Нина Попова, зам.-кмет на Петрич, в интервю за дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.


Да започнем от тук – общините са част от т.нар. небитови потребители, нямат субсидията на битовите потребители. Допълнително затруднение имате и от цената на електрическата енергия. Какво ще направите вие като Община?

Това, което можем да предприемем, както и всяка една бюджетна организация, е да икономисваме – там, където е възможно. Що се отнася до отоплението в училища и детски градини, към този момент времето е благосклонно към нас и все още не е започнал активният отоплителен сезон. Въпреки че вече започна, особено в детските градини, пускането на климатици с цел достигането на оптималните температури. Така че към този момент това е нещото, което можем да предприемем, и го правим.

Добре, но все пак идва зима.

Така е, идва зима. Готови сме да посрещнем предизвикателствата. Искрено се надяваме, че последните новини, които чуваме за намаляване на цената на газа, наистина ще помогнат така, че до края на годината. И до края на отоплителния сезон да се справим с финансите, които са налице и които са предназначени именно за отопление.

Да, но ако това не стане, имате ли готовност?

Мислим ги и тези варианти, разбира се, обмисляме ги с директорите на училища, детски градини, социални услуги. Имаме разработени няколко варианта, при положение че доставките на газ намалеят или няма достатъчно количество газ.

И какви са те?

Една от алтернативите е електроенергия. Тя ще бъде добър заместител, но единствено и само при нас за детските градини, тъй като всяка една детска градина е снабдена с климатик предвид факта, че ние сме южна община, а детските градини работят целогодишно, имаме нужда от охлаждане през летните месеци. Така че детските градини имат алтернатива – именно електроенергията. Що се отнася до училищата, е малко по-сложно, тъй като училищата в град Петрич изцяло се отопляват на газ. Част от парните им инсталации имат т.нар. котели и за течно гориво, някои от тях са запазили хранилищата за течно гориво, за нафта, така че имат възможност за преминаване към друг вид гориво за отопление, не газ, а да бъде течно гориво. Но две от големите ни училища, за наше огромно съжаление, не са запазили хранилищата си за нафта. Няма как да превключат на алтернатива. За тях искрено се надяваме, че няма да се налага някакъв друг вариант, но ако се наложи, ще имаме редуциране на продължителността на часовете или преминаване в някои сгради на две училища, което изключително би ни затруднило, защото училищата ни имат и целодневна организация на учебния ден. Но в края на краищата сме обсъждали варианти, имаме разработени планове за действие, така че се надяваме да посрещнем отоплителния сезон. И все пак да нямаме прекъсване на присъствения образователния процес.

А как стои ситуацията за болницата в Петрич? Как ще функционира?

Болницата също се отоплява на таз. Доколкото ми е известно, там също можем да минем на някакъв вид алтернативно гориво. Това, което мислим и което със сигурност се коментира и на централно ниво, е преминаването и изграждането на слънчеви панели като възможност за добиване на ток и съответно за отопляване. Искрено се надявам да има и такива програми, които да финансират изграждането на този тип алтернативно отопление и алтернативна електроенергия.

Т.е. имате надежда за помощ от европейските програми?

Искрено се надяваме да има тази възможност, да бъдат по-облекчени процедурите така, че да могат общините в един много бърз порядък да изградят подобни слънчеви комплекси за електроенергия.

Габриела ГЕОРГИЕВА