Габриела Руменова от онлайн платформата "Ние, потребителите" в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус" по повод резервациите за днешния празник и практиката в търговските вериги да таксуват клиентите за пластмасови кутийки за храна

Вече тук на гости в студиото ни е Габриела Руменова от "Ние, потребителите“, с която ще си говорим пак за днешния ден, пак за Свети Валентин, но в една по-различна посока, а именно – хората, които са направили своите резервации в хотели, в курорти или пък по заведения, кой където предпочита. Както казах, говорим си за хората, които са резервирали да отпразнуват своя ден на по-нетипично място, да не са си вкъщи. Но какви проблеми могат да възникнат при резервациите, когато говорим за хотели, за днешния ден? 

Да, нека да кажем преди всичко, че когато става дума за услуги, а не за стоки, особено в сферата на туризма, това е една много специфична дейност. Първо, за да не възникнат проблеми, се полагат много усилия, много неща се планират предварително и въпреки всичко, понякога нещо се обърква както за търговците, които предоставят тези услуги, така и за потребителите. Знаем, че понякога ни се налага да отменим резервацията в последния момент. Така че за двете страни понякога възникват форсмажорни обстоятелства. Затова си мисля, че ако сме направили резервация или пък сме закупили пакет с допълнителни услуги в него и нещо не е точно така, както е било предвидено, е добре на място да опитаме в диалог с представител на хотелиера да уточним откъде идва разминаването, дали може да се поправи нещо на място, да ни се предложи някаква алтернатива и след това да прибягваме до следващите стъпки, които са подаване на жалба първо към хотелиера или агенцията, чрез която сме направили резервацията, а след това и към контролните органи. Но всъщност какво може да се случи на този ден? Например да сме си избрали конкретна стая, която сме посочили и сме резервирали предварително, а да се окаже, че когато пристигнем на място, ни дават друга стая, която е различна от тази, която ние сме пожелали. А все пак тук резервацията не е за седмица или за десет дни, става дума за един-два дни, в които ние искаме да посрещнем един празник, така че… 

И да си прекараме добре. 

И да си прекараме добре. И може би този избор е свързан и с други неща, които сме приготвили, или ние, или пък с помощта отново на търговците, като изненада на човека, с който сме. Така че наистина е добре, ако може да се намери някакво решение, да ни се предложи алтернативна стая. Разбира се, обаче, ако тази стая, която ни предложат, е с по-лоши характеристики от тази, за която ние сме заплатили, е добре да поискаме отбив от цената и търговецът би следвало да ни го даде, поне до нивото на цената, за която бихме я наели ние. Ако пък е по-скъпа стаята, която се налага да използваме, защото евентуално е станало дублиране на резервациите за нашата, тогава пък търговецът би могъл да помисли за някакъв отбив от цената, защото това отново по някакъв начин обърква нашите планове. Сега, ако той ни предоставя нещо много по-луксозно, тук не можем да говорим за отбив от цената, защото по-скоро ние печелим от тази ситуация.  

Т.е. когато попаднем в някаква такава ситуация като объркване на стаи, като дублиране на резервации, както каза ти, можем да се обърнем направо към съответните хотелиери, управители, собственици и вече после към институции.

Точно така, да. И всъщност те могат да ни предложат като алтернатива и нещо друго. Например много популярно е да се издават ваучери за следващ път при посещение или пък евентуално да ползваме безплатно или пък със сериозна отстъпка част от допълнителните услуги, които те предоставят в този комплекс и които не са включени в пакета, който сме си предплатили. 

По този начин по някакъв начин компенсират клиентите, потребителите.  

Да, за създалата се ситуация.  

Всъщност ти каза, че трябва да реагираме по начин, по който първо се обръщаме към собствениците, после вече прибягваме към институциите, но имаме ли право на някакво обезщетение, ако да кажем ситуацията вече прерасне и не ни дадат, както каза ти, ваучер или пък не сменят стаята по тяхна преценка? 

Или пък изобщо не ни настанят.  

Или изобщо не ни настанят, да. 

Да, тогава вече трябва да се обърнем към контролните органи и според общите условия, при които ние сме сключили договора, и според законовите разпоредби всеки един конкретен случай се разглежда индивидуално и би следвало компетентните органи да се произнесат, за да могат да кажат как да бъде разрешен казусът. Разбира се, ние имаме право да претендираме за обезщетение, дори ако се наложи по съдебен ред, защото знаем, че сега туристическите услуги са доста скъпи, особено ако купим пакет, който включва ползване на СПА, уелнес център и много други допълнителни услуги. Може наистина да излезе дори хиляди левове, така да кажем, за двама човека. Така че понякога може да се стигне и до съдебни дела, но пак казвам, това не е добрият вариант, защото мисля, че туристическата услуга е създадена, за да се ползва от хората в едни от най-хубавите моменти от живота им.  

Именно. 

И нека да опитаме наистина да запазим добрия тон, дори и да възникне някакво несъответствие.  

Искам да попитам и за това каква е ситуацията в заведенията. Не всеки прави резервация за днешния ден в хотели или в курорти, или на нетипични места – просто отиват на заведение, запазват си за двама. Каква е ситуацията там, какви проблеми могат да възникат? 

Много често всъщност разчитаме на импулсното решение. Тръгваме с любимия човек или пък няколко двойки се събират и решават да посетят заведение – дали е ресторант, дали е някое късно вечерно заведение. И може би обикновено в такива случаи първо пробваме тези, които ние познаваме и харесваме и по-често сме техни клиенти, затова разчитаме на стандартните условия, които са в останалите дни. Но хубаво е в този ден да проверим предварително, ако има такава информация на сайта на обекта, или пък поне преди да поръчаме менюто, дали цените са същите, защото е много възможно за днешния ден да са повишени, и… 

И на много места има куверти, доколкото забелязах. 

Да, може да се окаже, че няма свободни места. Така че ако някой е решил довечера да отиде на заведение, не е лошо да се обади и да направи резервация, ако вече не го е направил, разбира се. Но другото, което трябва да следим, особено за алкохола, дали се таксува, защото ако се окаже, че той не влиза в сметката, каквито случаи е имало, например казват "О, съжалявам, не сме включили тази бутилка вино във вашата сметка, защото по погрешка я включихме на съседната маса“, това вече буди едни съмнения доколко е легитимен този алкохол, ако пък нещо стане после, като здравословен проблем, ние дори няма как да го докажем. Така че да следим касовата бележка, да изискваме всичко да е маркирано и да си я пазим. 

Сега продължаваме нататък с една друга тема, която всъщност нашумя през последните месеци, по-скоро от началото на годината по мои наблюдения, и това е практиката на търговските вериги да таксуват потребителите и клиентите, когато купуват да кажем нещо от топла или пък студена витрина, изобщо таксуват ги за пластмасовите кутийки, които закупуват. Какво е мнението на потребителите по темата? Имаше и оплаквания. 

Всъщност мнението на потребителите по тази тема е полярно, разделено е две крайни позиции според нашите наблюдения по коментарите, които виждаме в онлайн пространството. По-голямата част недоволстват от това, че се налага да се заплащат тези кутийки и че принудително им ги продават с тези храни, за които е решено, че задължително се продават с тези пластмасови опаковки за еднократна употреба. Една част от хората казват, че всъщност няма как по друг начин да се организира тази продажба, защото може да се нарушат изискванията за хигиената, притесняват се от здравословна гледна точка. И именно наблюдавайки тези коментари и мнения, ние решихме да направим едно по-задълбочено проучване и да видим всъщност как се случват нещата в другите държави по света. Защото може би една част от хората по-скоро коментират този ефект, но причината да се стигне до това е, че през 2019 година е приета директива, която е за намаляване употребата за някои пластмаси и насърчаване на прехода към кръговата икономика в целия Европейски съюз. И с приемането на тази директива, съответно тя трябва да бъде транспонирана в законодателството на всички европейски държави. В България е транспонирана с нарочна наредба, която всъщност казва, че от 1 януари 2023 година когато търговците предлагат такива кутийки пластмасови за еднократна употреба, трябва да ги маркират и таксуват отделно, като минималната цена е 20 стотинки. Тази цена ще расте всяка следваща година  с 5 стотинки предвижда наредбата.  Но всъщност, тази директива важи за всички европейски държави. И какво се оказа? Оказа се, че въпреки това, че в крайна сметка тя казва, че тези кутийки трябва да се продават, за да може да се намали употребата на пластмаса, тя казва и нещо друго, че търговците трябва да предложат достъпни за потребителите алтернативи. И ние смятаме, че ако не са изпълнени и двете условия – и въвеждането на такса, и предоставянето на алтернатива, то тогава не може да бъде изпълнена целта на нормативния акт. Защото това, че ни принуждават да си купуваме за 20 стотинки по никакъв начин не ограничава употребата на пластмаса.  

Не се ограничава, ние просто плащаме, за да я употребяваме, защото нямаме друг избор.  

Точно така. И какво са направили другите държави? Много държави в Европейския съюз като Дания, Естония, Франция, Испания, Полша, Италия, Словения, Франция, Англия вече не част от Европейския съюз, но всички тези държави имат магазин, които предоставят възможност на потребителите да пазаруват със собствени кутии от къщи. Също така пък една верига видяхме в Канада, която дори насърчава този метод, като обявила промоция от 15% от всички цени на редовни стоки в неделя при покупка с кутии от къщи.  

Ето по този начин се насърчава намаляване на използването на пластмаса. 



Точно така. Може би ето сега, въпреки че сме далеч от този празник Коледа, но всички знаем любимите ни коледни базари как можем да си вземем от къщичките и в Австрия, и в Германия, и къде ли още не по света, едни чаши, които са много красиви срещу депозит, и после ги връщаме и си получаваме обратно парите. Това също е вариант.  

Да, много често на фестивалите, които се организират у нас, вече започнаха да практикуват точно този начин на консумация, т.е. плащаш си на входа депозит за чаша или за прибори в зависимост дали е за ядене, или за пиене, и вече ти го връщат, когато си тръгнеш и върнеш.  

Именно така наистина се стига до едно щадене на околната среда. Така че има варианти, не е не възможно да се направи. През миналата седмица може би по повод запитване на колеги от медиите в сдружението, в което членуват едни от най-големите вериги за хранителни стоки в България, каза, че не е забранено да се продават такива стоки в кутии на потребителите, но не било нормативно уредено. Да де, но ние знаем, че всяко едно нещо, което не е забранено от закона, всъщност е позволено. И все пак, ако те считат, че има някакви законови пречки, нека да предприемат някаква инициатива, защото нашето проучване отново показа, че повечето държави, които са въвели такива нормативи, всъщност са го направили през инициатива от страна на бизнесите. И те с тази практика започват да градят корпоративен имидж чрез различни информационни кампании, разяснителни, включени са много инфлуенсъри, които показват как използват алтернативни начини и опаковки. Също така много популярни актьори участват в клипчета, в които успоредява темата за опазването на околната среда. Все пак тук говорим и за защита икономическите интереси на потребителите, защото ние знаем, че тези кутийки не може да струват толкова. Т.е. тук сега се отрива една ниша за един друг бизнес.  

Което е печалба. Аз точно исках да попитам: защо? Ето, ти ни спомена практиката в другите държави, никъде няма такова нещо задължително да имаш заплащане на кутийка, ако ти си носиш от вкъщи да кажем или се измислят съвсем различни алтернативи. Защо тук няма такава? Явно има стремеж за печалба от това.  

Най-вероятно да. Въпреки че не е зле да споменем и това, че ние отидохме да направим едно проучване и на терен как стоят нещата. Опитахме във всички магазини да си закупим със собствена кутия различна храна от топлата витрина. Оказа се, че има някои магазини, които предоставят тази възможност, и освен че не се таксува 20 стотинки за нашата кутия, също така забелязахме, че се извади тежината на кутията, и ние реално платихме само нетното количество на храната. И може би тук е моментът да разбием един мит, защото в коментарите се вижда, хората казват: "Ама ние тия кутийки ги плащаме 2 пъти, един път като тежина, един път 20 стотинки“, говорим за тези, които се продават – поне това да кажем, че не е така.  

Поне се вади грамажа на кутийката. И за финал искам да попитам кои институции, т.е. една от тях е Комисията за защита на потребителите, но има ли други институции, които могат да се намесят в това решение и какви действия трябва да предприемат?  

Това, което виждаме, е, че към момента има официални отговори на потребители, които са се обърнали към КЗП, и тя твърди, че щом има обявена предварителна информация, че кутийката се таксува, и то на такава стойност, значи няма никакъв проблем. Според нас обаче, това представлява един вид принудителна продажба - нещо, което човек не иска да си купи, но няма избор да не го направи. Така че според мен КЗП трябва малко по-сериозно да разгледа този казус в тази посока. От друга страна пък може би Министерство на околната среда и водите трябва да помисли как наистина пълноценно да бъде прилагана тази наредба в пълнота, не само по отношение на въвеждането на такси за тези кутийки, но наистина да бъдат осигурени алтернативи на потребителите, и съвместно с асоциациите, защото в крайна сметка те затова съществуват, те не се събират, за да коментират някакви рок концерти например. Така че нека институциите да работят заедно.  

Това е много важно и се надяваме да видим наистина взаимодействие между тях и съвместна работа, за да може да се разреши този проблем, който неминуемо трябва да бъде разрешен. Много благодаря за този разговор.