Божидар Саръбоюков, европейски вицешампион в лекоатлетическите дисциплини "скок дължина" и "троен скок", национален рекордьор и четвърти от ЕВРО 2023 за мъже в дългия скок, пред "Фокус" след спечелването на отличието "Млад и талантлив спортист" на фондация "Български спорт".

Божидаре, изпращаш силна година – европейски вицешампион в тройния скок, в дългия скок, национален рекорд. Да ни кажеш кое постижение поставяш на първо място.

Разбира се, че поставям на първо място дългия скок, защото това ми е основната дисциплина, за в бъдеще също ще бъде. Освен че е генералната ми дисциплина, там показах най-добър резултат като по точки, като за ранкинг, като за най-близък норматив до Олимпийските игри, разбира се, които са ми най-важни през следващата година. И се надявам догодина да показвам още такива резултати.

Стана и четвърти на Европейското за мъже. Да ни кажеш това четвърто място на коя позиция го поставяш.

Четвърто място на Европейското го поставям наистина също много напред, може би след второто място на Европейското на дълъг скок, защото все пак всички знаем, че при мъжете е доста по-силна конкуренцията, доста по-трудно е да се вземе медал. И смятам, че наистина бях готов тогава да взема медал, просто късметът не беше на моя страна точно в този ден. Но все пак съм доволен, защото тогава си направих личен резултат и показах това, което мога за момента.

Колебаеш се между няколко дисциплини, даже мога да кажа три. Да разбираме, че 2024 г. ще бъде само в една дисциплина, така ли?

2024 г. – да, с треньора сме говорили вече. Не сме обсъждали абсолютно нищо, нито за тройния скок, нито за високия, ние даже не сме го и тренирали. Не че и преди това го тренирахме, но смятам, че вече наистина, като влезем при мъжете, просто не е добре да се рискува с други дисциплини и затова вече наистина наблягам само и единствено на дългия скок. Може да се пусна през годината на някакъв старт на 60 на 100 метра, но това вече си е за скока, в смисъл, това е показател, който трябва един скачач да знае.

Няма да гониш олимпийски норматив в две дисциплини!?

Да, да, гоним си норматива само в дългия скок, както за Световно, така и за Олимпиада. И се надявам още сега зимата в зала да покажа, че мога да ги постигна.

Предполагам, че целта ще ти бъде олимпийският норматив. Каква е котата и доближаваш ли го на тренировки?

Ами, котата за квота е 8.27. Твърде рано е още да го доближавам на тренировки. Ние тепърва вече скачаме без трамплин, скачаме от късо още, не сме стигнали до цял развив, в който можем да покажем максимални резултати, но се надявам в следващите три-четири седмици, като започнем да го правим, да се доближаваме до него. Само ние си знаем какви резултати имам на тренировка и се надявам да ги подобрявам, все пак това е целта.

Добре, има ли шанс Божидар Саръбоюков да участва на Олимпиадата в Париж?

Аз смятам, че… просто аз мен съм си го дал не само че имам шанс, ами смятам, че със сигурност трябва да участвам на Олимпиадата. Просто съм си го поставил като моя цел, и то не е само цел. Аз имам цел не просто да участвам на Олимпиадата, ами да се боря и за много по-големи неща, като финали, медали. Но още е рано да се каже, не сме направили, както казах, първи старт, но се надявам наистина годината да тръгне добре за нас.

Добре, пожелаваме ти го.

И аз. Мерси.