Спокойна е ситуацията в Русенско след снеговалежа в региона през вчерашния ден. Републиканската пътна мрежа, която е близо 512 километра в областта, е почиствана и обработвана срещу обледяване от повече от 20 специализирани машини денонощно. Няма затворени пътни участъци, всички пътища са проходими при зимни условия. Обработката на настилките продължава особено по местата, където има предпоставка за хлъзгавост и заледяване. Няма снегонавявания, както и данни за населени места без електрозахранване, вода и телекомуникации. Въпреки това поради отрицателни температури опасността от обледяване на определени пътни участъци остава висока, съобщиха от областната администрация в Русе.

Припомняме, че през вчерашния ден за няколко часа за тежкотоварни автомобили над 12 т. бяха затворени главните пътища от Русе към Разград и Бяла. За леки коли, автобуси и камиони до 12 т. движението също беше спряно за кратко. Това се наложи поради необходимостта опесъчаване на пътните участъци през вчерашния ден.

Областният управител Данаил Ковачев поддържа контакт с институциите от региона, имащи отношение към зимната обстановка. Той отбеляза, че е създадена необходимата организация за реакция в максимално кратки срокове при възникване на аварии. Ковачев призовава шофьорите, на които им предстои пътуване, да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника.

По последни данни снежната покривка в областта е около 10 см., като на места достига до 15 см.