Красотата преди всичко е здраве и обратното – здравето е красота. Това са взаимно свързани фактори в нашия живот. Затова днес ще ги поставим на фокус, а човекът на фокус днес е една прекрасна дама, която е позната добре в модните среди като стилист. Днес ще поговорим за красотата и за туризма в комбинация, ще ги съберем заедно с Фани Албайрак. Здравей, добре дошла. И тази фамилия, която ме спъва, е много интересна. Затова може би да започнем от там, да разкажем как тази фамилия – Албайрак, стана част от твоето име.

Здравей, Живко. Да, моята турска връзка и опитност са не на турист в Турция, а на част от фамилия Албайрак. Турска снаха съм, живяла съм в Истанбул и почти 30 години съм обвързана повече от емоционално с нашата източна съседка. Познавам доста добре техния език, култура. Родила съм там и двете си деца, едното – точно преди 21 години. Имам лични впечатления от частните им болници и не само. Името ми в София пък се свързва преди всичко със сферата на красотата, бюти сектора и модата. Това – покрай дългогодишната ми работа като стилист и фешън едитор, а през последните години – и PR. Именно затова от години ме търсят като шопинг консултант любители на туризма в Турция, но също и във връзка със здравния туризъм, още откакто той започна така стремително да набира скорост. Истанбул през последните години, между другото, се превърна в една от основните световни здравни дестинации, сигурно знаеш, ако имаш наблюдения върху този сектор.

Да, така е наистина.

Както знаем – ти го каза вече, красотата преди всичко е здраве и обратното – здравето е красота.

Дори мои познати са ми разказвали за точно такова пътуване към Истанбул и към Турция, към клиники, където има вече толкова разнообразни процедури, които се предлагат.

Да, това е много интересна и дълга тема, не знам доколко ще ни стигне времето да я обсъдим. Но UniMed Turkey, която аз представлявам, е бързо развиваща се стартъп компания за здравен туризъм и важна част от мисията на тази компания е всеки пациент да има своя информиран избор, за да може да вземе своето отговорно решение за здравето си, когато става дума за наложителни интервенции. Много често, естествено, хората ходят там и за естетични процедури. По принцип UniMed Turkey в партньорство с най-добрите турски клиники всеки месец дава шанс на хората в София да посетят доказани турски лекари от различни области на медицината и бюти сектора. Впрочем, нерядко пациентите имат шанс да комбинират две и повече интервенции – операция с някаква естетична процедура с някаква друга интервенция. Специално за Истанбул това е повече от резонно.

А пък тази седмица д-р Мелих Айгюн ще гостува на 17 май.

Да, сега ще разкажа повече и за това, но просто да довършва.

Да.

Силата на тази опция наистина, от която всеки пациент се изкушава, е не само заради мощта на турското здравеопазване, но и потенциалната комбинация на полезното с приятното, особено в град като Истанбул. Тази компания, която аз представлявам, е сертифицирана за дейността си за здравен туризъм и може да осигури, освен преводач, който да ви е на разположение през цялото време, пълната логистика, програма, включваща шопинг, исторически дестинации и други забавления за свободните дни и престоя ви, свързан… Всичките тези неща могат да бъдат съобразени със здравословното ви състояние, разбира се. Между другото, забелязах в хотела в Бейоглу, където бях наскоро, че никой не се впечатляваше от хора с всевъзможни превръзки. Като световна здравна столица, там това вече е новото нормално. Много може да се разкаже за това, както и за истанбулските потайности, но наистина по същество. Добре е най-малкото да държим под око този сектор, защото той наистина се развива много бързо и според популярния израз, неспирният ход на времето – който стои на едно място, изостава.

Вече имаме възможност наистина да се възползваме от всичко това, което науката, медицината е създала за нас, така, че да изглеждаме добре, да се чувстваме добре.

Да, неслучайно това вече е една мощна индустрия, в която действително напредват много бързо и технологиите. Освен това ставаме доста информирани и можем да вземем наистина най-правилното решение много по-лесно отпреди и да бъдем наистина отговорни за здравето си и информирани, което е най-важното.

Да, така е наистина. А какви са процедурите, от които най-често се възползват хората всъщност?

По моите наблюдения специално, освен популярните напоследък от бюти индустрията чисто естетични процедури, като по-функционални също така – ринопластиката, която съчетава и естетични, и функционални, присаждането на коса. Инвитрото, разбира се, изобщо не е за подценяване. И неслучайно, понеже Турция предоставя възможността освен да се комбинира полезното с приятното, там и цените, и нивото на тези услуги са такива, че дават наистина една много конкурентна опция в световен план.

На фокус сме поставили здравния туризъм, здравето, красотата. Чрез съвременните технологии, чрез всичко това, до което е достигнала медицината, вече може да ни даде както повече самочувствие, така всъщност и да промени коренно живота ни, защото процедурите, за които ще разговаряме, също са свързани с репродуктивната ни способност. Да разкажем за това посещение, Фани, което предстои тази седмица и каква възможност ще имат българите да се възползват от консултации в тези сфери.

Да, добре е да отбележим, че като опция, въпреки че се случва в София, тя е опция не само за хората от София.

Но и за гости на столицата, да.

Да. Ние даваме шанс за това да са информирани повече хора, за да може да дойдат и такива от провинцията. Напоследък в по принцип стандартната ситуация за инвитро в Турция се обръщат двойки, които вече имат неуспешни опити в България. В случая ще ни гостува този месец Мелиха Айгюн, който ще бъде тук на 17 май. Той е сертифициран старши специалист по репродуктивна медицина от 25 години, с петгодишен международен опит. Владее английски и немски и е един от най-квалифицираните и успешни инвитро специалисти в Турция. През последните 9 години той е извършил повече от 15 000 процедури с висок процент успеваемост чрез модерни АІ технологии и в сътрудничество с експерти в областта на асистираните репродуктивни методи. Тук в услуга на нашите слушатели ще дам и телефон, на който могат да получат повече информация. На телефон 070 010 171, както и на сайта – на https://unimedturkey.com, можете да видите подробности в тази връзка и да запишете безплатен преглед.

Възможност имат, както казахме…

Да, и дамите, и мъжете, всички двойки.

И дамите, и господата.

Да, които имат нужда от асистирана помощ в репродуктивния сектор, от инвитро процедура или от преглед. Мога да ви кажа и какво повече да очакват дамите след инвитро процедура.

Да, това ще е интересно също.

Да. След ембриотрансфер не са необходими особени промени в начина на живот. Важно е да се почива повече, да си почиват достатъчно дамите, но не и да лежат постоянно. Да се избягват силовите и тежките тренировки, високите температури, като сауни, плажове. Нежелателни са алкохолът и цигарите, за да подействат предписаните медикаменти. Единственият сигурен начин да знаем дали интервенцията е била успешна е чрез тест за бременност, но много жени изпитват сходни на бременността симптоми около седмица след ембриотрансфер, което не е гаранция за положителен резултат, защото може да се дължи на хормоналните препарати, които взимат в този период и преди процедурата. Най-общо казано, за инвитро процедурите са важни следните фактори: дали има деца, дали има предишни опити за деца, колко неуспешни опита инвитро е имало от страна и на двамата, както и тяхната възраст, което е ключов момент. При мъжкия фактор е важно да се знае, че в Турция не се използва мъжко донорство. Въобще е добре всички двойки, които проявяват интерес, добре да се запознаят и да се информират относно турските закони, когато предприемат инвитро в Турция, защото има специфики. Трябва да кажа, че наистина е строго индивидуално, всяка двойка има своя казус и всъщност на тези прегледи се дава възможност дали с вече направени изследвания и документи, които да се представят на доктора, дали с първоначалния подход към такъв вид помощ, да се види конкретния случай, да се направи програма за всяка двойка индивидуално.

А всъщност какво предлага компанията, която представляваш? Тя е компания за здравен туризъм.

Да, както вече казах, всеки месец всъщност ние даваме шанс на хора от София и от цялата страна включително да посетят, безплатно подчертавам, различни специалисти, проверени, доказани имена от водещи клиники в Турция. Казвам го умишлено бавно, за да може наистина нашите слушатели да вникнат във всяко нещо, което казвам. Всяка дума е важна в случая. Компанията ни е сертифицирана за дейността си. Различни специалисти гостуват – имахме специалист за ринопластика, сега имаме доктор, който е свързан с инвитрото и репродуктивната медицина. Тези доктори, с които контактуваме, нашият контакт е ексклузивен и те периодично идват. Това, че са дошли веднъж не означава, че няма да дойдат пак, след определен период от време отново ще бъдат. И става дума за различни сектори на медицината. Хората, които следят нашето пространство, ще могат навреме да се информират и да вземат решения кой специалист ги интересува, както и да видят, с кои специалисти контактуваме. Работим и с индивидуални клиенти, които по индивидуален казус могат да ни пишат и да осигурим цялата логистика, преводач, програма за свободното им време, както и необходимите интервенции, процедури – всичко, което би могло да бъде свързано с престоя им в Турция и с организацията на тяхното пътуване.

Какво те впечатли в хотела, в който си била наскоро? Това е интересна история, която да разкажем.

Да, бях в азиатската част на Истанбул, на Бейоглу – това е една от култовите места, с които се свързва азиатската част на града. Това е една дълга улица с много кафета, хотели, заведения, магазини, салони също така за красота. И това, което ми направи впечатление, е, че с още със ставането, с отиването на закуска, вече почваха да прииждат хора с всевъзможни превръзки. И на никой това не правеше впечатление. Просто наистина е новото нормално. Виждаш, нали, някой си е правил нос, няма значение друг какво, но вече никой не се стряска и впечатлява от тази гледка.

Добре е да следим този сектор, защото определено се оказва, че това е новата реалност. Истанбул през последните години се превърна в една от основните световни здравни дестинации. По този повод разговаряме С Фани Албайрак, която представлява компания, която работи точно в сферата на здравния туризъм, който става все по-популярен. Фани, на мен ми направи впечатление това като възможност, което каза и знам, че работите с такива клиники, които присаждат коса. При за нас мъжете има тази…

Да, вероятно е една от най-интересните теми.

Има често в определена възраст загуба.

Да, става все по-актуална.  Очевидно, че начина ни на живот, стресовият начин на живот прави все по-актуална тази тема. Не знам дали те оставих да си довършиш.

Да, исках да кажа, че имам познати, които са си правили вече такава процедура, и от тях, че всъщност не е нещо, което да е трудно, да е тежко.

Напротив.

Има просто един период, в който тази присадена коса пада, след това им израства вече новата. Но разкажи повече за това партньорството, което имате.

Да, вече може да се каже, че имам наблюдения и върху тази сфера и точно тази процедура. Да, между другото става все по-актуална тема за мъже, и за жени. И най-интересното е, че тя става като част от бюти индустрията, не толкова тежките медицински интервенции, а една рутинирана бюти процедура бих го казала. От моите наблюдения най-вече от Клиниката на Йеткин Байер, с който ние контактуваме. Той ни е един от основните партньори в Турция. Д-р Йеткин Байер между другото е и с редица награди и той има спечелените първи места в Турция за тази си дейност. Той прави присаждане на коса на пациенти от целия свят, далеч не само турци, българи. Наистина има пациенти – може да се види на неговата страница, от всички точки на земята. Да, тази процедура вече е по-близка до бюти индустрията отколкото до тежката хирургична медицина, да го кажем така. От това, което виждам в така най-общия случай за мъжете, които най-често си правят присаждане на коса отпред в областта на челото и горната част на главата, се взима един пасаж отзад на тила, присажда се и за много кратък срок имат дискомфорт, след което вече бързо и ясно става видим резултата от това. Но наистина не е без значение към кого ще се обърнете, защото и в тази индустрия си има доктори и доктори, да го кажем по тоя начин, няма да продължавам повече в тоя ред. Нали, всеки е  отговорен сам за своето решение. Аз неслучайно преди казах, че ние искаме нашите слушатели да имат информиран избор и да вземат наистина отговорно решение. Та, ще ви разкажа нещо малко по-интересно в тази връзка предвид споменатото скорошно мое пътуване до Турция. Останах много впечатлена от една процедура съпътстваща бих казала или последваща присаждането на коса, която сама по себе си би могла да бъде една нелоша алтернатива, тя е с непознатото на повечето ни слушатели название трихопигментация и е много подобна на микроблейдинга или микропигментацията за вежди. Жените ще разберат много лесно за какво става дума, защото вече повечето жени имат такова на веждите си.

Но пък за нас, мъжете, е добре да го обясниш какво представлява?

Да, именно. Много е полезно да се знае от мъжете, защото това е една страхотна алтернатива. Изобщо мога да ви кажа тука между редовете: не се страхувайте да остарявате, мъже, вече няма страшно. Да, от моите наблюдения, самата аз бях много изненадана от това, което видях, защото в луксозния слон, в който гостувахме с една моя колежка, собственикът е доктор, жената, която правеше процедурата, ни показа след година какъв е резултатът от тази трихопигментация, което е изненадващо, че освен, че се попълват празните места с пигментация, която е подобна на татуировките, но тя е супер невидима – това са много фини деликатни точици и чертички, които дори да се взираш, не можеш да ги видиш, те самите стимулират отново порастването на коса. И ние видяхме след година, преди и след, как на въпросния доктор му е пораснала доста коса на това място. И така, още веднъж ще се върна от началото: след присаждане на коса ние имаме един определен процент успех и добър резултат, половин година след това може да се попълнят тези места, откъдето са взети фоликулите, да се попълнят с тази процедура трихопигментация – нарочно я повтаряме още веднъж, защото това е термин, който тепърва ще се чува, сега със сигурност не е много познат на нашите слушатели. В тези зони, от които са взети фоликули, също така навсякъде, където има базирано на възрастта оредяване на косата за жените, алопеция и всякакви такива причинители на оредяването на коса или пък петна, въобще такива празни петна по косата, това е един наистина успешен метод доста добре да се замаскира този проблем. Буквално да се замаскира, да.

За нашите слушатели, които сега се включват, ще е добре да кажем отново какво прави компанията, която представляваш? Какво прави една компания за здравен туризъм? В този случай тя иновативна.

Да, стартъп компания UniMed Turkry. На сайта ни може да видите докторите, които ние презентираме ежемесечно, като те са от различни сфери на медицината. Споменахме и разказахме току-що за присаждането на коса, сега тази седмица ще ни гостува инвитро специалист. Имаме партньор, който също пак предстои, беше съвсем наскоро, но предстои за ринопластика, както и за функционални процедури, свързани с уши, нос, гърло, такъв специалист, както и от всички други сфери на медицината. А иначе в сферата на здравния туризъм ние сме фирма ,която наистина бързо набира ход и имаме до тука доста успешни акции, от които видимо да доволни нашите клиенти. Както и несвързано с гостуващите лекари, всеки със своя проблем и със своя конкретен казус може да ни се обади и да направим цялата логистика, организация, връзка с турските специалисти и да осигурим преводач 24/7. 

Фани Албайрак от UniMed Turkey. Благодаря ти много. 

ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ