Режисьорът и драматург Евелина Кьосовска – Костолова в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България“ на Радио "Фокус“. 

На пряката ни телефонна линия вече е Евелина Кьосовска-Костолова, с която ще си говорим за проекта "Вселената на Кристофър“. Добро утро.  

Добро утро.  

Разкажи ни малко повече за проекта. Всъщност, това е образователен спектакъл.  

Да. "Вселената на Кристофър“ е театрален спектакъл, куклен театрален спектакъл, който е насочен към деца от 5 до 12 години. Той има за цел да запознае, по-скоро да повдигне темата за дигиталната интернет и безопасността на децата, да им покаже възможни рискове и опасности, които съществуват в интернет, както и да ги запознае с механизми за справянето с тях. "Вселената на Кристофър“ е една фентъзи приказка, в която разбира се има един злодей, който чрез средствата на интернет и компютрите, и дигиталните технологии, се опитва да завладее света, и използва забавно чувство за хумор. В самия спектакъл има много песни и много танци, и със средствата на кукления театър и чувство за хумор се опитваме да разкажем на децата малко повече за съвременния дигитален свят.  

А как се зароди идеята? 

Това е стара моя идея, която възникна следствие на онлайн обучението и двете години, които прекараха децата вкъщи. Аз имам син и коментирайки с него и неговите приятели, просто виждам, че децата твърде много свикнаха да живеят пред компютърния екран. Екранът, компютърът и интернет станаха едно основно средство за общуване на децата със света. Както ние учим децата в реалния живот да се оглеждат на светофара, когато пресичат, да внимават за автомобили, всички опасности, които в реалния живот ни дебнат, по същия начин реших, че по темата за безопасния интернет и за общуването в този дигитален свят също трябва да се говори малко повече и малко по-сериозно. Кукленият театър е едно от средствата, чрез които децата най-много успяват, тъй като той има изключително интересна визуалност, образност, и вкарва децата в истории, които те преживяват, поставят се на мястото на главния персонаж, да се научат. И много по-лесно и много по-качествено бих казала успяват да научат основни правила.  

Да, и може би това е по-работещ начин за децата да се запознаят с тези проблеми, отколкото просто суха материя, която им се говори да кажем в училище.  

Да, тъй като професионалният ми живот е посветен предимно на изкуство за деца, и през годините, когато съм правила спектакли в различни театри или различни проекти, насочени към малкия зрител, съм абсолютно убедена, че кукленият театър освен средство за забавление, той има възможността да възпитава, да налага различни морални ценности и правила, и да помага на малките зрители да изграждат в себе си високи, да научават за реалния живот повече, отколкото ще научат в училище да кажем или в къщи.  

Какви резултати очаквате от този спектакъл?  

Единият от резултатите, които очакваме, е самите деца да започнат да се замислят и да бъдат малко по-внимателни, когато използват интернет. А другото, което е чисто към колегите, които правим изкуство за деца, ми се иска малко повече кукленият театър да развие в себе си т.нар. "социална ангажираност“. Т.е. самите теми и идеи, които ние разглеждаме от сцените на театрите в България ми се иска по някакъв начин да са адекватни и актуални на съвременните проблеми, през които са изправени нашите зрители. Мисля, че този спектакъл, тъй като той няма да бъде посетен само от деца, те много често идват със своите родители на театър, надявам се тази тема за дигиталната безопасност, киберсигурност и дигитална грамотност да накара и самите родители да се замислят, когато оставят децата сами пред екраните на таблетите им или телефоните им, да се замислят до какви рискове може да доведе това. Децата могат да попаднат на съдържание, което не е подходящо за тяхната възраст, което може да предизвика стрес, паника, самите дечица доста дълго време преживяват определени неща. Рисковете, които разглеждаме в спектакъла са след едно по-сериозно проучване кои са най-сериозните опасности в интернет, пред които се поставят децата. Това са например фалшивата самоличност. Децата могат да общуват с човек под фалшива самоличност в продължение на година, след което да се срещнат с него в реалния живот, той да не се окаже този, за когото се е представял, за интернет агресията, която изключително много е разпространена сред подрастващите, сред тийнейджърите, които също създават сериозни психологически проблем и сериозен проблем за общуването между подрастващите, за тяхното израстване като стабилни личности. И мисля, че тези темички, които разглеждаме, разбира се, те не така буквално казани в спектакъла, те са разгледани под формата на ситуация между двамата главни персонажи, представени са с чувство за хумор, доста ефектно сме визуализирали възможните ситуации. 

Така, че наистина да бъде интересно за децата.  

Ами, мисля да. Спектакълът е разделен в две теми. Едната е "Интернет безопасността“, но по-основната тема, която разглеждаме вътре, е за топлината на сърцата и общуването, добротата и общуването между хората. Като дигиталните технологии са едно средство, което както може да направи света красив, приказен, взаимен. Човек, когато мисли за останалите хора чрез дигиталните технологии, може да прави живота на хората около себе си красив и добър. По същия начин тези средства и тези технологии мога да бъдат използвани светът да стане студен, мрачен, агресията да го завладее и да пречим един на друг.  

Т.е. хубаво е да научим тяхното хубаво предназначение.  

Точно така. Както всяко нещо в живота, в който живеем, то може да бъде използвано да създава красота и доброта и може да бъде използвано да разрушава. 

Сега искам да попитам, тъй като видях, че целевата група всъщност е основно за деца от 6 до 13 години, как стоят нещата обаче с родителите? Важно ли е и хубаво ли е и те също да го посетят – родители на подрастващи, на тийнейджъри, които също би трябвало да бъдат запознати с интернет и общуването? 

Ами, да. Както казах преди малко, спектакълът е много подходящ и за родителите, защото голяма част от тях не приемат живота на децата си в дигиталното пространство насериозно. Самите родители, голяма част, от тях също стават жертва на интернет измами. Всички тези измами с банкови сметки, с SMS-и, телефони и т.н., те също са част от живота на родителите и се надявам, че посещавайки нашия спектакъл и гледайки представлението ни, те самите ще започнат да обръщат малко по-сериозно внимание на живота в дигиталния свят.  

Има ли достатъчно обучения за децата във връзката с безопасното общуване в интернет? Т.е. представя ли им се по интерактивен начин, а не само както казах и преди малко, сухата материя? Трябва ли да се измислят и още начини – ето, както е и този спектакъл, така че да им бъде интересно и наистина да възприемат това, което им се казва? 

Съдейки по моя син, който е на 15 години, досега не сме имали случай специално по даден предмет в училище или в извънкласни занимания тази тема да се обсъжда. И то не е нужно да се обсъди само веднъж и да мине като част от учебен процес и нещо такова, а според мен това, както от 1. до 4. клас децата учат "Безопасност на движението“ в час на класа и научават основни правила за движението по улиците, според мен би трябвало обществото и образователното министерство малко по-сериозно да обърнат внимание на този проблем, защото интернет и дигиталният свят са изключително, изключително важна част от живота на нашите деца. Те прекарват време повече в интернет, отколкото на улицата и в парковете. За съжаление това е в цял свят. В смисъл, не за съжаление – дигиталният свят си има своите огромни плюсове с възможностите, които дава, но трябва да бъдем доста по-отговорни и трябва да се повиши информираността по темата, за да може рисковете за децата, които ползват интернет, да се сведат до минимум. 

Това наистина е много важно, защото както казахме, да – дигиталният свят има предимства, но е нужно и да сме отговорни. Знаем, че нарушаването на някои права в интернет може да оставят големи травми върху подрастващите. И психолози го казват и апелират към това да се внимава. 

Да, така е. Така е и това е всъщност и моята лична провокация – с какво мога аз да допринеса за развитието въобще на обществото и за малките зрители, за които работим основно в Кукления театър. 

И нека накрая да споменем кога зрителите ще могат да го видят и къде. 

Спектакълът е проект на Държавен куклен театър – Сливен. Той вече имаше своята неофициална премиера през месец декември, а сега официалната премиера е планирана за 27 януари на сцената на Държавен куклен театър – Сливен. Бих искала да благодаря на мениджъра на театъра Ефимия Павлова, директора на театъра, че дава шанс на млади драматурзи, че рискува да постави непоставяна българска драматургия. В последните години много малко автори пишат специално пиеси, насочени за куклен театър. Той има своята специфика. Бих искала да изброя и екипа. Сценографите, куклите са на Анталия Гочева. Кулите са изключително интересни и забавни, те са вдъхновени от творчеството на Тим Бъртън, на когото се оказа, че и Наталия, и аз сме големи почитатели. Музиката е на един изключително талантлив театрален и филмов композитор – казва се Пламен Мирчев-Мирона. Актьорите са Силвана Петкова, Мадлен Христова, Андрей Иванов, Ангел Апостолов. И както казах, официалната премиера на спектакъла е планирана за края на месец януари на сцената на Държавен куклен театър – Сливен. 

Ние пожелаваме огромен успех, защото наистина засяга една изключително важна тема, адекватна на нашето съвремие и много наболяла, и се надявам да се чуем отново, за да видим какъв е бил интересът и какво сте видели като обратна връзка. 

Надявам се и аз. Благодаря за това, че вашата медия помага да бъдат разпространени повече културни продукти, и пожелавам на вас и вашите слушатели щастлива и успешна Нова година! 

Благодарим.