Живот на 180 градуса.

Срещаме ви с необикновената Мишел, която решава да напусне България. Стяга си багажа и заминава за едно райско кътче и остава там. Мястото е това, което всеки желае да види със собствените си очи поне един път в живота си - Малдивите. За случайностите и плановете, които съдбата й предначертава, разказва от първо лице момичето, станало приятел на акулите.

Мишел, здравей.  


Здравей.  

Започваме разговора, за да отправя вниманието на читателите, а именно Малдивите като все още екзотична дестинация за нас, но не и за теб. Ти от 8 години живееш там. Как реши да заминеш и да останеш?  

Не го бях решила, исках да замина някъде и да не работя в България. Отидох като като турист. Много ми хареса още като пристигнах. И след това по някаква случайност се върнах тук и се омъжих за моя съпруг, който е малдивец, и останах да живея тук. Не ми е била такава целта. Явно в живота има случайности или знаци, които трябва да следваш. Когато имаш мечти, те се случват.  

Заминаваш за Малдивите на екскурзия, оставаш там, жениш се за малдивец, и след това не се и връщаш в България, а оставаш там, така ли е?

Аз отидох на Малдивите като турист, после се върнах в България, и след 3 месеца се върнах обратно. Просто по някаква случайност ми предложиха работа тук. И след това така се развиха нещата. Бях се запознала с мъжа ми и след това се оженихме. Не съм го планирала. Решението, което трябваше да взема бе да заминем за Малдиви или да остана да работя в България, защото не ми дадоха възможност да си пусна неплатен отпуск. Заминах с еднопосочен билет, незнаейки дали ще се върна обратно.

Има ли други българи освен теб, които живеят и работят там?

Специално на острова, на който аз живея няма други българи. Има такива, които идват да водят групи, но те са от агенция обикновено. Може би на други острови има българи, но аз лично не ги познавам. Може би по резортите има българи, които работят.

Остава ли тази дестинация екзотична или вече става все по-достъпна за нас?  

Аз дойдох 2014 година, тогава беше съвсем различно. Много малко хора в България знаеха за възможността да се пътува бюджетно на Малдиви, защото резортите са много скъпи и хората си мислят, че не могат да си го позволят, и това е някаква мечта, която не могат да сбъднат. Сега с течение на времето аз давам доста информация, писала съм на много места и все повече и повече хора започват да идват. Някои още се притесняват, други не вярват, че е така. Вече има доста информация за хората, те се интересуват и търсят. Някои пътуват дори сами. Има развитие, бавничко, но има..  

Аз явно съм още изостанала, тъй като не съм идвала на Малдивите. Нещо, което мисля през тази година да поправя. Надявам се.  

Ами да, ще бъде хубаво.  

Може би много хора ще се зачудят какво правиш там и с какво се занимаваш?  

Аз се занимавам с туризъм, посрещам основно българи, които ми пишат. Организирам екскурзии, предлагам цени на хотели, с които работя тук в Маафуши.  Доста хора са ми се доверили, надявам се всички да са останали доволни. Тук населението се занимава с туризъм и малка част с риболов, защото просто няма с какво друго да се занимаваш. Никога не се бях занимавала с туризъм преди това, започнах да работя в къща за гости, след това в хотел, минах през този процес на развитие от най-ниската степен до мениджър. След това реших, че е най-добре да се занимавам сама с това. И тъй като повече хора започнаха да ми пишат и то само си се случи.  

Ако някой отвори профила ти, ще попадне на страхотни видеа и снимки от Малдивите, но аз разбрах, че имаш преживяване, което ще очуди всеки – плувала си в изключителна близост до акули. Това е нещото, което ме впечатли главно, за да поискам да направя интервю с момиче, което буквално се намира във водата до истински акули. Моля те, разкажи ни за това преживяване.

На Малдивите може да се плува с акули, които са "nurse shark" или акула "дойка" - те не са толкова опасни. Трябва да се знае, че по принцип всички акули са потенциално опасни. Тези не са толкова опасни, защото са по-бавни и захапката им е леко обратна, зъбите им са по-навътре, но това не е гаранция, че няма да те ухапят, просто трябва винаги да се внимава. И има такава атракция, екскурзия, която отиваш да плуваш с акули. Има и тигрови акули, но с тях се плува на друг остров. Те са втори по опасност в света след бялата акула. Но се радвам, че тук няма бели акули, защото аз лично ще се притеснявам да вляза в океана. Но тук е много приятно за плуване и има рифови акули, които като видят човек и не се доближават до него. Животните не закачат хората, трябва нещо да се случи, за да те нападнат. Много хора се притесняват, но тези акули са много дружелюбни. Не трябва да те е страх, когато плуваш с тях, защото те усещат. 

Има ли хора, които отказват да влязат във водата, отказват да се доближават до акулите?  

Има хора, които много се притесняват.  

Да, аз съм един от тях. Ако дойда там, ще съм тази, която стои на плажа.  

Някои от тях влизат влизат във водата, в първия момент се паникьосват, след това свикват и им става приятно и интересно. Но трябва да преодолееш страха ще ти бъде много интересно според мен.  

Надявам се. Вече знам към кого да се обърна.  

Това просто е изживяване, което ще помниш за цял живот.  

Да, наистина е така. Освен с акули, с други морски животни плувала ли си?

Ходим и до един остров, където живеят скатовете. Те излизат на брега и ги храним. Скатовете също са много дружелюбни, те са като домашни любимци. Понеже постоянно хората и им дават риба, те си знаят и си идват при теб, когато са гладни разбира се, но трябва да се внимава, защото имат отровен шип. За мен лично това е много зареждащо. Аз се доближавам доста до тях. Мога да си призная, че в началото и аз се притеснявах, обаче когато си спокоен и имаш доверие, не би трябвало да ти се случи нещо.  

Абсолютно. Трябва да има различни хора, които са по-екстравагантни в това отношение, не като мен. Затова казвам добре, че има хора като теб. Ти спомена за риболова, че това един от начините за изхранване. Ти какво ядеш там? И не ти липсва българската кухня като мусаката, боба, баницата – неща, които там не можеш да намериш.

Хората, които идват, ми носят най-различни неща. Имам ли нужда от нещо, аз си поръчвам. Примерно сирене, кашкавал основно. Не ми липсва тази храна. Не си падам и по тази, която е тук – тя е малко тип индийска, има привкус и от Шри Ланка. Тук местните ядат риба, ориз, нудълс, пилешко и телешко. Но тези храни, освен рибата, която е прясна, са замразени, няма кой знае какъв избор. Почти всичките храни са консервирани или пък пакетирани. Пресни плодове и зеленчуци също има, но всичко е много скъпо, защото е внос. Производство има много малко, което не може да задоволи дори 5% от населението. Има острови, които произвеждат някаква продукция и я продават, всичко останало е внос, което оскъпява доста продуктите.  

Има ли някакъв екзотичен плод, който само там може да се намери?  

Тук отглеждат папая, малдивско манго, което е по-мъничко. То не е толкова вкусно, има по-големи, но те са внос. Има малки бананчета, които си растат тук по дърветата. Има един плод ,който е много голям и правят сок от него, а също така приготвят и някакви ястия и сладки. В Маафуши може да се види плод, който е изкаран на сергии, където има фрешове. Хората винаги ме питат "Какво е това?“, защото никога не са го виждали. И много интересно расте по дърветата. 

Кое е първото нещо, на което ще ме отведеш когато дойда при теб? Говорим конкретно за острова, на който си ти. Какво би ми било интересно да видя първо като турист?

Островът е местен и не е много голямо. Маафуши е първият остров, който е открит за туризъм в Малдиви, и след това започват да се отварят и другите местни острови, забранено е туристи да посещават местни острови. Само тези, които са били на резорт и са можели да ходят там като на екскурзия. В Маафуши се намира най-големият затвор на Малдивите. Той е на края на острова и заема 1/3 част от острова. На този остров има къщи, хотели, магазинчета, магазини за сувенири. Това, което е интересно да се види, е във водата. Има много екскурзии и шнорхелинг,  се ходи на различни коралови рифове – там вече е много интересно.  

Да, предполагам, и това са акулите естествено.  

Има един потънал кораб, който е атракция. Но пък за хората, които се гмуркат, имам предвид с водолази, има много интересни неща, които могат да се видят, те вече са по-надълбоко. Има много акули, скатове, костенурки, най-различни риби, просто е страшно интересно. Като влезеш във водата и забравяш за всичко останало.  

Да, може би това е и основната причина, хората да заминат дали на Малдивите или на други екзотична дестинация, а именно, за да си починат от цялото това забързано ежедневие, да се отпуснат и да се наслаждават на водата, на слънцето, на плажа, когато у нас е зима.

Да, точно така. Тук определено хората си почиват, зареждат се и се връщат някак си с нови сили да продължат, и след това си мислят за втора почивка на Малдиви.  

Нали?  

Да, досега не съм имала хора, които да не искат да се върнат. Просто на всички много им харесва и искат да се върнат пак.  

Страхотно. Аз искам да се върна без да съм дошла и за първи път, защото съм убедена, че ще ми хареса.  

Сигурна съм, че ще ти стане любима дестинация.  

Как седят нещата с алкохола и позволен ли е?

На местните острови алкохолът е забранен, защото това е мюсюлманска държава, но има вратичка. На 2 минути от Маафуши има едно корабче, което стои закотвено, и е плаващ бар, където туристите могат да отидат да пият алкохол. Има една лодчица, която отива до пристанището, взима ги, закарва ги там, и след това ги връща обратно, като трансферът е безплатен. Цените на корабчето са горе-долу като в софийските барове и заведения общо взето, не е кой знае колко скъпо, но не е и кой знае колко евтино. И това е направено специално за туристите. А от друга страна в резортите също се предлага алкохол. От Маафуши има организирани екскурзии, в които можеш да посетиш резорт, като си там целия ден. Примерно оттук може да се отиде до 6-7 резорта, и съответно всеки си има пакет. Повечето пакети включват ол инклузив, където се предлага алкохолни, безалкохолни напитки целия ден, имате включен обяд и общо взето сте целия ден на острова. Отивате сутринта и се връщате следобед. И всъщност, това е много добър вариант за някой, който не може да си позволи да отиде на резорт, да дойде на местен остров, и оттук да ходи всеки ден или през ден на такива екскурзии, комбинирано с шнорхилинг. Хората понякога дори нямат време да отидат на плажа в Маафуши, защото постоянно са на някакви екскурзии и се забавляват доста. И всеки ден виждат нещо различно.  

Как би описала Малдивите с една дума, и след това те оставям да се наслаждаваш на хубавото време, на високите градуси, тъй като тук, в София е 2 градуса и е мрачно. Предполагам, че при теб не е така.  

Тук е топло.  

Колко градуса е в момента?  

В момента би трябвало да е около 30 градуса, защото тук е наближава 11.00 часа. Така че си е горещо.  

Доколко стигат градусите през деня?  

Температурата е постоянна целогодишна 32 градуса. Вече усещането на слънце е различно, може да е 36-40 градуса. И ако няма вятър е много топло.  

С една дума ми опиши какво е за теб това място?

Малдивите за мен са малък рай, който всеки трябва да види. Просто не знам дали някой ден ще изчезнат, дали ще са под водата. Има такава тенденция да се вдигне нивото на водата. Но се надявам все повече и повече хора да дойдат да видят това място, защото е много красиво.  

Както се казва: идвайте на Малдивите докато ги има.  

Да, точно така.  

Мишел, много ти благодаря за това интервю. Надявам се да е било интересно и на слушателите и на читателите.

И аз благодаря.