим малко по-нагоре в класирането, а оттам и апетита у играчите за по-добра изява се повиши. Лично мое мнение е, че не сме готови като състав и като стратегия за бъдещето, така и на клубно ниво, просто още не сме готови за елита, но апетита идва с яденето, и когато в момента сме на такава позиция, която ни позволява да се опитаме, защо да не го направим?

В края на миналата година "Спортист“ беше напуснат от наставника Борислав Кьосев, след това за кратко начело бе Тодор Янчев. Какво заварихте в отбора като психология, като настройка на играчите, бяха ли те демотивирани от тези постоянни рокади?

Ами първо, огромно текучество на играчи във Втора лига от отбор в отбор, и през всеки трансферен прозорец. Това е свързано и с факта, че за да съществува професионален отбор във Втора лига можеш да имаш само 4 професионални договора със състезатели. За мен това е твърде малко. Неприятно бях изненадан и от продажбата в последния момент на Светослав Диков и Ариф Ферадов, които бяха водещите реализатори. За мен един Светослав Диков е горе-долу половин отбор във Втора лига. И там трябваше да реагираме по някакъв начин. За щастие Георги Николов, вторият нападател от резервния отбор, се възстанови от контузия, и така с неговата амбиция, с неговия труд до момента той ни е полезен в мачовете  и има изключителноизрастване в играта му.

Това се потвърждава и от повиквателната на младежкия национален селекционер Александър Димитров за мачовете на националния тим.

Ами да, надявам се да го викат и за в бъдеще, но всичко това зависи от него, от това как ще се опита да асимилира цялата информация, която и аз му поставям и различните задачи, които му се налага да изпълнява, за да бъде много по-комплексен, отколкото примерно е досега.

Имате наглед лесна програма докрая, ако изведнъж се озовете на второ или на трето място, какво следва?

Ами там е въпросът, че не знам какво следва. Наясно съм, че може би ръководителите в клуба и те не са наясно какво следва. Но вижте, програмата ни беше изключително тежка. Първо гостувахме на първите шест гостувания на водещи отбори в групата, а отделно приемахме отбори, които с зъби и нокти се бореха да се отдалечат от опасната зона. Сега може да изглежда малко по-лесна програмата до края, но виждаме от резултатите в самата група, че който и да победи в мачовете не е никаква изненада, изключително равностойна група, в която е въпрос на настройка, въпроса на дисциплина: който прояви повече характер, може да спечели всеки един мач. Ще се опитаме докрай с мотивация към играчите, въпреки че не е лесно, нямаме много опит . В такива мачове, в които преследваш определена цел, трябва да имаш и рутинирани играчи, които да са готови вече да носят определено напрежение. При нас освен Илия Русинов и още двама футболисти, останалите са на възраст до 23 г. Доволен съм от това, което показват до момента тези млади играчи.  На мен това ми беше основната цел, когато поех отбора – да опитам да развия качествата на някой по-млад футболист, защото лично мое мнение е, че във Втора лига трябва да се дава повече шанс на по-голяма бройка играчи и това да е обвързано и с регламент от Футболния съюз, за да ги развиваме там, а не в Трета лига. За мен опитът в Трета лига да се направи това нещо е неуспешен. Във  Втора лига условията са малко по-добри, за да се случат нещата.

И най-малкото доста от двубоите се дават и по телевизията, което е стимул за младите футболисти.

Абсолютно, точно така.

Г-н Колев, наблюдавате ситуацията в старата "Б“ група, играе ли се честно в края на сезона?

Тя темата е деликатна. Аз ще се изразя така: до този момент аз съм доволен от морала, който показва тима в мачовете досега, и от тази гледна точка нямам никакви забележки. За останалите – всеки носи отговорност за действията си.

Аз пожелавам успех на "Спортист“ Своге! Няма как да не ви попитам в края на нашия разговор за вашето мнение за предстоящото голямо дерби в българския футбол довечера "Лудогорец“ срещу ЦСКА София.

Ами възлов мач, решаващ титлата. Сега, като селекция, играчи, организация "Лудогорец“ превъзхождат за мен отбора на ЦСКА във всяко едно звено на терена, но в такива мачове има и напрежение. Аз смятам, че играчите на "Лудогорец“ са свикнали да играят под такова напрежение, свикнали са така да печелят титлите. Лично аз мисля, че няма да изпуснат шанса и ще победят.

 

Бойко СЕРАФИМОВ