Галина Стоявона, кмет на Община Казанлък, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус" "Това е България" 

От БСП сигнализираха на брифинг в Народното събрание, че в Розовата долина се предвижда разширяване на химическо производство в непосредствена близост и с опасност за въздуха и водата на хората в казанлъшките села Долно и Горно Сахране. Имало опасност и за язовир "Копринка“. Според кмета на село Долно Сахране Христо Христов, освен хората от двете села, са обезпокоени и жителите в Казанлък и Стара Загора. Застрашава ли Розовата долина опасно химическо производство? В търсене на отговор на въпроса се отправяме към Казанлъшко. Предстоят ни две срещи. Гостуваме най-напред на кмета на Община Казанлък Галина Стоянова. Г-жо кмет, разтревожени ли са казанлъчани заради опасното химическо производство, за което предупредиха в Народното събрание от БСП?

Жителите на едно от нашите населени места – Голямо Дряново, което се намира най-близо до Община Павел баня и до въпросното място, фабриката "Кастамону“, са най-инициативни по повод на тревогите, свързани с разширяването на това производство в "Кастамону“. Те направиха няколко общи събрания в селото. В сряда вечерта и в Казанлък имаше такава среща, свързана с други екологични организации, които присъстваха и на които бяха изложени доводите за опасения от всичките тези разрешителни, които разбираме, че предприятието вече е получило, предвид становището за ОВОС. Аз лично получих от инициативния комитет преписката и имам становищата на специалисти от Българска академия на науките, които обясняват, какви са вредите за населението пряко при вдишване на формалин и на метанол. Това са основните химикали, от които ще се произвеждат лепилата или това производство, което е необходимо за работата на предприятието. Тези становища, разбира се, са доста тревожни и не само тяхната експертиза, но и доста проучвания, които са направили гражданите от Голямо Дряново и други екологични организации, будят тревоги. Затова и ние сезирахме нашите народни представители, както казанлъшкия ни представител Илияна Жекова, така и старозагорския представител г-н Маноил Манев, както и Красимир Вълчев, които вече направиха официално питане до министъра на околната среда и водите за случая за разрешаване и даване на положително становище на фабриката за разширяване на производството от Регионалната инспекция по околната среда и водите, която е извършила самия ОВОС. Така че очакваме отговор от министъра на околната среда и водите.

А иначе да ви попитам: въз основа на тези становища от БАН, които сте получили, г-жо кмет, застрашена ли е Розовата долина?

Еднозначно не мога да отговоря. Но има и един друг въпрос – сигурно разполагаме с малко време, който искам да поставя, защото той много повече застрашава Розовата долина, за който въпрос бях информирана от кмета на нашия побратимен град във Франция – Грас, Жером Вийо, и за съжаление тази информация, която той ни изпрати в писмен вид, ще пристигне в България след няколко години, когато всичко е факт. Радвам се, че – ето, побратимяванията ни с толкова много градове по света дава резултати. Някои хора казват "Защо?“ – ето как тези наши близки взаимоотношения ще ни помогнат сега да започнем една нова борба, но вече на ниво Европейската комисия и Европейския съюз, защото те възнамеряват да ревизират политиката си що се отнася до химическите продукти в рамките на Стратегията за устойчива химия. Ние сме много притеснени от това, което прочетохме, защото с това ревизиране на този регламент етеричните масла няма да се приемат от Европейския съюз като земеделски продукти, а ще се възприемат като химически стоки, които попадат под правилата за контролиране на химическата индустрия и на един друг регламент, наречен "хармонизирано класифициране и етикиране“. Европейската комисия предвижда да оцени естествените субстанции, получени от земеделската дейност, като химически субстанции. Това, разбирате, са огромни последици спрямо нашите региони, в които има традиционно производство на такива етерични масла.

Розово и лавандулово – ние сме известни в Европа с тях.

Всички, всички масла, да, розово, лавандулово, както и всички етерични масла, получени от земеделски култури. Европейската комисия готви промяна на регламента, за да ги обяви за химически субстанции. Това ще засегне традиционното ни производство при нас, в България и където се произвеждат такива масла. Във Франция са притеснени, защото пък те са основа на цялата парфюмерийна индустрия, което означава, че има опасност наистина да бъдат забранени за ползване в парфюмерията. Сами разбирате колко е голям този въпрос, който сега ви поставям и който няма да мога да развия, защото и вие не сте сигурно подготвена да коментирате по него. Но ние сме извадили всички тези регламенти, предложенията и правим асоциация по инициатива на френския кмет г-н Жером Вийо – Асоциация на градовете за парфюми, ароматни растения и етерични масла. С тази асоциация, към която вече Казанлък сме се присъединили, такова искане е направено и към кмета на Павел баня, ще се опитаме и кметовете на Хисар, на Панагюрище, всички от Долината на розите да присъединим, защото ще бъде много голяма битка с Европейската комисия, ще потърсим и нашите политически представители в Европейския съюз. Това би означавало унищожаване на традиционните производства, на икономиката, изобщо на привлекателността на земеделието.

Как се е стигнало до тази идея, имате ли информация от вашия побратимен град? Г-н Жером Вийо, вашият колега, обясни ли ви, как се е стигнало до това безумие?

Стига се до това, защото Европейският съюз се притеснявал за многобройните производители в Европа – именно тези, които отглеждат, произвеждат и обработват растения, свързани с фабричното производство на етерични масла, че застрашават екологичното развитие на земята, на земеделието и че по този начин застрашават и влагането им в различни продукти, застрашават и здравето на хората. 

Това така ли е?

Ще ви отговоря на този въпрос просто: ако беше така, японците – другите наши побратимени два града, които имаме вече от толкова години, от 40 години, нямаше всяка година да идват в България и в Казанлък, за да си купуват точно продукти на основата на розовото масло. Аз съм ги питала, защо купуват точно такива продукти за козметика, а те ми отговарят, че кожата при тях е много чувствителна и те не могат да се ползват от козметичните продукти, които са на друга основа, на химична основа, и че ползват само продукти, които са на основата на етеричните масла. Тогава кое е вредно?

От колко време, от колко века производството на етерични масла е развито в Казанлък?

На тази територия говорим за развитие още по време на траките. Ние имаме документи исторически, в които се разказва, че територията на траките, едно от предназначенията не е било само с минералните извори за лекуване на римската армия, но най-вече за производство на етерични масла, с които наистина тук са лекували армията на римския император. Така че не мога да говоря за вчера или за 100 години, примерно 120 години, колкото ще празнуваме ние. Но производството е много хилядолетно и то е именно на основата на здравето.

Г-жо кмет, би трябвало да приложите тези документи във възражението към Европейската комисия.

Да, да, ние се готвим.

Защото ако производството на етерични масла беше вредно, нямаше да остане жив човек във вашата област, в Розовата долина. Не е ли така?

Не само – по света. Етеричните масла имат много голямо предназначение.

Ами всички ги имаме на нощното си шкафче – парфюмите и бялата козметика.

Не само, те участват и в голяма част от храните, от процедурите, козметичните, и в какво ли още не. Да не говорим, че някои от произведените тук етерични масла на основата на белия трън… Нашият известен физик Теодосиев има ученик, който направи по време на КОВИД доста интересно изследване, което не знам дали е патентовано, но точно маслото на основа на белия трън лекуваше най-добре последствията от КОВИД. Тук говорим за лечебни свойства, а те искат да ги обявят като химични продукти, които имат вредно влияние не само върху почвата, но и върху хората. Говорим за голямо недоразумение и аз много съм щастлива, че бяхме известени от френския кмет, а вие знаете, че системата, политическата, там е друга и кметът на Грас е не само кмет на Грас, той е и депутат в Долната камара на техния парламент, и много се надявам наистина да ни помогне, както и нашите евродепутати, да спрем това недоразумение навреме, защото иначе както ние се числим към Европа, Европа щеше да ни каже, че има такъв регламент и ние да се задължим да го изпълняваме, без да имаме глас и право да направим каквото и да било възражение, както се случва обикновено.

Аз много ви благодаря, че поставяте тази тема и ни я предоставяте на ефира на "Това е България“ и на Радио "Фокус“.

За първи път, да, за първи път я поставям при вас.

Да, за първи път и да ви кажа, аз смятам да я продължа и ще търся български евродепутати, които работят в специализираните, ресорните парламентарни комисии по икономика, индустриално производство в Европейския парламент и за развитие на регионите, за да видим как може да се предотврати наистина това… то не е недоразумение, то е… Не искам да обидя хората в Европейската комисия, ама това е глупост, това е глупост, г-жо кмет.

Това е престъпление спрямо традиционните производства. Това, ако ми позволите да кажа, е престъпление спрямо традиционните производства в една малка България. Вие знаете как заради регламентите много от нашите традиционни култури, зеленчукови и всякакви, бяха ощетени да кажа, меко казано, от производство. Сега да посегнем и на етеричните масла. Защо? Защото природата ни е дала едно богатство, което ние искаме да използваме за здравето си.

Още веднъж ви благодаря за това, че предоставяте тази информация на "Фокус“. И още нещо искам да ви попитам: как стои въпросът с бюджета на общината? Ще успеете ли да се справите за тази година? В предишен разговор вие споделихте, че общините сте изправени пред фалит.

Много алармирахме, не само аз, много кметове излязоха при вас, в медиите, алармираха, че не може да продължаваме да работим общините без бюджет и със същите правила, които останаха в продължаващия бюджет, и то до средата на годината. Никой не ни обърна внимание. Депутатите бяха единодушни от всички политически партии. Затова сега, като дойдат парламентарни избори, а особено като дойдат местните избори, аз ще бъдат първата, която ще задавам един и същи въпрос към всички депутати, които ще дойдат при нас: с какво биха искали да се похвалим при липсата на бюджет за 2023 г.? С какво да ги посрещнем, с какво да се похвалим, какво да им разкажем, което се е случило през 2023 г., добро за нашите съграждани? Извинявам се, че съм малко остра.

Не, напротив, вие сте реалистична. Това са вашите проблеми.

Това е, за съжаление е това.

Това е вашето всекидневие. Ще продължим този разговор, той няма да остане до тук. Благодаря ви, че приехте да бъдете наш гост и за времето, което ни отделихте, и за това, че предоставихте изпреварващата информация как Европейската комисия готви промяна на регламент, за да приравни с химически субстанции етеричните масла. Благодаря ви още веднъж.

И аз ви благодаря.

Цоня Събчева