Любозар Фратев, председател на Съвет по туризъм в Пловдив в предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус", за популярността на традиционния фестивал "Дефиле на младото вино" и интересът към него тази година.

Как премина тази година "Дефилето на младото вино" в Пловдив? Времето беше много студено, попречи ли това, или е нещо обичайно за това време на годината? 


Точно така. Обичайно е студеното време и нашите събития се характеризират, че има точно определено време, когато се провеждат. Това е третата седмица на месец ноември, "Дефиле на младото вино“, и втората седмица на май е "Виненото гурме“. Датата е определена от това, че трябва да станат младите вина, за да могат да се предлагат.  И второ, твърда е датата, за да могат туроператорите да си направят своите пакети, с които предлагат дестинация "Пловдив“ и специално "Дефиле на младото вино“ по международните борси. Така то стои в националния календар за туристическа реклама. 

Имаше ли много туристически групи тази година? 

Събитието беше с рекорден брой участници – 50 винарски изби, общо 67 участника. Отвориха се три нови локации във възрожденските къщи, т.е. имахме и повече локации. Един хубав слънчев ден, в който проведохме дефилето от общината до подстъпите на Стария град, с бог Дионис, с Ансамбъл "Тракия“, с вакханките от Професионалната гимназия по туризъм и едно откриване, което беше уважено от достатъчно официални лица. Вторият ден беше съботният ден, имаше дъжд, но и друг път сме го правили в дъжд. Така че може да се счита за нормален. Лошото настъпи вечерта в събота, когато се изсипа един много силен и мокър сняг, който събори част от шатрите, новите шахти, които бяхме осигурили. И с тези лоши новини, които непрекъснато идваха от медиите, за затворени пътища, снеговалежи, сигурно е било истина, но това накара част от участниците по-рано да си тръгнат, за да могат да успеят да се приберат. Както и заради това, че бяха съборени част от шатрите – също се получи един такъв дискомфорт. Хората, които трябваше да тръгнат от други селища, в неделята не тръгнаха. Въпреки това, за съжаление, никой не излъчваше от Пловдив, където улиците бяха почистени и в Стария град имаше добра обстановка. И в неделя имахме хора, имахме хора, разбира се, и в събота. Е, хората са по-малко от миналата година, но пък вината бяха хубави. Имаме тази година рекорден брой златни медали. Бяха представени 42 проби, състезаваха се за наградите "Дионис“. По традиция само 30% от тях е редно да бъдат наградени, така че 14 получиха награди, и то все в горния клас – 9 златни медала и 5 сребърни. 

Чудесно! 



Въобще до бронзови медали не се стигна да се раздават. Журито беше много доволно от качеството на младите вина, които фирмите бяха подготвили. 

Имаше планувани интересни събития, като например рисуване с вино. Събитието провали ли се, или всичко си беше точно? 

Това стана. Беше много, много интересно и гостуването на Бистришките баби и внучки, един много красив глас, нещо непознато за пловдивската публика, което се проведе в Къща "Иван Черноземски“. Проведе се също и презентацията на Асоциацията на българските винопроизводители професионалисти. Всички събития се проведоха. Единствено в неделния ден Ансамбъл "Тракия“ не можа да се включи поради това, че бяха пътували цяла нощ и имаха болни хора и просто нямаше необходимост хората да ги разкарваме.

Но като цяло това е едно страхотно събитие, което дава добра принадена стойност за туризма в Пловдив, нали така? 

Определено. Трябва да кажа, че независимо от това, имахме групи от Франция, от Германия, от Испания. Видя се, по 10 автобуса стояха долу на Източната порта с туристи, които специално идваха. Предварително си бяха направили резервациите. Хотелите също почувстваха много сериозно присъствието на гостите на града. 

Тоест, целта е постигната за принос към туризма на Пловдив. 



Ами, събитието се оказа силно. Аз неслучайно казвам, че то не е прекъсвало от 15 години. Даже по време на Ковид кризата, когато ни беше разрешено само да дишаме, и то в определени зони, събитието не спря и се радваше на много голяма популярност. 

Дано да продължава така! Аз ви благодаря много!