Петър Мицин, национален рекордьор и финалист с мъжката щафета на 200м свободен стил на Световното първенство по плуване в малък басейн в Мелбърн 2022-а година, пред Георги Куситасев за предаването "Спортът във Фокус" на Радио "Фокус".

Здравей, Петре, и честита нова 2023 г. Миналата, 2022 г., завърши по страхотен начин за теб. Подобри множество рекорди при подрастващите, както и при мъжете. Ти каква оценка си даваш?

Здравейте. Оценката ми за моите постижения е доста висока. Доволен съм от резултатите, които постигнах. Надявам се след този труд, който полагам, да се подобряват, да бъдат по-силни и същото пожелавам на всички мои съотборници.

В края на годината взе участие на световното в малък басейн в Мелбърн, където направи фурор. Ти си едва на 17 години, завърши 14-ти в света на 200 метра свободен стил с нов национален рекорд за мъже. Записа финал с щафетата 4х200 свободен стил, както и девето място на 4х50 м отново с щафетата. Очакваше ли тези резултати и класирания?

Точно тези класирания не очаквах, но с подготовката, която беше извършена, се очакваше да бъдат толкова силни резултатите. Но наистина доста съм доволен от самите класирания. Занапред си пожелавам да са все така силни и по-предни.

Кое постижение смяташ за връх в представянето ти за миналата година?

За миналата година едно от най-добрите ми постижения мисля, че освен това на 200 метра свободен стил, където бях 14-ти в света, също и четвъртото място на Европейско първенство за юноши в Букурещ, Румъния. 11 стотни ме деляха от медал, но тази година мисля да направя поправка и да взема заслужения медал.

Състезаваш се основно в свободния стил, но вече започна и в бътерфлай. В кои дисциплини ще се готвиш за новия сезон, освен стандартните?

Дисциплините, на които ще наблегнем с моя личен треньор Николай Вакареев, ще са 200 метра свободен стил, 200 метра делфин. Скоро започнах да плувам 200 метра бътерфлай, там също де чувствам много добре. Целта ми за тази година е да покрия норматив и за двете дисциплини, както за Европейско, така и за Олимпиада. Най-важното, което е – трябва да бъдем живи и здрави, другото е ясно.

Ще се опиташ да постигнеш олимпийски норматив и на двете дисциплини, така ли?

Да, ще гледам да дам всичко от себе си, за да покрия тези нормативи.

Състезавал си се и в зимните спортове. Защо спря с тях и кога започна да се занимаваш с плуване?

Започнах да се занимавам още в несериозните години. В плуването спрях за малко, за кратко време, пробвах да сменя с някакъв друг спорт – със ски, но се виждаше, че не е моят спорт, и се върнах обратно към басейна. Там ми беше вероятно писано да продължавам да се развивам.

Но иначе си започнал с басейна, така ли?

Да, започнах с басейна и поради някаква причина – не помня точно каква, но спрях за малко с плуването и така се завъртяха нещата.

А кога се завърна в плуването?

Завърнах се в плуването не след много време. Не съм тренирал толкова много ски – да кажем за три месеца, и след тези три месеца – обратно в плуването.

Твоят треньор е един от най-изтъкнатите у нас – Николай Вакареев. Той ли е в основата на резултатите ти?

Разбира се, че той е в основата на резултатите. Все пак той е с много опит, той е направил едни от най-известните ни плувни състезатели в България. Изкарал ги е на световно, на олимпийско ниво. Аз мога да кажа, че съм приятел с тях, познаваме се, имаме си контакти, поддържаме си контакти и това е най-важното за мен.

В последните години се вижда голям подем в плувните спортове и в частност плуването. На какво се дължи той според теб?

На целия труд, който полагаме. Все пак всеки труд се възнаграждава, рано или късно той се възнаграждава.

Да, но преди десетина-петнайсет години България нямаше толкова плувци. Давам ти пример – на последното световно първенство, на което и ти взе участие, България беше мисля, че в топ 15, по участващи състезатели от над 150 държави, което е впечатляващо.

Това е така. С всяка изминала година се показва, че има нови подрастващи таланти, че няма застой в плуването, ще дойдат нови, млади надежди, които се надявам да се трудят усилено и да постигат своите цели.

Силната конкуренция в отбора ли ражда все по-добрите ви представяния на световно първенство, за целия отбор става въпрос?

Може да се каже. Все пак гледаме да има едно такова състезание, ако мога да го кажа така, между съотборниците ни, един вид да се "дърпаме" взаимно, не да плуваме сами. Трябва да има човек, с който да се "дърпам".

Добре, а какво мислиш е да имаш конкурент като Антъни Иванов в 200 бътерфлай?

Той е доста силен, доста силни резултати показва. За мен е много добре, че мога да се "дърпам" с него, така да го кажа. Надявам се някой ден да подобря и резултатите.

Има ли шанс да ви видим двамата на финал на световно първенство на 200 бътерфлай или поне на европейско?

Разбира се, че има шанс. Даже според моите очаквания се надявам тази година да бъда в челната тройка на 200 метра бътерфлай за Европейското за юноши.

Значи това е една от основните ти цели за годината, така ли да разбираме?

Да, може да се каже. Това ми е една от целите за тази година – медал от Европейско първенство за юноши.

За Световното първенство за мъже, което е в Япония – за там някакви очаквания?

За това първенство се готвим също. По-скоро готвим се като цяло. Най-важното първенство тази година е Европейското за юноши за мен, но ако покрия норматив и за световно, това ще бъде добре. Надявам се там също да покажа доста силни резултати. Там е по-сериозна конкуренцията, все пак е световно за мъже и жени. От целия свят има световни шампиони, олимпийски шампиони. Също е доста голяма еуфория.

Ти в момента как се чувстваш физически? Някакви травми има ли? И същевременно подготовката добре ли върви и като времена как си?

За момента нямам никакви травми, за което съм благодарен. Надявам се да няма. Доста добре се чувствам във водата. Мога да кажа, че съм горе-долу във форма, но колкото и да ми е трудно, се старая да правя всяка тренировка на 100% да се раздавам. И най-важното е да съм жив и здрав.

Усещаш ли, че скоро можеш отново да подобриш националните рекорди?

Мога да кажа, че това е вярно, в смисъл такъв, че колкото повече труд полагам, те, саите цели, които искам да постигам, са в кърпа вързани. Така че колкото повече се трудя, толкова повече се доближавам до подобряването на резултатите.

А има ли нещо, което ти липсва в тренировките, въобще в подготовката?

Не мисля, че има нещо, което да ми липсва. Засега цялата подготовка върви по план, не мисля, че имам нужда от нещо допълнително и съм доволен от всичко.

Добре. За финал, ако искаш нещо да добавиш, ако не – да пожелаеш нещо на слушателите на Радио "Фокус“?

Мисля, че нямам какво да допълня, освен да пожелая успех и късмет на всички мои колеги спортисти, на всички мои съотборници, да са живи и здрави. Също така и целия треньорски щаб на федерацията, да са все така всеотдайни, да ни обгрижват с всичко необходимо и най-много – здраве за новата година.

Георги КУСИТАСЕВ