Европейската комисия определи като положително развитие предложението на Австрия за отпадане на граничните проверки при пътуване по въздух от България и Румъния. "Радваме се да видим, че нещата се движат в положителна посока, - каза по този повод говорител на Комисията на пресконференция във отговор на въпрос. - Разговорите продължават. Европейската комисия е готова да окаже на необходимата подкрепа“, добави той. А за Европейската комисия защитата на външните граници е основна задача и ще направим така, че да бъде осигурено необходимото финансиране,“ отбеляза говорителят и допълни, че Европейската гранична служба "Фронтекс“ е готова да повиши подкрепата според нуждите. "Европейската комисия също така е на мнение, че България и Румъния са готови за пълно присъединяване към "Шенген“ от 2011 година. Предприехме, - коментира още говорителят, - няколко мисии в България и Румъния, за да проверим работата на място, две миналата година и една преди месец.

Резултатът беше много ясен: работата по границите се извършва както трябва,“ обобщи той. След като през уикенда беше съобщено за възможно облекчаване на австрийското вето срещу Румъния и България за разширяване на "Шенген“ министърът на вътрешните работи Герхард Карнер заяви в радио интервю по първа програма на ORF: "Сега е на ход Комисията“. А какво се случва у нас? Димитър Гърдев, дипломат и бивш председател на Комисията по външна политика, в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус"


Благоприятна ли е, г-н Гърдев, според вас в момента ситуацията за влизането в "Шенген“ на България и Румъния и какви са нюансите, които виждате вие в подпомагане на процеса да се случи по възможно най-добрия начин за нас, българите?

Най-добрият начин за България е пълноправно приемане на страната ни в Шенген. Това е единственият наистина по-ценен за България развой на събитията, защото както и вие споменахте в анонса, България от 10 години че и повече получава положителни докладни, и наистина всичките органи, които са на Европейски съюз: Европейската комисия, Европейският парламент постоянно заявяват, че България е готова да се присъедини към Шенгенското пространство. Постоянно обаче ни се поставят и някакви все нови и нови условия, и както сега в момента, цитирайки вътрешния министър на Австрия, той заявява, че всъщност България може да бъде приета частично…

Само по въздух.



Само по въздух и на пристанища като постави отново и отново нови изисквания.

Това не е ли справедливо според вас?

Разбира се, че не е справедливо поради няколко причини. Първо, според мен цялата политика на България по този въпрос беше сгрешена още от самото начало с факта, че държавата ни се съгласи да изпълнява условия, които липсват в Договора за Европейския съюз от Лисабон. Нито мигрантите, нито броят, нито нещо подобно представляват изисквания за една държава да влезе в Шенгенското пространство. Мигрантският поток и изобщо кризата с мигрантите представляват проблем на целия Европейски съюз.

Г-н Гърдев, Делян Пеевски също така днес каза, че Шенген по въздух е недостатъчно и не трябва да го приемаме. От БСП също чухме такива коментари, и както и вие сега казвате, че това е несправедливо. Добре де, но не е ли по-хубаво с единия крак да сме вътре, както се казва, не е ли по-добрият вариант, все пак?

Да, но в края на краищата при какви условия и кога в края на краищата ще бъде този процес финализиран, защото така с единия крак може да останем завинаги. И няма абсолютно никаква гаранция, че България ще получи пълноправно членство, както споменах, с условие и изисквания, които не съществуват в Договора за Европейския съюз. Аз лично съм на мнение, че по принцип може да се стигне до едно такова решение за частично приемане с категорично ясно поставен срок за пълно приемане след 3 месеца.

Т.е. да имаме фиксирани срокове искате да кажете и ясни условия?

След 3 месеца или след 6 месеца, които в края на краищата са реални. Защото както споменах, България тогава се е съгласила на едни такива условия, което е абсолютна грешка на това правителство, което ги е приело, защото виждаме, че тогава България прояви някаква форма на разбиране с очакването, че останалите държави наистина ще има феърплей, няма да има двойни стандарти. А това се оказа, че на сегашния етап не е така. И след като тези държави, като Нидерландия и Австрия не проявяват честно отношение и поставят двойни стандарти, явно, че поведението на България е губещо. И затова споменаваме, че наистина може да се приема едно такава решение само временно с реални срокове, и то в обозримо бъдеще, не след края на следващата година, а както споменах, 3 или 6 месеца.

Защото какво всъщност ни казва Австрия по този въпрос: Че мигрантите ще спрат ли? Естествено, че няма да спрат, защото мигрантският поток е феномен, който няма да приключи. Така ще бъдат нещата на вълни и следващите 10 години, мога съвсем официално да го заявя, защото знам какви са тенденции, и като председател на Комисията по външна политика в по-предишния парламент съм наясно с въпроса и с тенденциите за мигрантските вълни. И оттук нататък ясно трябва да се посочат причините защо България трябва да бъде спирана. Ние няма да решим големите си проблеми със сухопътните  граници, които ни поставят в неизгодно положение с това ограничения на Австрия за Шенген. Нашият проблем не са летищата, нито морските пристанища.

Защо ни спират за Шенген и каква цена може реално да платим, ако влезем първо само по въздух?



Така нещата не са въпрос на цена. Както споменах, това не е решава проблемите, не решават проблемите и на Европейските съюз, не решава и на тези държави, които са против, с миграцията също. Много хубаво зададохте въпроса "Защо ни спират двете държави Австрия и Нидерландия. Искам да ви кажа, че в процеса на преговорите за присъединяване към Шенген имаше много по-сериозни държави, които имаха претенции – Франция, Германия, но България успя да преодолее техните притеснения, защото там имаше някакво основание. Искам цялото българско общество и нашите партньори в Европейски съюз наистина ясно да разберат и да изискват от тези държави и двете истинските причини защо ни спират.

Защото пред България бяха поставени така следните условия: Първоначално се изискваше положителен доклад по Механизъм за мониторинг и проверка. България го получи. После тези държави поставиха въпроса за два положителни доклада едни след друг. Добре, България получи и тези два положителни доклада. После поставяха изискването за два положителните в една година. И отново това се случи. И отново поставиха още може би 4 доклада, ама този механизъм се превърна в задължителен за всички държави, за тях включително също.

И оттук нататък започнаха тези, които вие споменахте, нови условия, допълнителни условия. Искаме ясно да се каже какво искат Австрия и Нидерландия. Австрия заявява, че е против по принцип Шенген и иска реформирането на този механизъм. България какво е виновна? Когато искат  някакъв механизъм, който не работи, тогава просто да излязат от Шенген, и оставяме тези държави, които сме съгласни, да продължим напред. Това не е мотив конкретно към България. По този начин се изнудва целия Европейски съюз да се променят правилата. Също така категорично искам само да допълня, че дори в това искане на двете държави, те не могат да минат без България, защото промяната в Европейския договор изисква единодушие от всички държави членки.

Пак ще дойдат, нека да дойдат, да поставят въпросите пред България открито какво искат да променят, някои от тези условия може да са изгодни и на нас, и да получат и нашата подкрепа. И затова, когато се поставят също тези условия за частично приемане, но България да въведе допълнителни контроли към другите държави, това също не решава въпроса със свободното движение на стоки и хора. И последно, фактите наистина трябва да се назовават такива, каквито са, а не да се измислят.

Големият проблем с мигрантите не е потокът през България. Има три направления на мигрантите потоци за последната година. Най-големият процент, 70%, това е централно-средиземноморския маршрут –Италия, след това Испания и Франция, след което са Гърция, през България примерно само 2% от мигрантските вълни в Европейския съюз.

А вие виждате ли някакъв основателен мотив да ни спират да влезем в Шенген? Казвате това сме направили, онова сме направили.



Не, не. Те изискваха, ние го правихме. Поставяха нови условия, и ние и тях изпълнихме. И сега в момента затова казвам нека да бъдат питани австрийските политици – това е грешката на България, че не поставяш тези въпроси ясно и открито и не говореше за проявяване на двойни стандарти. Нека всичко това, което те изискаха и ние го изпълнихме, но да кажат защо продължават нови условия да поставят. Сега в момента ще изпращат австрийски полицаи на граничните гишета, едва ли не… В смисъл този въпрос не е към България, по този въпрос България си мълчеше, това беше голяма грешка на предишните правителства. Този въпрос е към тези две държави с ясното съзнание, че България се бори за справедливо отношение, равнопоставено, и тук има нещо скрито, което нека открито да го кажат нашите партньори от Австрия и Нидерландия.

Да настояваме за пълноправно членство не само по въздух, но и по суша с конкретни дати,  така да ви разбирам, г-н Гърдев?

С ясни срокове, 3 или 6 месеца.

Да. При 3 месеца може би това е по-добрият вариант, но 6 месеца също, толкова много сме чакали, половин година пак е добър срок, който евентуално може да бъде изпълнен. А иначе да не се съгласяваме само по въздух – такава теза поддържате вие?

Поддържам тезата, че България се бори за пълноправно членство. Тези частични облекчения трябва да бъдат просто стъпка към пълноправното членство в един обозрим срок, но поставен ясно и конкретно фиксиран в 3 или 6-месечен срок, защото иначе това реално може да продължи още 12 години.

Да, не води до никакво завършване на процеса.

Разбира се, това както споменах, няма да реши проблемите с мигрантите на Австрия.

Г-н Гърдев, според вас тази риторика въобще за тази важна тема засилва ли у нас антиевропейските настроения?

Аз смятам, че това създава усещането за двойни стандарти и за недоизказани истински мотиви, които са извън Договора от Лисабон, Договора за Европейския съюз, и категорично създава антиевропейски настроения. И затова се получават такива високи резултати на антиевропейски партии ясно и категорично, нямам друго обяснение.