Станимира Петрова, световна и многократна европейска шампионка по бокс, както и носителка на рекордните 4 купи "Странджа" при жените, пред Георги Куситасев за предаването "Спортът на Фокус" на Радио "Фокус". 

Здравей, Станимира, и честита титла и купа от най стария европейски турнир по бокс "Странджата“. Как ще коментираш представянето ти?

Здравейте, благодаря. Мисля, че успехът и купата говорят достатъчно. Разбира се, че съм доволна. Много труден турнир. При мен бяха най много състезателки, 23 бяха заявени, изиграх 4 мача. Мисля, че всичките ги изиграх много добре, поне аз съм доволна. Треньорите са доволни. Сега ще обсъждаме, трябва да се развиваме. Много съм щастлива и че за 4-и път печеля купа "Странджа“ и се нареждам до легендите, като Даниел Петров и Цачо Андрейковски. За мен това е голяма гордост и мотивация да мога още повече да радвам всички боксови фенове и цяла България.

Но си първата жена, която има 4 пъти купа "Странджа“. Това е нещо впечатляващо. Досега не е постигано от друга жена. 

Много съм щастлива и горда.

Конкуренцията как я видя? Силна ли беше и въобще имаше ли някой труден мач?

Да, на това състезание всичките ми мачове с 5:0 (съдийски гласа), за което най-много се радвам, и всички убедително победих. Не мисля, че има леки противници, всеки излиза да победи, и ако не играеш добре, има риск да загубиш. Дори старши треньорът на Бразилия се шегуваше, че вече съм шампион на Южна Америка, защото 3 победих, защото първата среща играх с Бразилия, след това 2 срещи играх с двете аржентинки. Имах от няколко държави по две, те си правят вътрешна конкуренция и преборване. И мисля, че е страхотна подготовка за Световното първенство, което започва сега от 15-и март.

Колко силна е категория до 54 кг в момента и доволна ли си от твоята моментна форма?

Мисля, че е доста силна и според мен съм в много добра форма. Надявам се само да съм здрава, малко късмет, и на Световното да имаме добро представяне.

След малко ще те питам и за световното, но преди това отборът спечели 7 титли на "Странджата“, както и сребро и бронз в състезанието, с което заехме второ място в отборното класиране. Как се справиха колегите ти според теб? Очакваха ли се толкова много титли, и въобще колко силен беше турнирът тази година?

Мисля, че представянето е много добро. Винаги искаме повече. Радвам се, че мъжкият национален отбор е много млад, но за сметка на това показва изключителни качества. При жените ми се искаше всичките момичета да спечелим медали, за съжаление само трите "стари кучета", успяхме, но пък по невероятен начин завоювахме златните медали. Мисля, че определено е доста добра заявка за световните първенства и при мъжете, и при жените.

Някакви претенции към съдии имате ли, въобще към съдийстването на турнира? 

Мисля, че беше доста правилно този път. Не мисля, че има подарени срещи.

Предстои световното първенство, домакин е Ню Делхи,  Индия. Какви са очакванията ти за там?

Разбира се, че винаги отивам за победа, никой не отива да загуби. Искам пак да играя така добре, да се отпусна и да успея да покажа това, което мога, а вече каквото е писано, това ще стане. Не смея да давам прогнози за медали, но се надявам да имаме няколко медала от световното първенство. Наистина сме много силен отбор в момента, много сплотен и доста добре върви работата.

С оглед факта, че вече си била световна шампионка, със сигурност към тебе очакванията ще са по-големи.

Ами да, те очакванията винаги малко ме товарят, но се опитвам да се абстрахирам от това нещо и просто да гледам среща за среща. Защото всяка среща е важна – ако не спечелиш първата, няма втора.

Коя ще е основната ти конкуренция на форума? Като състезатели от кои държави примерно?

Аз пак казвам, че няма лоши състезатели, защото вече много се разви женския бокс и всички държави вадят добри състезатели. Аз лично все още на 54 кг, тъй като доскоро играх на 57 кг, не ги познавам всичките, но примерно представителката от Турция, от която загубих на четвъртфинал на Световното миналата година, тя стана световна шампионка, вицесветовна стана румънката. Така че тези са ми познатите лица, а пък с другите ще се запознаем на ринга с тях.

Да разбирам, че се очаква балкански сблъсък в битките за медалите в твоята категория, така ли?

Не знам, не знам. Всички континенти са добри. Азия определено последните години страшно много се развиха, така че ще ги видим. 

Много държави, над 10 вече, бойкотираха Световното първенство заради това, че Международната федерация по бокс допусна боксьори от Русия и Беларус. Ти на какво мнение си?

Първо съм на мнение, че е отвратително да се санкционират състезателите, защото те нямат вина, нали, и да се смесва политиката със спорта. Включително съм против, че забраняват дори на руснаците и Беларус да играят. В същото време това бойкотиране е единствено ощетяване на състезателите – ние реално нямаме вина. Ние нищо не може да повлияем нито на войната, нито на всички случващи се събития около нас. Но се радвам, че България не бойкотира и ще имаме възможност да играем, защото просто ми се играе.

Това означава ли обаче, че ще бъде отслабена конкуренцията?

Е, щом 10, и повече държави, със сигурност с една идея ще бъде може би по-леко, но не мисля, защото светът е доста голям и има много силни държави. Със сигурност няма да е лек, все пак е световно първенство.

Има още година и малко до Олимпиадата в Париж. Как стоят нещата с олимпийските квоти, олимпийските категории, твоята такава ли ще бъде? Ще се раздават ли такива на шампионата на планетата?

Да, всъщност за първа Олимпиада 54 кг е олимпийска категория, и затова съм изключително щастлива. Станах световна шампионка на 54, но просто тези години не беше олимпийска, и затова пробвах на 51 кг, после на 57 сега, и 54 е олимпийска. От българските представителки 50 кг олимпийска ще имаме, 54 – аз, Светлана Каменова е на 57, и на 60 кг ще има, така че ще имаме 4 представителки. Европейските игри в Полша юни месец ще бъдат квалификация, доколкото знам ще се раздават по 4 квоти в категория. Последно прочетох и, че на световното първенство ще дават 2 квоти на финалистите. Но това мисля, че не е потвърдена информация. Засега са само в социалните мрежи писани неща. Но нека първо да се представим добре, пък после да си вземем и квотите.

Преди половин година Стойка Петрова зарадва цяла България, печелейки първо злато за жените на олимпийски игри в бокс. Можем ли да очакваме второ такова от форума в Париж в твое лице, и колко трудно е това да се случи?

Ами това е моята мечта. И това е и целта ми: завоюване на медал, разбира се, ако може и олимпийска титла да е, ще съм най-щастлива. Всичко е възможно. Който се е качил на ринга, има шанс да го направи.

Добре. И за финал има ли нещо, което искаш да добавиш или да пожелаеш на слушателите на радио "Фокус“?

Искам да пожелая да са здрави, да пожелая да има мир и просто тези безумни неща, които се случват по света, да престанат. Най-вече да са далеч от спорта и да не ни пречат да сбъдваме мечтите си.

Добре. Благодаря много за това интервю.

Благодаря.

Георги КУСИТАСЕВ