Елена Пеева, главен експерт по екология в община Павел Баня, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус" "Това е България" 

И въпреки, че кметът на Казанлък Галина Стоянова ни съобщи изключително тревожната информация, че в рамките на Стратегията за устойчива химия Европейската комисия готви промяна на регламента, за да приравни с химическите субстанции производството и употребата на етерични масла, което на практика унищожава целия такъв отрасъл у нас, а и в Европейския съюз там, където го има, все пак ние си имаме една основна тема за този час и ще завършим с нея, а с нелепата идея за такъв регламент ще продължим в Европейския парламент, Брюксел. Но застрашава ли Розовата долина опасно химическо производство? Ето това е темата ни сега. По информация на наш репортер в Народното събрание БСП сигнализира на брифинг за този сериозен проблем, който да е застрашаващ Розовата долина. И за това търсим информация от главния експерт по екология в Община Павел баня Елена Пеева. Към Община Павел баня са всъщност застрашените села Долно и Горно Сахране. Г-жо Пеева, каква е историята? Кой е дал разрешителни, кой е дал ОВОС за разширяването на химическото производство в населено място? И доколко то е опасно и вредно, за каквото алармират?

ОВОС и разрешителни се разглеждат и издават от Регионалните инспекции по околна среда, Стара Загора в нашия случай, защото ние сме в Област Стара Загора. А за тази процедура Община Павел баня е уведомена от РИОСВ Стара Загора на най-ранния етап на инвестиционното предложение. Самата процедура от РИОСВ започва през април 2021 година и все още тя не е приключила. Тя продължава. През целия този период са спазени всички процедури – целият алгоритъм от действията. Настоящото инвестиционно предложение, което е пряко свързано с дейността на "Кастамону България“,  е за изграждане и експлоатация на нова инсталация за производство на формалин, и разширение на действаща инсталация за производство на смоли. А за изграждането на тази инсталация ще се освободи фирмата от зависимостта от чужди доставки и ще направи производството им по-рентабилно и непрекъснато. Кой не го прави в тези трудни времена при тези цени на суровините и на горивата? Този формалин всъщност е включен в производството на смолите. Тези смоли се използват като суровина на основната дейност на фирмата, и това е производство на плочи от дървесни частици, т.нар. ПДЧ. Така че пак повтарям, това производство от това инвестиционно предложение е спомагателно и е свързано с основната дейност. Тук малко се измества плоскостта, защото коментират, че е химическо производство, а всъщност цялата документация беше на разположение на гражданите един месец в Община Павел баня, както в кметствата на Горно и Долно Сахране, и хората можеха да се запознаят. И не знам защо се правят такива изводи и се правят такива изказвания. Така че пак казвам, РИОСВ Стара Загора е компетентният орган, и той е определил много строга и много тежка процедура по Закона за опазване на околната среда, а именно оценка на въздействието на околната среда за това инвестиционно предложение. Също инвеститорът трябва да изготви оценка на риска, в която са разгледани всички възможни сценарии за аварии, с които много се спекулира, изготвена е оценка за най-добри налични техники за предлаганата от инвеститора технология. Тя е одобрена от Изпълнителната агенция по околна среда. И на база на тези изчисления не се премества границата на безопасна зона около предприятието. И след реализацията на инвестиционното предложение, пак казвам, процедурата още върви, но след реализацията предприятието ще запази досегашния си нисък рисков потенциал – такава е неговата категория. Така че докладът за опазване и за въздействие на околната среда е съгласно Закона за опазване на околната среда. Отчетени са и мненията, и становищата, и въпроси, които са възникнали в резултат на консултациите с РИОСВ Стара Загора, Басейнова дирекция Източнобеломорски район, Изпълнителната агенция. Така че нещата дотук като алгоритъм стигнаха до обсъждането в Стара Загора с всички тези институти, с експерти на РИОСВ, които до момента не оправдават по никакъв начин изказванията на протестиращите. Това дотук за е инвестиционното предложение.

Защо кметът на Долно Сахране твърди, че инвестиционното намерение ще промени коренно функцията на завода, старата функция за производството на въпросното ПДЧ ще остане, а новото инвестиционно намерение ще бъде за производство на формалдехид, което е силно отровно лепило, канцерогенно и то ще отрови въздуха и водата в региона?

Предприятието е създадено в 80-те години на ХХ век, то е със същата дейност, използва същите суровини. А формалинът се е внасял отвън от чужди доставчици. Сега в момента, пак казвам, фирмата прави инсталация за собствено производство на формалин, за да може да си произвежда формалдехид, от който се правят тези смоли. Не знам, какви са страховете на кмета на Долно Сахране. И пак казвам, това е допълващо производство към основното производство. И всичко това може да се види, всичко е описано в абсолютните подробности в пълните приложения и всеки има достъп до тях. Не мога да ви отговаря на въпроса, какви са неговите страхове и защо той си мисли, че ако едно производство, изграждане на инсталация, за да бъде по-рентабилно и независимо, едва ли не сменя основната си дейност. Аз не мисля, че е така. Направила съм си труда и съм прочела проекта. Може би кметът трябва да отговори точно на какво се базира, за да направи тези изводи и да ги налага в пространството.

Значи вие като експерт по екология твърдите, че няма опасност за въздуха и водата на хората в двете села – Горно и Долно Сахране, както и за язовир "Копринка“?

По начина, по който беше обсъден проекта, по начина, по който беше защитено инвестиционното предложение и от компетентността ми, аз смятам, че няма причини за тревога. Пак казвам, мониторингът е много силен, той ще бъде ежемесечен, ако нещата се случат, защото пак казвам – процедурата не е завършила. Но първо предложенията на самия инвеститор, самата технология отговаря на най-съвременните европейски изисквания за спазване на най-добри налични техники. И след като тя заработи, тя ще бъде обект на много стриктен контрол от РИОСВ, от РЗИ, от "Басейнова дрекция“, от "Пожарна безопасност“ и от всички други останали компетентни институции. И този мониторинг ще бъде осъществяван ежемесечно върху дейността. Значи първо, тоя мониторинг ще бъде на самата процедура за изграждане на инсталацията и след това ще бъде върху дейността на инсталацията. И между другото, до настоящия момент за работата на действащата инсталация, защото такава инсталация, действаща, в момента има, тя ще бъде модернизирана, няма никакви констатирани аварии. И това, че се спекулира с изрази като "авария“, "последствия от аварията“, това е безобразие. Просто не бива с лека ръка да се говори за това и не бива да се заиграваме със страховете на хората. Аз мисля, че хората са достатъчно изплашени и тази паника, която се всява, не мисля, че е нужна на който и да е. Ние сме курортен град, който много разчита на инвеститорите в туризма, а вие знаете, че клиенти не бива да се губят. И така създалата се ситуация не е добре за никой. И Община Павел баня има най-голям интерес да бъде чист въздухът, защото ние страшно залагаме на балнеолечението и на СПА лечението също. Но да не забравяме и друго – че "Кастамону“ АД е най-големият инвеститор и най-големият работодател и данъкоплатец в общината. Така че Община Павел баня в лицето на кмета г-н Иса Бесоолу подкрепя инвеститорите, които осигуряват такава финансова стабилност на населението, устойчиво развитие на общината, обаче и съобразено с буквата на закона, което защитава и здравето и безопасността на населението. Ние сме малка община, разчитаме както на туризма, така и на промишлеността. И още веднъж казвам: искрено се надявам, че страховете на хората няма да бъдат употребени политически.

Върви към избори, ако за това намеквате.

Точно, да, да, да. Абсолютно, не го намеквам.

Казвате го?

Да, абсолютно, аз го твърдя – че тези хора с техните страхове ще бъдат употребени политически.

Много ви благодаря за това, че приехте да бъдете наш гост, благодаря ви за това, че хвърлихте светлина върху този казус, който беше нещо като буря в чаша вода на фона на голямото политическо вълнение в държавата, но е важен, защото засяга живота и здравето на хората.

Точно така. Аз ви благодаря също.

Благодаря ви много и ако има развитие на ситуацията, с вас ще държим връзка и ще разчитаме на вашата информация.

Разбира се. На разположение сме винаги.

Цоня Събчева