ОАЕ е домакин на двадесет и осмата сесия на Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата (COP28), която ще се проведе в Expo City Dubai от 30 ноември до 12 декември и ще събере световни лидери и експерти за ограничаване на рисковете, пред които е изправена нашата планета, подчерта  Н.Пр.Султан Ал Кайтуб

Н.Пр.Султан Ал Кайтуб е Извънреден и пълномощен посланик на Обединените арабски емирства в България от юни 2020 година. Дипломат е от 46 години. Бил е посланик в Тунис, Мароко, Либия, Испания, Бразилия и Швеция.

Ваше превъзходителство, днес се навършват петдесет и две години от обединението на арабските емирства. Как ще отбележите този повод?

Петдесет и втората годишнина от създаването на ОАЕ е възможност да подчертаем ценностите на страната, авангардния  й модел и нейната конструктивна визия за международно сътрудничество, сигурност, стабилност и просперитет, както и най-важните й постижения, за да ги добавим към богатия й принос във всички области.

Емиратите посветиха 2023 г. на устойчивостта под мотото "Днес за утре“. ОАЕ поставят сред своите приоритети повишаване на осведомеността за устойчивостта на околната среда и предизвикателствата, свързани с изменението на климата. С оглед рисковете, пред които е изправен нашият свят, произтичащи от този глобален проблем, ОАЕ дава приоритет на ускоряване на напредъка в целите на устойчивото развитие и разширяване на обхвата на устойчивите енергийни трансформации.

Какви са новите постижения, с които Обединените арабски емирства могат да се похвалят през изминалата година?

Много са постиженията,  тъй като ОАЕ е авангарден модел в областта на устойчивото икономическо развитие на глобалната сцена и възприема амбициозни стратегии, насочени към постигане на баланс между растеж, икономически просперитет и опазване на околната среда.

ОАЕ също работят за изграждане на икономика, основана на знания и разнообразие, подкрепени от научния и технологичен прогрес, и се движат с бързи темпове, за да повишат конкурентоспособността на своята икономика, да я поддържат и да проучват нови възможности, поради твърдото си убеждение, че многостранните партньорства проправят пътя за повече възможности за народите от региона и отварят широко поле за жизненоважно икономическо развитие.

В този контекст ОАЕ е домакин на двадесет и осмата сесия на Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата (COP28), която ще се проведе в Expo City Dubai от 30 ноември до 12 декември и ще събере световни лидери и експерти за ограничаване на рисковете, пред които е изправена нашата планета.

Как виждате, г-н посланик, характера на отношенията между Обединените арабски емирства и Република България? 

В качеството си на посланик на ОАЕ в Република България, имам удоволствието по този повод да похваля близките отношения между нашите две страни, които имат желание да заздравят сътрудничеството си във всички области и днес то е засвидетелствано със задълбочаване на комуникацията и взаимни посещения между лидерите на двете страни.

Срещата на Негово Височество Шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, президент на държавата с Негово превъзходителство Румен Радев, президент на Република България, по време на посещението му в ОАЕ през септември 2022 г., допринесе за подобряване на перспективите за сътрудничество. Бяха подписани много споразумения, като най-забележително е Споразумението за стратегическо партньорство, което разшири перспективите за сътрудничество във всички области, за постигане на растеж и просперитет на двете приятелски страни и техните народи.

Израз на задълбочаващото се сътрудничество е и участието на България в Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата COP28 с делегация на високо равнище, която ще бъде водена от Н.Пр. президента Румен Радев, както и инциативите, представени от министерството на околната среда и водите.

Обединените арабски емирства се характеризират с паралелни отношения и специална оценка и уважение от всички страни по света.На какво се дължи това?

Напредъкът, развитието и просперитетът, които преживяваме в ОАЕ, са придружени от балансирана външна политика, основана на подхода на умереност и ценностите на истината, доброто, приятелско отношение, което срещат от гражданите и правителството на Емирствата.

По този повод бих искал да благодаря на FlyDubai за тяхната много важна роля в насърчаването на сътрудничеството между Обединените арабски емирства и Република България в областта на търговията, туризма и инвестициите. Те допринесоха значително за развитието на отношенията между Емирствата и България със своите полети, които станаха четири на седмица.

Интервю на Оля АЛ-АХМЕД