Георги Иванов, европейски шампион по борба в кат. до 125 кг в свободния стил от Шампионата  на "Стария континент" до 23 години, провел се в Букурещ преди дни, пред Георги Куситасев за предаването "Спортът на фокус" на Радио "Фокус".

Здравей, Георги. Честита титла от Европейското първенство до 23 години. това е първо злато за теб от големи форуми и общо трети медал. Вече имаш пълна колекция отличия след среброто и бронза от 2019 г. и от миналата година. Този ли е най-трудно спечеленият медал в кариерата ти до момента?

Здравейте, благодаря много. Може да се каже, че този е най-трудно спечеленият медал. Много отрано тръгнах да се подготвям за това състезание, още от миналата година, декември месец, базов лагер имахме на Белмекен – от тогава мисля за това състезание.

По пътя към титлата победи борец от една от най-силните школи в света при най-тежките – Турция. Срещу него ли ти беше най-трудно?

Може да се каже да, психологически. Падал съм от този съперник, надвивал съм го един път и съм падал един път от него, последния път той ме надви. И борбата беше най-равностойна, 6 на 2 точки го надвих. Поведох отначало, цяла среща държах борбата в мои ръце, контролирах и за мое щастие го надвих.

Световната федерация по борба отчете твоето представяне, което е историческо. Ти си първият българин европейски шампион по борба до 23 години. Знаеше ли го?

Да, знаех това, че нямаме шампион до 23 години в свободния стил. Брат ми е играл преди шест-седем години финал, но го загуби. И се радвам, че съм в историята на българската борба за младежи.

(Димитър Иванов печели сребърен медал в категория до 61 кг в свободния стил на Евро 2016 под 23 години, което се провежда в България.)

В града, в който живееш и тренираш – Димитровград, те наградиха. Стана ясно, че последният еврошампион от този град е великият Еньо Вълчев, като това той постига преди повече от 50 години. Как те кара да се чувстваш и смяташ ли, че може да стигнеш по успехи Вълчев, който през кариерата си печели всички най-ценни отличия в спорта?

Времето ще покаже. Аз вярвам в себе си, че ще постигна още много победи. Упорит съм, ще давам всичко от себе си да зарадвам града ми, България, семейството ми, всички около мен.

В интервю за родната федерация по борба заяви, че си тръгнал с нагласата да станеш шампион на турнира сега, на Европейското до 23 години. За първи път ли ти се случва това?

Не. Винаги тръгвам да стана шампион. И този път бях убеден, бях във върхова форма. Бях убеден, достатъчно добре подготвен и така се случи – станах шампион.

В такъв случай се надяваме на Европейското за мъже и жени, което започва след по-малко от месец, да тръгнеш с подобна нагласа.

Отивам на Европейското за шампионска титла. Подготовката да мине добре. Отиваме в Азербайджан и се надявам да няма контузии. Най-важното за един национален отбор е да не сме контузени.

Но мислиш за титла, така ли?

Да.

На кого ще посветиш златния медал от Европейското до 23 години?

Посвещавам го на семейството си, на треньорите ми, личния ми треньор, националните ми треньори и на мъже, и на юноши, които са, на президента на клуба, на Георги Петров и на всички хора, които ме подкрепят.

Твоята категория е една от най-интересните и е родила големи съперничества. Едно от последните е между турчина Таха Акгюл и грузинеца Гено Петриашвили. Последният олимпийски шампион е големият американски талант Гейбъл Стивсън, а настоящият световен първенец е Амир Хюсеин Заре от Иран. Кой от тях смяташ за най-труден съперник? 

Всички са на много високо ниво. Не мога да кажа точно кой ще ми е най-труден съперник. Още на Европейското мога да се докосна до турчина и до грузинеца, те ще участват сигурно. И времето ще покаже, като се срещнем с тях.

Би ли изпитвал страх или да го наречем респект, ако излезеш "очи в очи" срещу Таха Акгюл или Петриашвили, които са многократни световни, европейски първенци, олимпийски медалисти?

Не, аз преди среща нямам страх от никой. С всеки излизам да се боря до последно.

Има ли шанс до тези борци, които изредих, да се нареди един кърджалия, който в момента тренира и живее в Димитровград?

Защо да нямам шанс? Семейството ми вярва в мен, треньорите ми и най-вече аз вярвам в себе си. Дано стигна техните успехи.

Какво ти трябва, за да стигнеш нивото на борба на тези състезатели? Какво още можеш да надградиш в твоето представяне?

Имам грешки за изчистване. Малко физическата подготовка трябва да вдигна, но аз съм още на 20 години, още ще закрепна. И ми трябва време и мисля, че ще стигна тяхното ниво.

Имаш ли достойна конкуренция у нас в твоята категория на свободния стил?

В България нямам голяма конкуренция. На републиканското, понеже се бяха пуснали чужденци – двама, единият за Азербайджан, той е медалист на световни първенства, и един руснак, той е шампион на Русия. Те ми бяха конкуренцията на републиканското и се справих с тях.

Ти имаш и четирима братя. Те тренират ли борба и на какво ниво са? Каза за единия от тях, но ако можеш да ни разкажеш повече?

 

Най-малкият ми брат – той е на 11 години. Преди няколко седмици започна да тренира борба и ще го видим докъде ще стигне. Най-големият – той не тренира борба. Аз гонех успехите на Димитър (Димитър Иванов) и може да се каже, че вече го настигнах. Той има три медала от големи първенства, трети в Европа, втори в Европа на младежи и трети в света на юноши. Има още какво да уча от него. Другият е Мирослав. Той е 10 пъти шампион на България, но се отказаха вече от борбата, млади се отказаха.

А защо са се отказали от борбата?

Техен личен избор, по една или друга причина така са решили.

А ти мислиш ли да продължаваш напред и при мъжете, или?

Живот и здраве, да няма контузии, близките десетина-дванайсет години би трябвало да се боря. Не мисля да се отказвам, ще давам всичко от себе си. Най-важното е да няма контузии в нашия спорт.

Ти си на 20 години, а вече си горд баща. Имаш дъщеря, която е на 3 годинки. Идва ли с теб в залата, за да те гледа, и има ли шанс да я насочиш в твоя спорт?

Идва, като съм си в Димитровград, като не съм на лагери. Доста често идва в залата, но повече като на игра. Иначе обича повече да танцува, да пее, не я влече много борбата. Идва само да ме гледа, подкрепя ме, вика отстрани.

Дава ли ти сили да продължаваш напред и хъс нейната подкрепа? Има ли нещо, което малката ти каза след завръщането от Европейското?

Каза ми "Честито“, че много ме обича и "Браво, тате“. Дава ми хъс, сила, подкрепа. Има за какво да се боря, не само за самия себе си, но и за семейството си.

Да се върнем сега към тепиха. Предстои Европейското първенство за мъже и жени в Загреб. Какво да очакваме от теб на най-големия европейски форум за годината при мъжете?

Първо да мине лагерът в Азербайджан без контузии. Таха Акгюл и Гено Петриашвили, те са най-голямата конкуренция – да ги докоснем и трябва, трябва да се боря за медал поне. Отивам за шампион, но времето ще покаже.

Каза, че ще бъдеш на лагер в Азербайджан. Там ще бъде ли някой от тях на лагер и ще можете ли да се сборите преди шампионата на Стария континент?

Доста чужденци ще има на лагера. Има много добър азер на тежка категория. Той е грузинец по произход, падал съм от него, в Загреб паднах от него. Доста е класен. С него ще тренирам, ще гледам него да хващам, да мога да му науча борбата, защото ме надви.

Годината е предолимпийска. Да очакваме ли България да има отново представител при най-тежките в свободния стил след легендата в народните борби Димитър Кумчев, който участва в Рио де Жанейро през 2016 г.?

След Европейското вече ще мислим и за Световното, за квотите. Там се дава квота до пето място. И цялото ми внимание ще бъде обърнато към това състезание, към Световното. Имам реални шансове да взема квота за Олимпиадата, по мои виждания и на треньорите.

Сериозни цели си си поставил за тази година.

Да. Първата ми цел беше да стана шампион на България. Другата ми цел беше от Европейско да взема медал. Засега вървим в правилния път, сега ще видим и на Европейското за мъже.

За финал, ако има още нещо, което искаш да добавиш, ако не – пожелай нещо на нашите слушатели и въобще на теб?

Благодаря много за интервюто. Искам да пожелая на хората здраве, щастие, късмет и България да има повече успехи в спорта.

Супер пожелание. И ние ти благодарим за това интервю.

Георги КУСИТАСЕВ