Цветлин Йовчев, бивш вицепремиер и министър на вътрешните работи, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус“ "Това е България

На 10 февруари Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на петима българи с мотива, че са участвали в системна корупция в българските институции с акцент върху енергетиката. Списъкът създаде у нас ефекта на камък в блатото, завъртяха се около него концентрични кръгове, на които се наниза всичко, що играе някаква роля в политиката, икономиката, съдебната система и структурите за сигурност. И това, че бе изваден в навечерието на предизборната кампания за следващ парламент, освен че намекна за нескритото желание от американска страна за намеса в политическите процеси, идва да покаже и нервност заради дебелоглавите българи, които не могат да се разберат помежду си и да направят правителство. Но този списък зададе и много въпроси от типа на: за чий български политически интерес се застъпват американците и толкова ли не познават нашата родна действителност, в която подобен ход ще се използва широко и произволно за предизборни цели? И виждаме резултата: почти всяка партия, коалиция, дори служебното правителство се видяха като първенци-бенефициенти в борбата срещу корупцията. И топката започна да се прехвърля: прокуратурата съобщи, че спрямо санкционираните отдавна е предприела  всички необходими действия в съответствие с компетентността си по Конституция и закон; на преден план излезе, че разкриването на престъпленията пък е от компетентността на органите на МВР; от където директно посочиха, че ключът е в службите за сигурност, които при установяване на данни за престъпление следва да уведомят по обратен ред, и така да се стигне отново до прокуратурата. За да се включи в санкциите с паралелен списък и Великобритания, това означава, че корупцията у нас е вредна не само за държавата ни, но засяга и националната и колективната сигурност на съюзните държави. Затова и логичен е въпросът: какво говорят за националната ни сигурност списъците по Закона "Магнитски“ и съпътстващите ги изявления и коментари? Наш гост е Цветлин Йовчев – бивш вицепремиер и министър на вътрешните работи. Г-н Йовчев, какво може да е отключило точно сега предизборното изваждане на втория списък по Закона "Магнитски“? Припомням, че и първият излезе пак предизборно.

Вижте, първото, което е, трябва много според мен ясно да разтълкуваме, какво точно седи зад действията на американското правителство, и оттам нататък вече може би и да погледнем за механизма, по който беше реализиран този интерес. На първо място според мен е едно много ясното послание основно към политическата класа в България и частично към българското общество. В това послание като съдържание аз намирам, че нашите партньори и съюзници оценяват, че това, което се случва в България, не е добре, посоката, в която се движи страната, не е добра, и дават ясен сигнал, че те не са склонни да приемат това нещо на една страна, която е съюзник и партньор в доста инициативи. По отношение това как беше реализирана, аз мисля, че има поне 3 неща, които чисто добронамерено някой би трябвало да посъветва нашите партньори, че не е най-подходящият подход за реализирането и за прилагането на тези мерки. На първо място бих очертал следното: тези мерки, които бяха, тези мерки по Закона "Магнитски“ са едно изключително да кажем силно оръжие, но трябва да кажем, че ефектът от прилагането на това оръжие е много по-силен, когато седи заплахата от неговото използване, много повече отколкото когато реално то бъде използвано. И от тази гледна точка в един кратък период от време, за около 2 години, когато два пъти се налагат санкции, когато 8 български граждани попадат под тези мерки, това по един или друг начин някак си ще отслаби ефекта. И това трябва ясно да бъде казано. Второто нещо, което прави впечатление, е, че при налагането на тези мерки има в излагането на мотивите и в първия, и във втория случай фактически неточности в изказа и във фактологията, която е посочена. Това нещо е в състояние да компрометира изцяло мотивите за налагане на тези санкции. И това също трябва изключително прецизно да бъде погледнато от нашите партньори, не говоря за бъдеще, по принцип при прилагането на такива мерки. И третото, което е, вижте, преди години имаше един френски дипломат, който коментираше руските дипломатически умения, и когато се изразяваше за тях, казваше, че те никога няма да се откажат от лошия навик да убиват мухите с чук. В случая като погледнем част от лицата, наред със значимите фигури в българския обществен живот, има такива, извинявайте, но в момента имаме стреляне с оръдие по мухи. Не бива това нещо да се прави, защото то компрометира целия процес и цялата процедура.

Проблемът е, г-н Йовчев, че ако в резултат на съответните съдебните процеси замесените или поне част от тях успеят да докажат невинността си, това изцяло ще постави под съмнения мотивите и целта на публикувания списък и наложените санкции. Не е ли така?

Възможно е да се стигне и до това. Именно затова трябва много премерени да бъда мотивите и много добре да бъдат подкрепени. Аз не съм наясно, какъв е механизмът, по който се извървява цялата процедура, за да мога да я коментирам, нито какви са механизмите, по които се събира и се проверява информацията, на основа на която се налагат санкциите, но това определено е така. Това рискува да компрометира изцяло цялата процедура, която е наложена. От друга страна, до голяма степен да компрометира и съобщението, което нашите съюзници и партньори се опитват да дадат основно на политическата класа.

Предоставената фактология бе твърде бързо опровергана от засегнатите и предстои изпращането на запитване чрез Министерството  на правосъдието до съответните институции в САЩ за предоставяне на информация, въз основа на която се наложени санкции на българите. Но защо такава не се предоставя при налагането на самите санкции?

Не мога да ви кажа, не съм наясно, точно каква е процедурата, какъв е механизмът, какви са възможностите оттук нататък някой, който е поставен под такива санкции, да атакува процедурата, и какви са възможностите за успех. Това са неща, на които аз не бих могъл да отговоря. Но вижте, изместваме като че ли малко фокуса и го слагаме в посока на това, доколко справедливо са посочени хора в един списък и им са наложени санкции, доколко справедливо те са попаднали в този списък? Има друг аспект, който за мен е много по-важен. И тук всеки се опитва политически както иска да тълкува налагането на тези санкции, но за мен тук основното е в това, че в една много сложна геополитическа обстановка България се проявява като недостатъчно устойчив, недостатъчно стабилен и надежден партньор. А това нещо вече е проблем за нашите съюзници, и основно и за САЩ. Ние имаме война на Русия в Украйна, която има изключително тежки последици за целия свят, включително и за региона, и същевременно имаме  една усложнена обстановка в целия регион, включително и в Балканския регион, в който определено се полагат  усилия от страна на нашите партньори да съумеят да намаляват възможностите за вредно руско влияние. И ако ние не разберем, какво е основното послание в тези мерки, то тогава за жалост ефектът им ще бъде минимален, и вероятно ще последват и следващи санкции, защото като че ли нашите политици не могат да разберат същността на посланието и трябва да им се показва по груб начин.

Знаете ли, като че ли публикуването на този списък, мотивацията за него и първите изявление на ръководителя на Службата за координация на санкциите в администрацията на президента Байдън – Джеймс О`Брайън, не ни помогнаха да разчетем посланието.

Ами частично аз мисля, че в първите изказвания той намекна, включително и за това, и за влиянието на руската пропаганда и за желанието му именно това влияние да бъде ограничено в България. Това нещо беше обаче някак си като че ли замъглено от тезата за това, че в България имаме сериозно ниво на корупция, което по един или друг начин пречи на страната. Това всички знаем, че е проблем на страната, за който трябва да се намери решение. Но всички разбираме, че това едва ли в момента е основната цел за налагането на тези санкции. Основната цел е в това, че нестабилната политическа обстановка в страната, и непрекъснато лъкатушене, незаемане на устойчива позиция, и то позиция, която в голяма степен съответства на принципите и ценностите, които ние сме приели, присъединявайки се към тези клубове на Европейския съюз, и на НАТО, и това нещо се появява като един основен, сериозен проблем за нашите партньори. Ето това е основният проблем, който трябва да се разбере. И оттук нататък политиците трябва горе-долу да си научат урока и да осмислят това нещо, което се опитват нашите съюзници и партньори да ни кажат.

Това ли са факторите, които доведоха до появата на втория списък точно сега? Защото той можеше да бъде публикуван преди месец, можеше след месец или след два. Може би има резон трактовката на наблюдатели, които казват, че изказването на президента Румен Радев в Брюксел за вето върху ядрената енергетика на Русия, е задействало машината "Магнитски“, според други тя е насочена срещу руското енергийно присъствие на Балканите и най-вече в България. А вече има и още един прочит, който пък идва от конкретни среди у нас, които представят български опорки по някакъв ред, стигащи до съответните департаменти на САЩ. Това ли са факторите за появата?

Вероятно всички от нещата, които спомнехте, по една или друга причина са влияли върху този процес. Сега, подготвянето на едно такова решение, предприемането на такива действия, то не може да бъде извършено за няколко дни. Така че това е процес, който вероятно върви от доста време. Защо е подбран моментът точно сега? Възможно и да се цели определен политически ефект в момента точно преди изборите, именно за да подейства в тази посока, в която говорихме, възможно е и като катализатор да е повлияло и изявлението на президента като цяло. А това, което казахте за влиянието на определени кръгове, да, възможно е и това, защото в края на краищата тази представа, която е формирана у нашите партньори за състоянието на страната, както и начинът, по който може да бъде решен проблемът, вероятно е в резултат на обмен на някаква информация и въздействието на определени среди върху формирането на тази представа. И това е възможно.

Но да преминем към още един въпрос за руското влияние в България. Г-н Йовчев, защо в санкциите са посочени лица от по-предишни управления? Не виждаме нищо за героите от аферата Gemcorp, в която има интереси на руски олигарси, от аферата Nexo, в която е тясна връзката с базирания в Русия Hydra Market и опериращата от Москва криптоборса "Гарантекс, и се стигне  до прекупуване от посредници с 30% надценка на руски газ? Защо всички тези скандали, които са свързани с руското влияние в България, за които бяха създадени в парламента специални комисии, те не излизат в този списък?

Вижте, само можем да гадаем за това и да спекулираме сега в момента на основа на нашите предположения, които са и хипотези. На мен ми се струва, че всичките тези случаи и хора, които сега са посочени, по един или друг начин се оценяват като хора, които в много по-малка степен биха могли да повлияят на процесите тук, в България. Не знам наистина по каква логика са подбрани всички хора, които са в списъка, но ми се струва, че тенденцията и идеята е ясна. Идеята е ясна, че България трябва по един или друг начин да се справи с руското влияние, с петата колона, и то трябва да го направи бързо. Аз мисля, че това е една от основните линии на посланието, което върви от нашите партньори. Другото, което върви, е, че по един или по друг начин страната трябва да се стабилизира и да съумее да постигне състояние, в което ние да имаме ефективна защита на принципите и ценностите, които се споделят от всичките наши съюзници и партньори. Дали това са най-подходящите хора, дали те са правилно и справедливо подбрани и т.н. не мога да кажа. И пак, ако се върна към това, което говорихме в първата част от нашия разговор, част от начина, по който беше поднесена информацията, както и хората, които са, пораждат определени съмнения и поставят под въпрос начина, по който са наложени тези мерки, а оттам и тяхната ефективност.

А какво говорят за националната ни сигурност тези списъци по Закона "Магнитски“?

Аз мисля, че за тези списъци не можем да търсим пряко касателство към националната сигурност, но косвено при всички положения могат да говорят. При националната ни сигурност към момента не бива да търсим пак, както казах, пряка релация по това. Но вижте, примерно партньорите ни оценяват, че държавата ни не функционира по най-правилния начин, и че са необходими тези мерки да бъдат наложени, за да се принуди политическата власт и управлението на страната по един или начин да промени курса и да съумее да доведе страната в това състояние, в което ще отговори на очакванията на нашите съюзници и партньори, и ще я изравнят по един или друг начин с всички останали, които се намират в този клуб, в който членуваме и ние.

По какъв начин корупцията у нас засяга колективната сигурност на нашите партньори? Вече след САЩ се включи и Великобритания с паралелен списък.

Според мен Великобритания, по-скоро включването на Великобритания беше в една такава посока, за да се препотвърди още веднъж и да се подчертае, че това, което беше направено с първия акт на санкции, не е отминало, и че те ще бъдат подкрепени от други съюзници. Дали пряко, по много аспекти, по много начини корупцията може да повлияе върху националната ни сигурност, дори от гледна точка на способностите, които ние изграждаме, пак ви казвам, според мен не това е основното. Ако България имаше малко по-различен подход по отношение на това, което се случва около нас, включително и в Украйна и т.н., и по отношение на енергетиката бяхме взели много по-категорична позиция за търсене на механизми за диверсификация и на откъсване от руското влияние, аз си мисля, че вероятно нямаше да се стигне до тези мерки.

Сега, след като така или иначе те са факт, ще се укрепи ли способността на България да се предпазва от корупция, ще се усили ли нейната работа срещу руското влияние в България?

Аз не мисля, че те ще имат пряко някакво значение, ако политическите сили не чуят сигнала. Сигналът, който го коментирахме вече, какъв беше и какво се очаква от нас. По отношение на нашите способности в момента, те не могат да бъдат променени от днес за утре, както и по отношение на действията на нашите служби. Аз мисля, че към момента действията на нашите служби са адекватни на ситуацията, но най-голямата слабост, която е в момента в страната, това е фактически нестабилната политическа ситуация и нестабилната политическа позиция на България, включително и с това, което вие споменахте, с ето например тази позиция, която президентът изрази при участието си на срещата в Брюксел.

Защо политиците изместват фокуса от себе си и го хвърлят към прокуратурата? Изведнъж се оказа, че най-важното в случая е да се приемат закони за реформа в съдебната система и най-вече да се ограничи влиянието на главния прокурор?

За жалост да ви кажа и този път политическите партии изхождат от собствените цели и интереси в момента и се опитват да направят собствена интерпретация на случващото се, която в някои от случаите се разминава с действителността.  В момента според мен, дали и ако се приеме този закон, който касае контрола върху дейността на главния прокурор, то едва ли ще промени съществено състоянието на съдебната ни система, едва ли ще промени съществено прилагането на върховенството на закона в страната ни. За това са необходими много време, повече от един закон и целенасочена работа в тази посока, като тази работа трябва да започне от промяна на начина, на механизмите, по които действат, работят и функционират политическите партии. Защото каквито и закони да направим, ние виждаме, че когато няма политическа воля винаги могат да се намерят механизми, по които да се заобиколят тези закони. Фокусирането ни върху това и опитът да убедим обществото, че с приемането на един закон ние ще решим всички проблеми в страната, и вече след него ще настъпят цветя и рози, видите ли ще ни приемат изведнъж и в Шенгенската зона, изведнъж вече всичко ще се оправи тук, това нещо е наивно, наивно е да се говори. Именно това е тип политическо говорене, което не мисля, че в момента има реална полза за обществото.

Ако следваме вашия прочит, който направихте, на посланията от нашите партньори по тези санкции, какво следва да предприеме конкретно страната ни като стъпки?

Ами вижте, първото, което е, очаква се по един или друг начин да се формира някакво мнозинство и някакво правителство, което да даде стабилност на страната. Това мнозинство, което ще се формира, очевидно, че трябва да застане твърдо и неотменимо на евроатлантически ценности, които са. И оттук нататък вече трябва да започнат действията на правителството в тази посока, както и във външнополитическия аспект, който заема, така и във вътрешнополитическия по отношение на диверсификацията на енергийните ресурси, в посока на търсене на различни решения и откъсване от зависимостта и влиянието на Русия. Аз мисля, че това са основните очаквания в момента. Като разбира се, не трябва да пренебрегваме другото, че нашите партньори очакват от нас в края на краищата ние да можем по-категорично да наложим върховенство на закона и доста по-категорично да можем да защитим правовия ред в страната.

Цоня Събчева