Д-р Кирил Алексиев, директор на Регионален исторически музей – Благоевград, в интервю за Агенция "Фокус“ по повод 151-годишнина от рождението на Гоце Делчев.

Фокус: Д-р Алексиев, защо Гоце Делчев е важна личност за Пиринска Македония и с какво свързваме неговото име?

Д-р Кирил Алексиев: Гоце Делчев е емблематична фигура в революционното движение на Македония и Одринско и в частност на Пиринска Македония. Това е човекът, на базата на чиито усилия се изгражда Четническия институт на Вътрешната македоно – одринска революционна организация. Той е човекът, който стои зад написването на първия устав на революционната организация. Благодарение на неговите усилия и на усилията на неговите съратници, организацията се превръща от едно добро пожелание в една действително оперативна машина, която поставя много сериозни въпроси пред османските власти в Македония и Одринско. Благодарение на неговата воля, благодарение на неговия организационен потенциал, ВМОРО се превръща в не заобиколим фактор в работите и в политическия живот на Македония и Одринско.

Фокус: А защо Гоце е толкова значим за Благоевград, някогашната Горна Джумая?

Д-р Кирил Алексиев: Специално за нашия град и за Пиринска Македония, Гоце Делчев е много важен, защото именно тук, в нашия град, неговите роднини намират убежище след Междусъюзническата война. Неговият баща е погребан тук, сестрите му, единият му брат остават временно в Горна Джумая, преди да отидат в София. Тоест, ние сме много тясно свързани с неговото семейство. Трябва да подчертаем, че значителна част от населението в нашия град след 1913 – 1918 година е от Кукуш, тоест приятели, сродници, роднини на Гоце Делчев. Специално за нас личността на този голям български герой е изключително важна, както от национален, така и от регионален характер. Още повече, че Гоце Делчев, с неговата дейност, с това, което представлява и като човек, и като хуманист, и като революционер, въобще като идеолог, успява да си завоюва огромен авторитет, без да се стреми към него. Той е бил изключително скромен и работлив човек по отношение на задълженията, с които се занимава. Не е бил като Яне Сандански или Борис Сарафов. Въпреки това още приживе успява да си завоюва такъв авторите, че реално погледнато се превръща в иконата на Вътрешната македоно – одринска революционна организация. Неговата смърт е голяма покруса за всички. Гоце Делчев е безспорен. Гоце Делчев е човек, който всеки един, който е свързан с революционното движение, го приема като икона, като най – големия водач, въпреки че той не заема толкова големи позиции в революционното движение – нито е революционен секретар, нито е председател. Той дълго време е задграничен представител на организацията в София, след това е основен ревизор на четите в Одринско. Въпреки това той бе безспорната личност, безспорния лидер, безспорния събирателен образ за революционното движение. Точно затова е важно да го почитаме и да отбелязваме неговите годишнини по достойнство. Много пъти съм казвал, но Гоце Делчев е един от малкото български революционер, интелектуалци, деятели и политически активисти в България, които са достойни да се наредят наравно с другата голяма икона – Васил Левски.

Фокус: Гоце Делчев се бори за обединението на България и Македония. Днес обаче, като че ли неговата фигура се е превърнала в разделителна линия в българо – македонските взаимоотношения. Вие лично как си обяснявате това и защо въобще се случва така?

Д-р Кирил Алексиев: Той не е разделителната линия по негово желание. Проблемът го правят политиците. Къде повече, къде по – малко от едната или от другата страна на Деве Баир. За съжаление, ако беше жив Гоце Делчев, нямаше да се чувства комфортно с това, което се случва с неговата личност. Той, който казва, че разбира света като едно голяма поле за културно съревнование между народите, днес е превърнат в нещо, което и от едната, и от другата страна се опитваме да присвоим и с него да се афишира национализма, най – вече от страна на Македония. Те трябва да разберат, че това, че той е българин жадува за българския национален идеал по никакъв начин не противоречи на неговата македонска същност. Преди 100 – 120 години това нещо не е представлявало конфликт между двете национални идентичности, до колкото въобще можем да кажем, че тогава е имало такава идентичност. То всъщност все още няма такава силно изявена македонска идентичност. Тогава въобще не е имало никаква база за противопоставяне, както между другото е и официалната позиция на Р България по отношение на македонската нация. Ние по никакъв начин не ги отричаме или пренебрегваме, ние признаваме този факт. В края на краищата, когато имаш протегната ръка от страна на нашата политика, на това, че ние се съобразяваме с факта съществуване на македонската нация, в крайна сметка и те трябва да се съобразят и да почитат историческата личност. Начинът, по който се изгражда идеологията и въобще политическото битие на съвременната нация в Р Северна Македония въобще не отговарят на действителността. Смятам, че трябва да се премине през процес на сериозен катарзис, за да може нашите съседи да осъзнаят истината. Тогава не би имало проблеми. Силно се надявам, че в бъдеще, когато празнуваме рождението на Гоце, да не се стига до провокации, въпреки че очаквам такива.

Фокус: Регионален исторически музей – Благоевград как ще се включи в честванията, посветени на 151 – годишнина от рождението на Гоце Делчев?

Д-р Кирил Алексиев: Ще представим виртуално една изложба, която правихме миналата година по повод 150-годишнина от рождението на Делчев. Тя ще бъде качена на страницата на Регионален исторически музей – Благоевград. Запазили сме по – сериозна организация и отбелязване да направим през месец май, когато отбелязваме 120-годишнина от трагичната гибел на войводата. Надяваме се, че и двете годишнини ще бъдат отбелязани по достойнство, както заслужава Гоце Делчев.