Кристиян Добрев - спортен директор на ПФК "Септември" София, в интервю за предаването "Спортът на фокус" по Национална радиоверига "Фокус".

Поредната треньорска рокада в елитния български футбол е налице.

"Септември София“ наниза 6 поредни загуби и ръководството на клуба в лицето на президента Чандъров взе бързо решение след поражението на "Герена“ .

Досегашният треньор Светослав Петров  беше освободен от своя пост, а на негово място бе назначен Красимир Балъков.

Легендата на българския футбол записа загуба в дебюта си в Първа лига – 0:1 срещу Пирин в София в последен двубой от редовния сезон.

Сега на телефона е спортният директор на "септемврийци" е Кристиян Добрев. Добър ден.

Добър ден.

Г-н Добрев, това ли беше логичното решение за клуба? И защо Красимир Балъков?

Дали това е правилното решение ще ви кажа може би точно малко повече от месец. По принцип сме изключително доволни от работа, която свърши Светло Петров, но как да кажа, практиката общо взето го показва, че когато един отбор зацикли, така ако мога да кажа, и чисто като резултати, защото игрово не мога да кажа, че сме зациклили, но се натрупаха така доста сериозен брой загуби, и най-лесното може би решение е да се смени треньора, то няма време да се търсят някакви по-други генерални промени. В случая просто Светльо стана жертва на негативните резултати, които се получиха до момента. И с тази промяна се цели просто да се вкара някакъв нов импулс, живец в отбора, футболистите ако се изпитвали или са имали някакво притеснение, напрежение, просто то да отпадне, за да се види, че има някакъв рестарт, и в крайна сметка да се получат едни позитивни резултати.

Визитката на Балъков като футболист е известна на всички, тя е бляскава без съмнение, като треньор обаче той има някой лъкатушения. Уповавате ли се на това, което той направи в "Литекс“ сезон 2014-2015-а, налагайки млади футболисти, каквато винаги е била и политиката на "Септември“, утвърждавайки ги? Тогава той лансира и наложи Страхил Попов, Антон Недялков, Кристиян Малинов, Илия Миланов, Никола Колев, Румен Руменов? Сега какво мислите, вие  споменахте за импулса? Освен това, какво друго още се очаква от Балъков, освен непосредственото спасяване на тима в елита?

Ами не, това е въпрос и стратегия в по-дългосрочен план. При нас планът за момента краткосрочен:  има да се изиграват 5 мач до края на първенството, и вече след това ще седнем и ще обсъдим нещата. Ако той възприеме нашата, защото това си е наша идея и стратегия за даване шанс на млади футболисти, аз не знам треньор, който да не обича да работи с млади футболисти, нали, ако си изпълни целта, продължаваме да работим, ако не – всеки си намира пътя. Така че ние от нашия път няма да се отклоним. По реално е да видим  дали в следващите 5 мача ще можем да запазим място си в Първа лига, и след това ще гледаме занапред дали може да продължим заедно.

Ако се стигне до отпадане във Втора лига, което аз не ви пожелавам, ще остане ли Балъков начало, има ли такава точка в договора?

Не, не сме коментирали това. В крайна сметка то всичко е въпрос на желание и от двете страни. На нас не ни се изпада, то на никой не му се изпада, но това не ни притеснява. Ако не заслужим с игрите си или не постигне  победи отборът, стигне до място, което не му дава право да участва догодина в Първа лига, значи търсим грешките си в нас, правим си изводи и продължаваме. Догодина ще гоним пак да влезем. Ако успеем да се задържим в Първа лига, ние нашата стратегия няма да я променим,  пак ще даваме шанс на млади футболисти, и се надяваме с общи усилия ние да бъдем доволни от треньора, треньорът да бъде доволен от нашите футболисти, от условията, които предлагаме, и да продължим да работим заедно. Когато има единомислие и просто двата фактора в една посока гледат, мисля че няма да има никакъв проблем за съвместна и ползотворна бъдеща работа.

За да изясним докрай темата с треньорската рокада: завръща ли се Светльо Петров в школата на "Септември“?

Ами на мен ми предстои един разговор с него. То и моето желание  е такова, и аз това ще го предложа, той да продължи да бъде част от екипа на "Септември“, защото по-голямата част от неговата треньорска кариера, да не кажа най-голямата, е преминала в школата и в мъжкия отбор на "Септември“. Мога да кажа с чисто сърце, че "Септември“ не му е някаква поредна спирка в кариерата, защото той допринесе за развитието на тези млади футболисти. Ако прецени, че може да, защото малко или много всеки един треньор, който е бил старши треньор в А група, да си потъпче така да кажа егото, и да не го приема като стъпка назад работата в детско-юношеския футбол, защото моето мнение е, че страдаме там от липса на кадърни и на качествени треньори, а Светльо Петров е такъв, и за нас ще бъде радост, ако се съгласи да продължи да бъде част от екипа на "Септември“ под някаква форма в школата.

Какво се търси с назначаването на Божо Джуркович за помощник? Може би той да бъде трансмисията между Балъков и играчите, тъй като той бе асистент на Славко Матич през есента?

Джуркович беше и в Търново, когато треньор там беше Краси Балъков. Връщането в нашия  клуб е по желание на старши треньора – той си избира екипа и хората, с които да работи. Те бяха заедно в Търново, мисля че след това са поддържали добри приятелски отношения. Просто е съвпадение, че той беше в предния екип. То едното няма нищо общо с другото. Така че екипът, който ще работи, не само Божо Джуркович, и Светлин Спасов и той е провеждал някои тренировки с клуба, така че и той не е ново лице. За тях обстановката е позната. Така че от гледна точка на адаптация на старши треньора може би ще бъде една идея по-лесно, защото ние не се заблуждаваме, знаем, че някой футболисти Краси не ги познава толкова добре, да, тези, които играят по-често, ги познава, но тук чисто мотивационно, чисто психологически разчитаме, че просто самото име ще респектира, ще дава стимул на футболистите да покажат или ако са имали някакви психологически затормозявания, ще  изчезнат,  и ще покажат качествата, които притежават.

Г-н Добрев, как си обяснявате високомерното отношение на съдийската комисия към вашия клуб? Визирам мача във Варна срещу "Спартак“ и последвалата странна кореспонденция с този орган на БФС?

Какво да ви кажа? Там има един човек – т.нар. шеф на съдийската комисия Кашай, което за мен е точно олицетворение на много добър съдия, но за мен той не е добър ръководител. Това е във футбола доста често срещано – как много добър футболист след това не стават добър треньор. Не е фатално, че като си бил добър футболист, след това не си станал добър треньор, или обратното, като не си бил пък добър футболист, не можеш не можеш да бъдеш добър треньор. За мене Кашай не е добър ръководител. По начина, по който аз не мога да разбера, въпреки че то по нашенски казано: кучето скача според тоягата, той си получава заплатата от Българския футболен съюз, пък не присъства всеки ден тук. 24 часа, 7 дни в седмицата ти трябва да си на разположение на футболния съюз, на клубове, да даваш обяснения, не да си викаш на пресконференциите журналисти, защото журналистите, нали, не искам да ви обиждам вас, ами вие не знаете какви въпроси да му зададете: конкретни, точни, ясни да обясни защо в един момент свири примерно фал, червен картон и дузпа, а в идентична ситуация после не било така? То нещата във футбола се знаят, още по-малко в България…

Г-н Добрев, в интерес на истината гледах едно предаване при колегите от "Диема“ и Виктор Кашай беше на гости.Той призна, че е трябвало да бъде отсъдена дузпа за "Септември“ при загубата от Спартак Варна с 0:2, само че влакът е минал и заминал.

Ами да де, и аз веднага ви питам: значи той признава, че съдията е допуснал грешка, и при наличието на VAR, VAR системата го вика на тяхна, тяхната система, и той пак вижда,  и пак не потвърждава това. И пиша аз жалба на 2 май, те на 3-ти ни отговарят, че е допусната грешка, че съдията е сбъркал, че така, така, така, и съдията на 4 май получава наряд. Ако това не е наглост, аз не знам кое е наглост. И какво искаш да ми кажеш: значи, той е сбъркал, но аз продължавам да го слагам наряд. Не знам, не знам.…

Няма логично обяснение.

Ами няма. Аз написах 5 точки в официалното  писмо, исках кореспонденцията между VAR и арбитрите, исках доклада на съдийския наблюдател, исках доклада на делегата на срещата, исках да разбера, ако евентуално съдията е сбъркал и бъде наказан, какво ще му бъде наказанието, поне да знам: наказан  е за един мач, за пет мача, за 50 мача, изхвърлен е, просто исках да знам. Исках да присъствам и на самото заседание на тази комисия, исках да видя кои са тия, тази съдийска комисия да ги видя: Гошо, Пешо, Иван, Драган с лицата си, и да ги чуя. И да им задам конкретен въпрос, а те да се обосноват защо не е дузпа. Те ми казват, че е допусната грешка, че съдията е допуснал грешка, и следващия кръг веднага му дават наряд. Ами ти като си допуснал грешка, директно го спираш, ще викнеш друг съдия. Той на следващия ден беше във Варна мач на "Черно море“, не си спомням с кой играха, отново беше четвърти съдия. Ами значи ние толерираме грешките.

Аз познавам този съдия Васимир Ел Хатиб от времето когато свиреше в детските градини и училищата, преди 15-20 години, както и да е. Знаете, че изборът на съдиите в българските мачове става като избора на папата: тайно и никой не разбира какви са критериите. За да завършим - предстоят 5 финала буквално за "Септември“.Оптимист ли сте?

Аз съм оптимист. Аз нашия отбор знам какви качества разполага, знам какви футболисти. Нашият отбор има добри футболисти и играят добър футбол, просто сме в момента жертва на грешките и на негативните резултати. Аз знам, че на нашия отбор му трябва една победа и по съвсем друг начин ще изглеждаме. Надявам се. В крайната шестица има още пет мача, които единствено от нас зависят как ще завършат и докъде ще стигнем. И  това ми е апел и молба: нека нещата да свършат на терена. Като ние не заслужаваме и не можем да победим преките ни конкуренти в тази шестица, ами ще отпаднем, няма нищо фатално. Но не искам да има странични фактори, да има странни резултати между тия отбори. Нека всичко се реши на терена. Като заслужаваме, ще играем в Първа лига, като не заслужаваме – връщаме се във Втора лига, догодина пак правим отбор, за да може да се върнем обратно в Първа лига, и така. Няма нищо фатално, но все пак…

Животът продължава.Екипът на "Фокус“ желае успех на "Септември“ в битката за оцеляването. Това беше Кристиян Добрев – спортен шеф на клуба - в предаването "Спортът на фокус“.

Бойко СЕРАФИМОВ