Кольо Парамов, бивш главен ревизор на БНБ, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус" "Това е България"  

През 2014 г. Ружа Игнатова стартира криптовалутата OneCoin, което й позволи да събере повече от 4 милиарда долара чрез присвояване. Тя влезе в заглавията на вестниците, след като миналата година беше включена в списъка на ФБР с десетте най-издирвани бегълци. Прокуратурата предприе в четвъртък мащабна операция срещу българската платформа Nexo, създадена през 2018 г., оперирала като криптобанка с оборот за 5 години от 94 милиарда долара. Разследването е свързано с виртуални валути, пране на пари и тероризъм, с финансови престъпления и компютърни измами. Появиха се съмнения за връзка на Nexo с "Продължаваме промяната“, "Демократична България“, отделни медии и журналисти. Въпросният казус така, както звучи на този етап, е без аналог в историята на България. В петък бе съобщено за нова акция срещу друга престъпна мрежа за измами с криптовалута. Международната мрежа е действала на територията на България, Кипър и Сърбия, като е създавала кол центрове, чрез които се смята, че са измамили множество хора в Германия, Швейцария, Австрия, Австралия и Канада за най-малко десетки милиони евро. Засега не е ясно,  дали тази акция има връзка с акцията срещу Nexo. Въпросът е: защо криптовалутите се оказват привлекателни за спекулации. Анализът е на финансовия експерт Кольо Парамов – бивш главен ревизор на БНБ. Г-н Парамов, защо криптовалутите са толкова притегателни?

Това е много сериозен въпрос и в крайна сметка знаем, животът върви напред, историята и всичко се ползва като справка, а откриването на новите методи за забогатяване, стил, практикуваните схеми и други възможности откриват ново начало и тези, които успеят да се вмъкнат, да се впишат в тази историческа гледна точка, остават завинаги като първопроходци. Един ден може би ще отбележат ситуацията с тези млади момчета Тренчев и другите като едни гении, които са използвали момента на съприкосновеност с тези големи пари и са направили тези обороти. Проблемът е един единствен: проблемът идва от голямата слободия и от липсата на контрол. Ако контролните органи изпълняват своите функции в детайл, наложат мораториум, какъвто се полага, приемат варианта за съприкосновение в директен план за всички тези преводи и схеми, няма да се допусне този батак. Ако обаче не се осигури такъв контрол, няма действащо финансово разузнаване, няма функция на отделните съприкосновения между прокуратура, следствие, съд и всичко останало, нещата отиват до безкрайни, тежки, фронтални размери, които са просто непонятни за държава, примерно най-малкото като нашата с 5 милиона души, да не говорим и за по-големите. Защото ако един млад, 30-годишен човек успее да моделира схема, която за 48 месеца да преосигури преводи и да осигури оборот за 94 милиарда долара, това означава, че той е гений, всички го наблюдават, никой не го пипа и той си прави каквото иска с богатствата на света. Той успява да излъже 8 американски щата, той успява да се настани на пъпа на Ню Йорк, той успява да осигури сделки в такъв огромен мащаб и размер, за да му осигурят 10 милиарда долара.

Печалба?

И никой, никой не го пипа за нищо на света.

Г-н Парамов, как е възможно тази фирма, базирана в България, в София, с офиси в столицата, с 600 души персонал…

Точно така.

На които е плащала заплати, като е плащала и данъци към НАП…

Да.

Как е възможно този размах финансово да не бъде засечен?

Пак повтарям – липсата на финансово разузнаване и на съответните органи, които да засекат абсолютно всичко това. Ние знаехме, между другото, че това е възможно от друга гледна точка. Аз ще ви припомня няколкото предавания преди две години, когато уточнявахме как бях въвел едни понятия за липсата на т.нар. 51,7 милиарда български пари, внесени в чуждестранните офшорни компании в размер на 4360. Тогава бяха 3970, сега са вече 4360.

Това са фирмите, нали, това са фирмите – да уточним.

Точно така. Ако тогава, когато аз алармирах, от Коста Рика и от Панама, че съществуват такива пари и че "Панама гейт“ и другите офшорни схеми, които излязоха и споменаха тези български фирми, които ги бяхме засекли, ако бяхме започнали работа по конкретна, директна част и бяха засекли тези фирми, значи някои от тях щяха да дадат съответните обяснения, част от тях нямаше да дадат съответните обяснения и щяха да бъдат блокирани. А трета част от  олигархията щеше да се покрие в директен, ясен план и нямаше да има тогава кражби на такива огромни пари, а щяха всички да си отидат на мястото. Така, както примерно работят в САЩ. Ние уж даваме пример, че ще работим както ФБР и както неговите секции, а не изпълняваме това. Ето ви един фактор от вчера. Вчера стана ясно, че на 18 октомври главният прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс обявява с две писма прекратяване на две фирми за кредитиране на криптовалута, едната от които е Nexo, и главният изпълнителен директор – Антони Тренчев. Значи американците обявяват през октомври, ние чакаме да стане декември, януари и да видим какво, как, по какъв начин ще се развият нещата. Тази работа, която свършиха в четвъртък 300 разследващи личности в България – било то полицаи, съдии, следователи и други, включая и 33 германски представители за България, Кипър и Сърбия, значи е можела да стане и преди две години, и преди три години е можела да стане. Но поради липса на синхрон в цялата тази дейност, се получава тази ситуация. Имаме предвид и другото, че тепърва криптовалутите ще установят друг ред и друг порядък в съда за финансирането им.

Ето за това искам да ви попитам, г-н Парамов. Стана ясно, че криптопазарът е нерегулиран. Обаче там, където става замяната на криптоактиви с реални пари, не трябва ли да бъде регулиран? И вие дадохте за пример САЩ, но как е могъл Nexo да прескочи американските регулатори и без лиценз да оперира в различни щати, от които засега са изпищели осем?

Осем, така. Нещо отпреди 5 дена, от понеделник – давам ви един много сериозен факт от понеделник. Аз в момента говоря от Лондон и тук в понеделник Андрю Грифит – това е икономическият секретар на Министерството на финансите в Англия, въведе едно понятие в английския парламент като условие за установяване на дигиталната лира. Той иска да докаже, че в Лондон ще се изгради световен криптоцентър. "Досега – казва той, – този въпрос е бил подценяван, но правителството сега разбира, че то е далеч назад“. И допълни изрично: "Време е да има такава предвидима дигитална лира, чиято стойност ще бъде обвързана с традиционните валути или с активи като златото“. Ако Лондон разбираме, че вече е узрял да приеме цялата тази… аз я наричам още стартова магьосническа схема по отношение на първичната заблуда, ако Лондон е готов да приеме това, значи тази условност няма да бъде прескочена. При всички положения ще има някаква нагласа и ще се стартира, за да се установи друг порядък по отношение на преследване или проследяване на финансирането с тези криптопари.

Което означава, че тези платформи, които действат като банки, ще трябва да получат лицензии като банки?

Лицензия, точно така. Този световен криптоцентър, той не може да съществува сам нерегулиран. Той при всички положения ще влезе в доказателствената част на преследване и на цялостно засичане с всичките му данни и с всичките му факти.

По информация на Прокуратурата от петък, бившият финансов министър Асен Василев е обмислял с банки, дори е направил среща във финансовото министерство как през "Борика“ да се плаща с криптовалути. Как ви звучи това? Вие сте бивш ревизор на Централната банка. Как би било възможно да се случи?

Какво да ви кажа, дали е утопия, дали е мечта – то по-скоро е една реалност в лицето на Асен Василев. Значи Асен Василев до ден днешен не е отговорил на главния, фундаментален въпрос, касаещ него: има ли диплома, каква е тя и да я покаже тази диплома пред българския народ, за да разберем в крайна сметка какво е образованието на този човек. И понеже навсякъде сега се пласира като част на устройството на гениалността на младите хора – било то в "Промяната“, било то в някакви семейни разпри, трети, пети, било то еди-къде си, значи човекът е хубаво да се представи в детайли, за да знаем какви гении сме обучили, как сме ги възпитали, по какъв начин сме ги лансирали, за да ни направят толкова известни пред целия свят. Сега светът днес в Лондон, като засичат условието, че еди-какво си момче на 30 години е могло да направи оборот за 94 милиарда долара, когато българската държава се чуди откъде да намери 2 милиарда долара, за да си купи седем самолета за военно средство – чудим се ние откъде да намерим такива пари, а той оперира с десетки оборотни средства, от които си е заделил и е оставил за чист доход, печалба и т.н., самонаграда над 10 милиарда долара. Значи тук става въпрос за някаква гениалност. И понеже тази практика зад очите на контрола, зад очите на липсващата държава, зад очите на цялата тази прослойка изведнъж се оплита в едни много сложни конци на тези млади лица, които казват: ами ние ще се промушим през тази схема на съществуващия порядък в държавата и давайте да премоделираме, да преустановим разликата на контрола само в реално действащи пари, но да включим и този модел на криптовалута, за да успеем по-скоростно, по-бързо да забогатеем и от там да реализираме нашата лична програма за действие на милионери, милиардери вече – те вече се говорят като за такива, в странното им състояние да победят, да получат цялата власт, да я реализират в по-тежка, по-детайлна програма и да успеят в бъдещето си на живота.

Цялата власт – имате предвид властта на държавата?

Точно за това става дума, точно за това става дума.

Тук трябва да кажем за пояснение на нашите слушатели, че брутният вътрешен продукт на държавата България е 100 милиарда лева.

Така. Което значи, като го разделим на две, примерно или на 1,80, там 48 или 52-53 милиарда долара, а този млад човек има възможността да оперира и да направи оборот с два брутни вътрешни продукта за две години на България. Представете си за какво става дума! Представете си всички органи, които стоят и получават месечни заплати, които уж са ги фиксирали с 18 офиса, знаят тяхното богатство, говорят сега за картини от най-високия клас, най-ценните картини в петък са конфискувани – над 30 картини от единия от офисите…

На Пикасо, Дали, Матис, Моне.

Да. И тези картини са тук, в България, намират се в някакви странни офиси и т.н., купени са за милиони долари и в крайна сметка този българин, който живее с едни 395 лева – минималната пенсия, се чуди по какъв начин да оцелее, на него нито Пикасо, нито Дали му говори нещо. Той иска да си купи 2 кг домати, за да прекара там съответния ден, както се полага в неговите представи за нова демокрация и за нов капитализъм, и в крайна сметка опира до момента, в който един или пет, или 10 човека, млади хора на по 30 години са си разрешили или са им разрешили безконтролно да осигурят тези огромни преводи, тези огромни пари и да ги премоделират в друг план на личностно обогатяване.

Този уникален за България случай дали говори за това, че младият екип на Nexo е действал сам, или че не е имал много сериозна, много добре обезпечена логистика? Ето, излизат информации за руски връзки.

Това е главният въпрос и отговорът на този въпрос в доказателствената си част, в последствието и в аргументите, и в примерите, които ще бъдат дадени тепърва, се състои отговорът на безконтролието в страната. Така че ние тези гении ще ги обявим като хитреци на века, на стартовата част, но на нас ни е нужно като държава и като модел за това, което настоявахме, когато създадохме Сметната палата и когато в продължение на две години се карахме по какъв начин ще реализираме програмата й в парламента, за да може лица, които се занимават и са зависими от такива характерологични особености, свързани с кражбата, с модела на заблудата, с фалшиментото на изказа, с онзи депутатски нюх, който им носи само прерогативи, за да могат да излъжат, чрез това да спечелят или да изнесат пари, или да премоделират себе си като личности. Такива хора се налага да бъдат поставени под яростен контрол и тогава избликът на нерви, разговор в парламента, дебатът на парламентарната република трябва да бъде от ясен по-ясен, а не така, както президентът рискува с тези младоци, пусна ги по пързалката на голямата власт и те показаха за части от секундата, лъжата до каква степен може да се развие и до каква степен може да стигне в цялото условие – да бъдем първите, възможно най-големите лъжци и най-големите протектори на негатива в света, за да направим една малка държава с 5 милиона души, които свързват двата края едвам-едвам, с 45% инфлация на хранителните продукти, с модел, който се противопоставя между олигарсите, които са 1000-2000 човека и там 500-600 души селскостопански собственици на цялата земя в България, които взимат външните пари, които не допускат условието в никакъв случай да се приеме еврото в продължение на 23 години, в продължение особено на последните 7 години, които умишлено провокираха и реализираха програма да съсипят КТБ, за да вкарат България в тупик, и обратно – да не приемем еврото, за да можем да бъдем зависими от контрола на Европейската централна банка. На тази цялата демагогия идва вече ред да се сложи яростна дисциплинираща схема, която да противоречи на наглостта на всички хитреци, които могат да моделират този начин на живот в страната и всичко останало. Така че отговорът на вашия въпрос тук – кой ги подтиква, кой ги хитрува, кой им помага, кой експериментира в страната да се прояви това действие в детайл, е много, много важен.

Ами ето защо ви задавам въпроса. През 2014 г. Ружа Игнатова стартира OneCoin, през 2018 г., т.е. четири години по-късно – явно моделът е много успешен.

Да, 38 месеца, да.

Антони Тренчев стартира Nexo.

Да.

Ето, в петък говорят за още една акция срещу друга престъпна мрежа, която обаче е по-дребна – тя е дребна риба, ако не е свързана с предходната, която си създава кол центрове и набира чрез кол центровете за измама хора, и то от Швейцария, Германия, Австрия, Австралия, Канада. Но тя е скромна – десетки милиони евро са завлекли.

Да.

Така че как все България влиза в тези международни скандали? Толкова ли сме талантливи с престъпния си гений?

Липсата на контрол ражда гениалността на всички онези средства за проекция, за протекция и за моментното обогатяване. Значи доказано е като условие и като възможност – грижата за финансите на държавата е №1. Аз ще ви дам само един малък пример, само един малък пример, понеже в петък се занимавах и правя тук една справка за Английската централна банка. През 1962 г. – за да отговоря по-точно на въпроса – ние, след  като сме си ангажирали две продажби като ангажименти на българското злато към Съветския съюз: първия път, 1962 г., на 30 декември – за 20 тона и 181 кг, и втория път, на 2 ноември 1964 г. – за 5 тона и 850 кг. Единия път златото е закарано в Москва, другия път е дадено на Moscow Narodny Bank в Лондон. Значи в нашата Българска народна банка остават 2 тона и 159 кг злато. И представете си – на 1 януари 1995 г., след 30 години, ние имаме вече 40 тона 403 кг злато.

Как сме ги събрали?

Разберете за каква отговорност става дума. И преместваме таблицата 25 години след това от тази 1995 г. досега – ние сме събрали само 1,5 тона. Значи били са 40 тона и 403 кг – сега са 42 тона. Ето сега с това искам да направя сравнение. Не може един човек на 30 години абсолютно безконтролно да премоделира условия и да получи пари, които са повече от златото на своята държава. Представяте ли си, каква груба машинация и каква уникална лъжа има в цялата тази посредственост като зависимост? Като видите колко са 712 хиляди души, които получават държавни заплати, като ги подредите, като ги видите навсякъде, като почнете от селския кмет на последното село и неговия помощник-секретар и пъдаря, и стигнете до министър-председателя – всички тези, които получават, те не разбират нито дали тази госпожа е превела там за 4 милиарда, правят се на неразбрали, сега този превел, вече са съобщили за 10 милиарда, утре няма да се учудя да излезе още нещо, което е далеч по-тежко и далеч по-фрапиращо, защото преди два часа 58-60 ирландци поставиха въпроса за няколко десетки милиона в зависимост на Тренчев. Така че нищо чудно следващите дни да станем свидетели на такива обстоятелства и на такива искания към Nexo. Дано само този цялостен като прерогатив вариант да не коства авторитета на България, защото ние така или иначе не успяхме да заработим зависимостта към Европейската централна банка в директен план, за да знаем кой кой е кой къде превежда пари, и влязохме в капана на тази голяма слободия, която ни докара дотук.

В предишен разговор вие поставихте въпроса за проверка на финансовото състояние, пасиви, активи, разходи, приходи на партиите. Ето сега става ясно, че две партии са приближени до Nexo. Така изнася прокуратурата.

Може би са получили и пари.

Да, за една се говори вече.

Едната партия е получила само примерно съобщават за 100 000 лева. Нека да видят сега, след като са получили тези пари, тези 100 000 лева в коя партида са, в коя сметка са влезнали, кой ги е получил, кой ги е изтеглил, за какво ги е ползвал, по какъв начин ги е ползвал и всичко това обвързано ще си дойде накрая до всички онези, които са в парламента като кукли на конци, не са отговорили на едно изречение, не са проговорили на трибуната един път, не са написали един ред, не са казали две думи по отношение на възлови закони и прерогативи, които трябва задължително да използват като личности и като депутати в българското Народно събрание. Нека да видят колко струват като зависимост и като всичко останало по тоя път, по който са търгували.

Г-н Парамов, не мота да не ви задам накрая въпроса, който тревожи хората и който ги кара да се замислят: ако някой разполага с 94 милиарда долара, какво в България няма да може да си купи, няма да може, защото може би всичко друго ще може?

Няма да може да си купи хора, които са твърдо стъпили на земята в продължение на последните 50-60 години и знаят цената на Аз-а, на достойнството, знаят прерогативите, знаят подхода, риска на израстването като развитие, знаят цената на целия живот, на семейството, знаят стойността на онова, което е първо лице единствено число – Аз, и тази стойност не се препредава така лесно, не се продава така елементарно, за да бъде загубена. В този вариант се включвам аз.

А иначе всичко друго може да се купи. Може да се купи партия, може да се купи правителство, може да се купи министерство, могат да се купят избори?

Точно така, точно така.

Може да се купи банка, може да се купи бъдеще – всичко става за продан?

Всичко, всичко. Ето, доказва се засега, че подходът, който сме приели, моделът, който сме приели, извратеността на този елементарен, простоват капитализъм, който практикуваме, всичко в космическа величина е разрешено и затова се случва това. Нека да го направи един американски кандидат-сенатор или американски кандидат-президент да видим дали ще стане по такъв елементарен начин, както при нас става. Защото нас ще ни обявят за гении, че сме родили такива момчета, които са направили всичко това като показателен пример за света.

Цоня Събчева