Цанко Цанков - световен рекордьор по плуване и единствен българин, преплувал разстоянието от Европа до Африка през Гибралтарския проход,в интервю за предаването "Спортът на фокус" по Национална радиоверига "Фокус"

Г-н Цанков, каква беше причината за вашето работно посещение в САЩ?

Здравейте. Благодаря ви първо за поканата. Основната причина е предстоящото ми през месец август първо историческо преплуване на протока Каталина от българин. Протокът Каталина е един от най-трудните плувни маратони в света и представлява разстоянието от бреговете на остров Каталина до бреговете на Лос Анжелис в Калифорния, което е на западния бряг на САЩ.Там проведохме срещи с организаторите на плувния маратон, с Американската плувна федерация, от която имаме покана. Имахме срещи с българското консулство в Лос Анжелис, и лични благодарности към консула за вниманието и подкрепата, която ни оказа на американски територия. Една от най-важните ми срещи там беше с лодководача – човекът, от когото ще зависи в голяма степен нашия успех в плувния маратон, който ще бъде на 27-28 август, за тогава е планиран и заложен в календара на Американската плувна федерация. Разбира се, имахме срещи с българската общност там, които бяха много важни за нас. Имахме така една наистина много интензивна програма,  но това, което беше много важно, е, че успях да проведа и тренировки в условията на Тихия океан, където досега не бях плувал, за да видя конкретните условия, с които ще се сблъскаме.

Каква е разликата между тези условия и тези, с които сте свикнал, например в нашето море?

Ами Тихият океан е едно много различно място от всичко, което аз съм виждал. Няма нищо общо с нашето Черно море. Разликата е много голяма и с Атлантическия океан, в който плувах през миналото лято при преплуването на Гибралтарския прото. В Тихия океан се наблюдават много силни течения, особено в този район, в който ще бъде самият плувен маратон за преплуването на протока Каталина, течението са много силни, има огромни вълни. Самият финал на плувния маратон беше мястото, където ние проведохме и нашата тренировка, там има големи подводни скали, много трудно място за излизане е, крие много рискове и опасности самото излизане и финалната част на плувния маратон, но съкращава дистанцията с около 0,3 морски мили. Или иначе казано ние ще изберем, най-краткия морски път и трасе на маратона, но най-трудното за преодоляване. Иначе това, което пропуснах да кажа за температурата на водата, в момента тя е малко под 14 градуса, 13,7 беше, изключително студена, като обаче до края на месец август ние очакваме тя малко да се повиши, но при всички положение ще си остане много студено. Знаете, че Тихият океан е първо, най-големият от световните океани, и второ, това е най-студеният океан. Той поддържа ниската температура на водата почти през цялата година.

Има ли някакви особености по отношение на екипировката за този плувен маратон?

Има такива особености, и това, което е основното, е, че при преплуването на протока Каталина е забранено използването на каквито и да е бански костюми, които да запазват телесната топлина – това са всички форми на неопрени. И поради тази причина аз ще плувам с изцяло обикновен, класически плувен бански, който по никакъв начин не помага на плувеца. Именно поради тази причина трябва да бъде много добре адаптиран към много тежките условия и особено към много ниската температура на водата. Това, което също може би ще бъде интересно за вашите слушатели, в близо 140-годишната история на преплуването на протока Каталина всички плувания са се правили през нощта. Нашето плуване също ще бъде нощно. Организаторите са преценили, че тогава условията са най-подходящи и позволяват плуване, течението са малко по-слаби, вълните са обикновени с по-малка височина. И ние ще плуваме през нощта. През нощта обаче температурите, знаете, спадат допълнително, така че един от най-големите рискове за мен ще бъде именно рискът от хипотермия, за който трябва да се подготви един плувец много добре предварително.

Т.е. вашето трасе и посоката ще бъде осветявана вероятно от специален уред на придружаващата лодка?

Да, точно така. Има огромни прожектори, които те включват, с които осветяват океанската повърхност. И доколкото говорихме с капитана на лодката капитан Дейвид Харви, той каза, че условията стават почти светли като ден, изглежда много светло. Но така или иначе това е едно плуване, което се провежда през нощта.

Когато говорим за Тихия океан естествено изниква и въпросът как евентуално бихте се предпазили от акули, китове и други морски бозайници, които биха ви притеснили не чак толкова като заплаха, но биха ви объркали по време на самото плуване?

Сега, в този район в района на протока Каталина особено в тази част на годината се наблюдава миграцията на сините китове – едни от най-големите, най-големите всъщност са това морски бозайници в света. Лично успях да ги видя във водата, трудно е да не бъдат забелязани, тъй като дължината им средно около 15 м, колкото автобус. Има косатки, които се хранят с тюлените, които там са в изобилие. И това, което е така най-внушително е, че там живее и great white shark или голямата бяла акула обитава тези води. Сега, по време на преплуването на самия на протока Каталина плувецът не е поставен в никаква предпазна клетка или някаква предпазна мрежа, няма такива предпази средства, като изцяло ангажимент на организаторите е да осигурят сигурността на плувците. Аз доколкото знам и съм запознат, имат устройства, с които отблъскват морските обитатели, но аз и от собствен  опит знам, че по принцип в океана морските обитатели, дори и най-големите хищници, не търсят контакт с човека. Общо взето те гледат да избягват такива контакти. И също така ги плаши, дори без допълнителни защитни средства, в голяма степен ги плаши шума от двигателя на лодката, и просто самото движение на витлата под водата. Така че лично аз се надявам да нямаме среща с обитателите, които в този район живеят.

За да резюмираме: вие ще бъдете в открити води на Тихия океан при ярко изразени подводни течения, с възможно наличие на акули и китове около вас, през нощта, при температура не повече от 17 - 18 градуса по Целзий. Не казахме обаче колко дълго ще бъдете в това изпитание и то само по едни класически бански костюми долнище, без никаква неопренова екипировка. Колко дълго ще продължи самото плуване?

Дължината на трасето, най-късата линия от остров Каталина до брега на Лос Анжелис е малко над 20 морски мили или това са около 35,7 км, приблизително 36 км е разстоянието по права линия, като при перфектно развитие на плувния маратон ще вземем около 7% отклонение, или аз трябва да се подготвя за едно плуване от порядъка на около 40 км във водите на Тихия океан. Най-добрите плувци на планетата плуват това време за от порядъка на около 8 часа до 8 часа и половина, така че аз трябва да бъда подготвен за едно плуване от порядъка на около 8 часа, при всички положения, като дай Боже, да имаме възможност и шанс за да направим и по-бързо плуване.

Г-н Цанков, това на практика си е един пълен работен ден. Ще имате ли разрешение през този период да получавате храна или вода за подкрепа?

Единствено получаването на напитки може да стане от разстояние, през около 3 м, тъй като по време на самото плуване никой няма право да се докосва плувеца, както и самият състезател няма право да се хваща за борда на плавателния съд. На специално удължителна пръчка се поставя чаша, в която може да има специална напитка, която съдържа въглехидрати, минерални соли, микроелементи и електролити, които да поддържат и да подпомагат с някаква степен работоспособността на плувеца. Иначе друг контакт не е разрешен с хората, които са в придружаващата лодка. Между другото тази лодка е с доста висок борд, тя издигната на около може би три метра от водата, може би малко повече 3 метра и половина, така че комуникацията между мен и хората от моя екип няма да бъде лесна.

Какво ви предстои като подготовка в следващите 100 дни до самото състезание?

Ами подготовката ми засега върви изцяло по план. По-голямата част от нея водя в плувния басейн. Все по-голяма част от подготовката ми ще бъде свързана с плуване в открити води. Вече имам 5 тренировки в нашето Черно море, като първата от тях беше през януари при температура на водата около 7 градуса. Сега продължават и тренировките ми в открити води. Много е важно тренировките ми в басейна, които са средно по около 4 часа на ден и от порядъка на около 12-15 км дневно плувам всеки ден, около 80 до 90 км седмично. Това са едни огромни натоварвания за човешкия организъм. И именно затова и много важно е освен усилените тренировки и почивката, която трябва да правим между отделните тренировки. Почти всеки ден прави и ледени душове, тъй като това е много важно за адаптацията към студената вода.

Това е чисто физическата страна на нещата. Обаче аз се чудя, а вероятно и нашите слушатели: ментално, психически как се настройвате, какво се прави докато плувате в продължение на 8 часа, за какво си мислите, какво си представяте, какво минава през акъла ви?

Ами аз и друг път съм казвал, че за мен лично всяко едно постижение в спорта, тъй като преди това дълги години са състезавах в басейна, където бях национален шампион в съчетаното  плуване и бътерфлая, но винаги съм казвал, че високото спортно постижение се дължи 70% на психична основа. Или иначе казано, колкото и добре да бъде подготвен човек физически, колкото и да бъде натрениран, той никога не може да се подготви за едно такова изключително трудно и тежко изпитание, което се реализира на предела на човешките възможности. Затова именно психическата устойчивост и едно от най-важните неща, бих казал даже най-важното нещо. И то е свързано с това да запазиш спокойствие, да имаш необходимото търпение, да можеш да си концентриран през цялото време и да мислиш за това, което правиш в момента, като следиш всички показатели на средата покрай теб, нали. Аз например докато плувам такива дълги разстояния, винаги мисля на първо място за скоростта и темпото, с които се движа, дали се движа с необходимия график, дали плувам с най-добрата възможна техника, и разбира се е много важно да се настрои човек, че никога не трябва да се отказва и никога не трябва да се подава на трудностите, които със сигурност ще дойдат, защото така или иначе идва момент, в който човек достига до предела на своите физически способности, което е свързано с много тежки такива физиологични кризи, болки в цялото тяло, голям дискомфорт. Така че тези състояния се преодоляват, и разбира се и ледено студената вода, само с психика. Трябва да си представяш, че ти е топло, че ти е приятно, никога не трябва да допускаш мисълта, че може да спреш или да се откажеш. Това са изключително важни неща,  и едно от нещата, които всеки един спорт възпитава в човека и в спортиста.

И още едно важно уточнение: каква е целта на плуването от Санта Каталина до бреговете на Лос Анджелис, дадено време да бъде постигнато или просто да завършите самото изпитание?

На първо място протокът Каталина е включен в групата на седемте най-трудни плувни маратона на планетата. Към настоящия момент сме двама българските плувци, които имат изплуван по един плувен маратон от седемте най-трудни. Аз преплувах, както знаете, Гибралтарския проток през миналата година, а легендарният ни плувец Петър Стойчев  English channel или Ламанша през далечната вече 2007 година. Така че на първо място нашето желание е да се превърна в първия българин с преплувани два плувни маратона от седемте най-трудни на планетата. Ако успеем да при преодолеем всички 7 плувни маратона, ще бъда приет в международната зала на плувната слава, което ще бъде едно наистина много голямо признание. А иначе от друга гледна точка самото завършване на плувния маратон ще считаме за огромен успех, ако условията позволяват ще се опитаме да атакуваме и световния рекорд за преплуване на протока Каталина, който в момента е 7.15 часа и е поставен през далечната 1974 година от американски плувец.

Аз ви желая успех! И накрая: 50 дни преди началото на плувния маратон Порт Бургас в акваторията на Морска гара. Как вървят записванията има ли много желаещи, защото доста от нашите слушатели евентуално биха се изкушили и да се вслючат в тази надпревара?

И сега ще използвам случая да поканя всички любители на плувните спортове да участват, не просто да дойдат да гледат, а да участват в плувния маратон Порт Бургас. На 8 юли в събота ще се проведе, дистанциите са 1000 и 3000 м. Имаме много голям награден фонд, който е от 20 000 лева. Трасето е уникално, водата там е изключително чиста. Тази година плувният маратон е включен в календар на Световната федерация по плуване в открити води, всеки един ще получи сертификат от Световната федерация. Състезанието не е за професионалисти, то е за аматьори, особено на дистанцията от 1000 м могат да се пуснат почти всички хора, които обичат плуването. Така че използвам в случая да поканя всички любители. Към момента има около 76 регистрирани плувци. Регистрацията е изцяло онлайн на сайта на плувния маратон burgasmaraton.com. Тази година така сме преценили, че е най-добре всички да бъдат регистрирани участници предварително онлайн, няма да има възможност за регистрация на място в деня на плувния маратон.

Има ли такса участие?

Таксата за участие също се заплаща през сайта, тя е 35 лева за дистанцията от 1000 м и 45 лева с дистанцията от 3 000, а това, което е уникално, е, че всеки плувец може да участва и двете дистанции, и в 1000, и в 3000 м, като тогава цената на билета е по-ниска, и тя е 65 лева за участие в двете. Всеки един участник ще получи множество награди, подаръци от нашите спонсори и партньори, медал, грамота, предвидили сме много изненади, тениски специални ще има. Така че мисля, че всички ще бъдат доволни от този истински спортен празник, за който трябва да благодарим разбира се на Община Бургас, на Пристанище Бургас и на Военноморските сили на Република България, които са наши партньори, и на всички наши спонсори.

Бойко СЕРАФИМОВ