Мартин Механджиев, основател на Националната аматьорска лига по баскетбол (НАЛБ), пред Георги Куситасев за предаването "Спортът на Фокус" на Радио "Фокус".

Здравей, Мартине. Президент си на може би най-мащабната асоциация за аматьорски баскетбол в България, а именно на Националната аматьорска лига по баскетбол (НАЛБ). Разкажи ни как се роди идеята?

Добър ден и благодаря за поканата най-напред. Макар и изцяло положителна, не можем да не отчетем, че идеята за НАЛБ се роди вследствие на меко казано солидните пропуски от организационно естество на баскетбола у нас. През 2011 година завърших средното си образование, тогава бях в края на кариерата си в първенствата за подрастващи. Започнах да се сблъсквам все повече с баскетболната действителност у нас, много мои приятели, съотборници, връстници бяха принудени да се откажат от това, което са обичали толкова много, което са правили с такава любов, и което е изпълвало ежедневието им. Разбира се, някой може да си каже, че това е напълно нормално и няма как всеки да стане професионален баскетболист, дълбоко убеден съм обаче, че при една немалка част от тези хора, качества въобще не лисваха. Хората има всички данни да се занимават професионално с баскетбол, но в България няма реализация, и те бяха принудени да се откажат от спорта. За мое огромно съжаление виждах, че това отблъсква много хора от любимата им игра. И това също е напълно логично, защото като си отдал цялата си енергия на нещо, имал си потенциала да се реализираш, но няма как да се реализираш поради независещи от теб причини, няма как да бъдеш щастлив. На практика така се роди идеята за НАЛБ. Беше ми изключително болно да виждам всичко това и си обещах, че ще направим всичко възможно да създадем организация, която да поддържа любовта към играта на толкова много хора, а в същото време да привлича нови и нови привърженици. И освен това, нещо, което също се подценява, чисто организационно да е на възможно най-високо ниво. Аз тук маркирам от друга страна, че за щастие от самото създаване на НАЛБ имахме и страхотен екип от съдии, секретари, статистици и други, като причината отново се крие в липсата на принципност и адекватност, поне според мен, в процесите, засягащи казионната организация, занимаваща се с баскетбол у нас. Това отблъсна много хора от гилдията, което от своя страна ни даде старта със  страхотен и прекрасен екип. Т.е. ако трябва да обобщя, от самото начало идеята за НАЛБ е свързана с възможността да създадем оазис за всички, които обичат баскетбола в България. 

Вече повече от 12 години ти се занимаваш и развиваш НАЛБ. Как успя да се развие организацията и да се запази във времето аматьорската лига, защото има много примери за стартиращи инициативи, които преживяват от 1, 2 до 3 години?

Истината е, че всичко свързано с НАЛБ ми доставя удоволствие. Предполагам, че тук се крие отговорът на въпроса. НАЛБ за мен никога не е била работа, НАЛБ ми е като дете образно казано. За мен е кауза, мисия. И честно казано много отдавна е преминала отвъд баскетбола, защото вярвам, че това е начинът да се случва нещо положително у нас. В България сме свикнали да слушаме постоянно недоволство от всичко възможно. Според мен пътят за случване на нещо положително е когато кадърните хора впрегнат всичките си сили в името на нещо положително, защото дълбоко вярвам, че можещи и интелигентни хора ги има, просто твърде често те биват мачкани от системата. За щастие вече, да, 12 години не допускаме това да се случи. Ако трябва да изтъкна 3 качества на организацията, без които вероятно тя нямаше да просъществува толкова дълго време, бих изтъкнал принципността, отдадеността и симбиозата между опит и ентусиазъм.

Добре, колко са отборите в момента и има ли ръст в записалите се състезатели, отбори с всеки изминал сезон?

В първенството за Сезон 22/23 отборите, участващите в НАЛБ са 48, те са разделени в 4 дивизии. Маркирам, че това е първенство, провеждащо се само в София. За съжаление нямаме възможността да провеждаме целогодишни състезания извън София, като фокусът ни е извън София, по възможност, да провеждаме турнири. В интерес на истината това е причината да има доста отбори от различни градове, които пътуват до София за мачовете. Действително с всеки изминал сезон отборите са все повече, интересът към НАЛБ меко казано не стихва.

А има ли шанс да излезете извън пределите на София? 

Шанс има, но е трудно. Като една година опитахме да провеждаме целогодишно първенство извън София, но постоянно получавахме оплаквания от организацията на оперативно ниво. Причината отново е съвсем логична, че не можехме да бъдем на място. Очевидно е необходимо да намериш хора на същата вълна, които освен да приемат каузата присърце, да имат и необходимите качества, за да можеш да разчиташ на тях, че даденото нещо ще преминава на високо ниво и без прекия контрол. Особено, естествено когато не можеш да мотивираш хората чрез възнаграждения или други диви  денти. Затова и преценихме, че е по-разумно когато имаме възможност, да организираме турнири извън София, извън България.

Това щеше да ми бъде следващия въпрос: а мислите ли нещо за извън пределите на България?

Мислили сме, организирали сме различни приятелски двубои с отбори от Сърбия, в Сърбия, в България те са ни гостували. Имаме нелоши контакти с доста отбори, хора в Европа. Мислили сме и за нещо по-мащабно, надявам се да се реализира в някакъв момент.

Какво е нивото на аматьорския баскетбол в чужбина, въобще в Европа, в момента, и има ли вариант за в бъдеще да се организира някакво голямо първенство в аматьорския баскетбол?

Да, надявам се. В интерес на истината съм мислел доста по въпроса и може би ще звучи нескромно, но смятам, че сборен отбор от НАЛБ наистина би се противопоставил успешно на много професионални отбори, като тук дори не коментирам т.нар. "професионални“ отбори в България. Мисля, че да се направи подобно състезание, трудно отбор от която и да е държава в Европа би се противопоставил на отбор от НАЛБ. В случая не целя да изтъкна положителното при нас, просто в държавите в Европа си има нормална структура. Там когато някой състезател е достатъчно добър, той играе професионално. Много пъти съм правил проучвания, НАЛБ няма аналог в Европа – автономна организация с целостта на структурата и всички детайли. За хора, които не са запознати с НАЛБ, вероятно е странно как и защо една аматьорска лига да се развива на професионално ниво. Това че хората са аматьори, любители, не означава, че организацията трябва да е аматьорска, напротив. Изискванията и участията в т.нар. "любители“ са много повече. Те са много по-взискателни – ако не им харесва, могат просто да не играят. Затова и смятам, че НАЛБ се управлява много по-трудно отколкото професионална лига. Просто в професионалната лига всички състезатели и треньори работят това, изкарват си хляба от това, и нямат такава алтернатива да се откажат, защото не им харесва управлението. В НАЛБ участват хора от различни националности, освен това има и много българи, които в определени периоди са живели и играли извън България в аматьорски първенства. Между другото, един от участниците се върна от Германия наскоро и сподели, че организацията там няма нищо общо с НАЛБ, друг е в Испания вече, той също заяви, че НАЛБ е на много по-високо ниво, а трябва да отбележим, че това са топ държави в Европа когато става дума за баскетбол, а и не само за баскетбол, разбира се. Просто там схващането е, че аматьорският спорт е за раздвижване, да седиш с приятели и да пиете бира и баскетболната част е, меко казано, на заден план. Докато в нашия случай, в НАЛБ ние се стремим социалният елемент по никакъв начин да не засенчва чисто баскетболнотите достойнства на организацията, дори напротив.

Да разбирам, че в момента една от най-добрите организации за аматьорски баскетбол в Европа е НАЛБ, така ли?

Правил съм проучвания, не съм откривал аналог на НАЛБ в Европа, като причината е, че всичко в съответните държави, които съм проучвал, е структурирано от ниво професионален баскетбол надолу, докато НАЛБ има пълна автономност като организация, така че автономна организация като НАЛБ не съм откривал. Това мога да го твърдя със сигурност. Дали има или няма не мога кажа категорично. Правил съм също много проучвания в интерес на истината не само за аматьорски баскетбол, правил съм много проучвания и за професионален. Смятам, че НАЛБ има много детайли, които са изпипани на максимално високо ниво, като естествено виждал съм ги и в NBA, до голяма степен те са заимствани оттам, но в Европа не съм ги виждал и за професионални първенства, а да не говорим за аматьорски.

Твои са думите, че баскетболът в България има огромен потенциал. Как да се реализира той и да бъде и за високи спортни постижения, а не само в аматьорския спорт?

Както може да се реализира потенциала във всеки потенциалът във всеки един потенциал в живота – с правилно управление, с мисъл, с качества, интелект, с принципност, прозрачност, коректност.

Има ли достатъчно таланти в България, които могат да поставят спорта на картата, както примерно сме във волейбола и в други спортове, на по-високо ниво от моментното?

Таланти със сигурност има, според мен отново зависи от управлението и може би би могло, ако се използват съответните качества, и ако естествено хората на съответните позиции имат съответните качества.

А има ли шанс даден баскетболист да започне с аматьорски баскетбол и след това да премине към професионален?

Да, има такива примери, но пак стигаме до въпроса какво точно е професионален баскетбол? За мен да си професионалист в нещо означава не просто да си добър, но и да работиш това, да се издържаш от това в крайна сметка. Затова и понятието "професионален баскетбол“ у нас лично за мен е меко казано размито. За някого може да звучи обидно да се нарече аматьор, но според мен няма нищо лошо когато отразява истината. Създадено и развито без да пречи на никого, но и без да се моли на никого за нищо.

Как се справяте финансово в НАЛБ и как преминахте през пандемията от коронавирус? 

Добре, започвам с въпроса отзад напред с въпроса за пандемията, защото честно казано той е любопитен, а в същото време ме изпълва и с гордост, тъй като съумяхме не просто да съхраним организацията по време на пандемията, а спомогнахме за самите отбори да се запазят, а в същото време завършихме всички сезони, които бяха белязани от пандемия, по мои спомени са три, което съвсем не е малко. Но нито анулирахме сезон, нито сме обявили служебен шампион. А знаете, че много професионални първенства го направиха. Така че отчитам, че се справихме блестящо в пандемията, колкото и нескромно да звучи, и не смятам, че сме допуснали нито една грешка в тази връзка. Фактът, че НАЛБ продължи да се развива и да разширява границата на баскетбола и след пандемията, според мен е достатъчно показателен. По отношение на финансирането на НАЛБ, за съжаление НАЛБ се справя без абсолютно никакво външно финансиране, изцяло самостоятелно. НАЛБ е самофинансираща се организация. Не крия, че съм вложил доста усилия в посока намиране на спонсори. Вярвам, че имаме абсолютно всичко необходимо за целта. За съжаление в България спонсорството се възприема не като взаимноизгодна сделка, каквито са нормалните схващания по света, по-скоро като дарение. А тук може би трябва да призная, че допускам, че А-то в НАЛБ, т.е. "аматьорска“ в някаква степен отблъсква потенциални партньори, защото води до предразсъдъци за нещо несериозно. От друга страна вече естествено не трябва да си кривим душата, че в България в много голяма степен все още всичко свързано със спонсорството се случва на база на лични познанства, контакти, връзки, приятелства, зависимости, а не на пазарен принцип.

На финала има ли нещо, което ще се случи през този сезон във вашата организация, което е новина?

Продължаваме да поддържаме нивото, до което сме стигнали, продължаваме да добавяме новости, които смятаме, че развиват организацията. Никога не ми е допадало когато някой започне да обяснява как ще направи това или онова. Доста често това не се случва, а са просто празни приказки. Така че предпочитам да запазя принципа си да говоря за факти, а не за добри намерения. Затова просто ще кажа, че се надявам да продължим възходящата си линия на развитие във всеки един аспект.

Добре. Благодаря за интервюто и отделеното време.

Благодаря и аз. 

Георги КУСИТАСЕВ