Емил Радев, заместник-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус" "Това е България". 

След като Европейската комисия няколко пъти каза, че България, Румъния и Хърватия изпълняват критериите и са готови за членство в Шенгенското пространство, а Европейският парламент призова страните да бъдат приети в зоната без повече забавяне,  сякаш се поотпуснахме и си повярвахме, че членството ни в зоната е вързано в кърпа.  И така досами 8 декември, когато Съветът по правосъдие и вътрешни работи трябва да гласува присъединяването на трите балкански държави към "Шенген“ – Хърватия, България и Румъния. Тези дни разбрахме, че освен Нидерландия, резерви за нашето членство има в Швеция и Дания, дори Австрия се противопостави на приемането на нови страни. С какво да си обясним внезапната промяна на курса? Заслужава ли страната ни да продължава да стои отстрани и не е ли време да бъде приета в "Шенген“, заяви председателят Вежди Рашидов на срещата си по-рано в понеделник в Страсбург с председателя на Европейския парламент Роберта Мецола. Защо се чуват идеи страната ни да бъде разделена от Хърватия и Румъния в общия им път към "Шенген“, не се ли е доказала като предвидим и надежден член на Европейския съюз? Все въпроси, които задаваме и сега на нашия гост Емил Радев – зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент.  

Нали отговаряме на всички изисквания за пълноправно членство в Шенгенското пространство, г-н Радев? Сега расте броят на страните с резерви спрямо нас. Защо?

За съжаление, както винаги вътрешнополитическите теми на дадени държави-членки взимат превес. И въпреки, че от 11 години ние сме изпълнили заедно с Румъния всички критерии за членуване в Шенгенското пространство, прилагаме шенгенското законодателство, ползваме шенгенската информационна система и видео информационната  система, но поради вътрешнополитически причини в дадени държави-членки виждаме, че и този път, за съжаление, пак ще бъдем третирани като държави втора ръка и отново може би няма даже да се стигне до гласуване на нашите кандидатури.

Какви са тези вътрешнополитически причини в тези държави, след като се настройват така спрямо нас и погазват абсолютно всички европейски правила и принципи, върху които е изграден Европейският съюз?

Например дадени държави-членки имат партии, в които в самите си устави са записали да не се приемат България и Румъния в "Шенген“, записали са го в своите програми крайнодесните партии. Така че и увеличаването на мигрантския натиск в последната година също изигра важна роля. Ето например, Австрия се притеснява главно заради трафика по западния балкански маршрут, и тя е против приемането главно на Хърватска, и оттук отношението към останалите две държави – България и Румъния идва в пакет. Така че за съжаление тези причини за пореден път ще изиграят лоша роля.

На 18 октомври, г-н Радев, вие, евродепутатите, за пореден път призовахте за приемането на България и Румъния, вече не броя вашите декларации. Защо вашите усилия не се увенчават успех?

Защото проблемът е в Съвета и трябва да се търси единодушие в Съвета. Европейският парламент винаги е подкрепял приемането на България и Румъния в "Шенген“, и с поредната резолюция, на която аз бях автор, Европейският парламент безрезервно подкрепи нашата страна и Румъния, и даже постави цел до края на тази година ние да бъдем приети в "Шенген“. Европейската комисия изпрати проверка в България и Румъния – прекрасни са резултатите, няма нито една забележка. Но виждаме, че въпреки, че Европейската комисия тук също подкрепя, ролята тук единствено и само е на Съвета. Там трябва да се търси единодушие. За България ситуацията се усложнява, тъй като за нас няма кой да преговоря със силна позиция в момента, защото служебното правителство е с много кратък срок на действие и всеки от нашите партньори иска да се приемат ангажименти, да се поговоря от някой, който може в дългосрочен план да изпълнява тези ангажименти.

Тоест, и вътрешнополитическата криза в България допълнително сипва масло в огъня, така ли?

Абсолютно.

И в това се състоят и резервите към нас, че ние нямаме политическата стабилност, която да осигури равноправно партньорство?

Допреди няколко месеца Кирил Петков като министър-председател на постоянно действащо правителство на среща с Марк Рюте – нидерландския премиер разправяше за България, как всичко се разпада, как всичко у нас е лъжа и корупция. Това не е позиция, която може да ни защитава и да подкрепя членството ни в "Шенген“, когато самият министър-председател на практика играе срещу държавата си.

Той монолога в неговия си стил изрецитира именно към премиера, който е най-сериозно против България – Марк Рюте на Нидерландия.

Така е. Ние самите наливаме бензин в огъня, който ще взриви нашата кандидатура. Така че това е много несериозна позиция и резултатите ги виждаме и в момента.

А защо според вътрешния министър на Австрия Герхард Карнер системата за контрол на външните граници на Европейския съюз не функционира добре, след като абсолютно всички проверки у нас дават други резултати?

Така е, но увеличи се по западнобалканския маршрут много мигрантският натиск, минава през Хърватия, има пряка граница с Австрия, и оттам нататък виждаме, че се измества се маршрутът към тази държава и австрийците в един момент започват да гледат собствения си интерес и, за да намалят мигрантския натиск, просто не искат да имат допирни държави, каквито са Хърватия, каквато е България, и Румъния, и в един момент виждате, че те по всяко време могат да затворят шенгенските граници и ние ще останем тук като буферна зона за мигрантите – и това е било винаги. И с тази цел на практика след мигрантската криза ние сме държани извън "Шенген“.

Г-н Радев, доколко е възможно разделянето на България от Румъния и Хърватия, и защо е необходимо това унижение спрямо страната ни?

За съжаление, в момента всеки сценарий е възможен. Това е хипотетичен сценарий за момента. Надяваме се той да не се сбъдне. Но както се казва, примерно в Съвета могат да преглътнат една от трите страни или две, но все пак ние говорим за вътрешнополитически въпроси, и да не забравяме, че там има избори през пролетта. И това също нажежава политическата обстановка, така че тя не играе в подкрепа на нашата кандидатура.

А доколко имат основания опасенията, че присъединяването ни към "Шенген“ ще отприщи още по-сериозна бежанска вълна?

Вие си спомняте навремето как Великобритания, когато паднаха визите за българи и румънци, очакваха стотици хиляди на 1 януари да кацнат на  летищата в Лондон, това не се сбъдна. Така че това няма по никакъв начин да повлияе на мигрантската обстановка. Ние сме доказали, че пазим добре външните граници, Европейският съюз трябва да помогне като насочи поглед и натам, и "Фронтекс“ следва да полага много повече усилия. От Европейския съюз трябва да разделят вътрешната политика на държавите си от опазването на външните граници. Така че едва ли членството ни в "Шенген“ зависи само от мигрантският натиск.

Какво може да се направи? Може ли нещо да се направи в тази ситуация?

Ами вижте, ние, евродепутатите, единодушно писахме писма до премиера Рюте и нидерландския парламент, искахме среща, обединихме всички налични сили. За съжаление, видяхме и в българския парламент: "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“ не подкрепиха декларацията за членството ни в "Шенген“, и наистина трябват много усилия все още за да бъдем убедителни в Съвета, така че да имаме някакви шансове. Оттук нататък трябва изпълнителната власт да каже своята дума и да предприеме ефективни действия. Видяхме как в Европарламента успяхме, в Комисията също, оттук нататък трябва да се борим докрай и в Съвета.

Какво означава членството на България в "Шенген“? Защото у нас вървят някакви пропагандни клишета, че това било някаква брошка, която по никакъв начин няма да окаже влияние на ситуацията в страната, на икономическото й положение, на стандарта на живота на българите.

Това са абсолютно неверни твърдения. Членството ни в "Шенген“ ще подобри икономическата ситуация, защото ще бъде облекчение за българския туризъм, за българския транспорт, за износителите, и само ще кажа: спомнете си лятото опашките в каква посока са към Гърция, опашките за Дунав мост, и т.н., всичко това на практика е свързано с граничния контрол по тези граници. И оттук нататък членството ще даде решителен тласък за привличане на инвеститори, и това също ще бъде голям плюс за България.

Цоня Събчева