Атанас Караиванов - Президент на Професионалната футболна лига, в интервю за предаването "Спортът на фокус" по Национална радиоверига "Фокус"    

Как оценявате изминалото първенство от ваша гледна точка като логистика, график, мачове. Имаше спорове през зимата, кога да започне и кога да завърши новият сезон. Бяха ли взети под внимание най-вече молбите на Станимир Стоилов, изобщо какво се случва като график за новия шампионат?

Като цяло за мен първенството беше много интересно, програмата доста наситена и натоварена и това е съвсем логично. За първи път в историята  се проведе Световно първенство през месец ноември и декември, което отне дати за провеждането на първенствата във всички държави. Това важеше и за нас.  А за нас, за съжаление, е ясно, че в типично зимните месеци - втората половина на декември и януари до средата на февруари футбол не се играе, макар в последните години доста да се затопли времето и според мен да позволява, но традиционно футбол тогава не се играе. Това направи програмата наситена. Другото, което беше наистина необичайно, че завършихме чак на 7 юни редовния сезон и няколко дни по-късно баражите.  Това е чиста фактология, но това прави като схема първенството малко по-различно. Иначе според мен този формат даде възможност да се получи много напрегнато първенство, дори аз в рамките на шегата бих казал излишно напрегнато, защото нямаше интрига, която да отсъства.Имаше битка за титлата, битка за евроместата, битка за 7-то място и плейофа за Европа и битка за оцеляване до последния момент. Което и друго голямо първенство да видите, подобни интриги в този им вид не съществуваха, а у нас се получи така. Аз разбира се, предполагам, че основната причина не е толкова формата, колкото отношението на отборите тази година и нищо не ни гарантира, че през следващата година може да е съвсем различно, дори и при този формат, но със сигурност беше интересно. Иначе за конкретния въпрос за искането по-рано на Стоилов и “Левски" почти на 80% се съобразиха и го приеха клубовете тогава да завършим по-рано първенството по времето, когато се провеждаше надпреварата в Катар. И ако си спомняте, до края на ноември се изиграха мачовете, само 1-2 мача останаха до 4 декември. Дали е било  най-правилното това нещо не мога да кажа, защото почти всички първенства декември месец по света бяха подновени. В Гърция дори освен през декември, играеха и от 3 януари. Ние обаче не можем да си го позволим това нещо.

Само че ще дам пример, аз у дома имам румънска телевизия, те още през януари подновиха тяхното първенство, а Румъния е на нашата географска ширина.

В края на януари подновиха първенството. Там не случайно си позволяват, те са също с 16 отбора като нас, но в плейофната фаза ги разделят по друг начин. Първа шестица, където се изиграват мачове на разменено гостуване, обаче се получават 40 кръга общо за всеки отбор.И втора десетка, където играят  по един мач и изиграват общо 39 кръга. За нас, ако не увеличим датите за игра, за това, което споменаваме, ако не завършваме по-късно през декември, ако не започваме едва ли не в края на януари, ние не можем да си позволим да планираме повече от 35-36 кръга и това е пряко сили.

Тоест, да разбирам, че в този момент плахата идея за промяна на формата на първенството на пролет-есен, стои някъде в дъното на чекмеджето.

Засега още по-ясно бих го формулирал, че надделява това мнение и във Футболния съюз, и мога да кажа частично и в лигата, защото при нас клубовете винаги имат различно мнение, което е логично , а има и различни интереси. Но нека този формат да се изпробва поне три години, сега ще започне втората, за да се види как действа, като отварям скоба и казвам нещо, което трябва да е ясно на абсолютно всички. По принцип, когато се играе в група с 16-18-20 отбора, не е прието да има плейофна фаза. Плейофната фаза е добра за групи с 10-12-14 отбора. И тук вече трябва да започнем темата дали аз съм за намаляване на групата, как би било по-интересно, но влизаме вече в една дискусия, която не спира да се води у нас в годините на демокрация. Опита се всичко - 16 отбора, 14, 12, 10, 9 в един момент, когато един отбор беше изваден, през какво ли не минаваме. В момента, когато примерно се е изиграло едно интересно първенство, пак казвам изключително оспорвано и излишно напрегнато. Защото аз не искам футболът да е свързан само с напрежение, футболът не е само това. Сега този уикенд гледах вторите дивизии на Испания и Италия, примерно. Едни мачове на почти пълни стадиони, втора дивизия, без много-много напрежение доиграва се първенството. А у нас се получава обратното - огромно напрежение, огромен залог, а стадионите празни, ето го парадокса.

Дали не се получава момента обаче, че отбори, които са покрили ценза, но по спортен път изпадат от Първа във Втора лига, да не могат да бъдат заместени адекватно. Аз си мисля, че в един момент никой не искаше да се класира като трети в Б група, за да играе бараж едва ли не, може да бъркам.

Предполагам, че не бъркаш. Видя се, че отборите от Втора лига си дават ясната сметка, че не са готови да преминат в  Първа лига. Най-малко това означава, че трябва да завишат значително бюджета си, за да започнат да търсят футболисти от чужбина, за да опитат да бъдат равностойни.

Да инвестират в осветление.

Точно така. Има изисквания. Усети се това нещо, но виж, съвсем логично е, че при положение, че Еfbet лига беше увеличена от 14 на 16 отбора, два отбора влизат от Втора лига стават общо 18. Ние не можем да имаме 19-20 отбора готови за участие в Първа лига. Напротив, дори тези, които стриктно изпълняват критериите едва ли са повече от 10, другото е съпроводено с малки компромиси. Но примерно, аз очаквах, още повече, че и икономическата ситуация след пандемията беше такава, да има сътресение и то да се усети сред отборите през годината. Това е една от малкото години, в които нито един отбор не прекрати участието си в професионалния футбол, особено във Втора лига, знаеш това е традиция, тази година завършиха всички, но това не означава, че състоянието им е цветущо. Иначе като ниво на футбола, във Втора лига много падна нивото, това също трябва да го отчетем, затова прехода между Първа и Втора лига става много труден, това е абсолютен факт.

Ясно е, че футболът е световен бизнес, ясно е, че ФИФА и УЕФА налагат този календар, ясно е, че сега плащаме данък “Катар". Обаче не мислите ли, че най-големият данък ще платят футболистите, защото мнозина от тях на практика нямат никакви дни за почивка между двете първенства и това един ден ще даде отражение  в повече контузии, по-слаба подготовка, по-слабо представяне. Както се казва, “на едно море не могат да отидат", защото започва новото първенство и подготовката за него.

Когато се взема решение за старт и край на първенството се взимат под внимание много компоненти и не може да се каже, че това, което спомена е водещата мотивация, за да се вземе подобно решение, като никой не отрича, че здравето на футболистите е изключително важно, както и възможността те да участват в  тези мачове. Но у нас трябва преди да коментираме вид, формат, както винаги, може би е хубаво, особено ние в професионалния футбол да седнем и ясно да си кажем какво искаме да направим най-после с двете паузи - лятната и зимната пауза. Искаме ли да продължававме да ги съкращаваме, защото в последните години реално ги съкращаваме, лятната пауза е доста съкратена в момента. Дори “Левски" предложиха миналата година новото първенство да стартира на 20 юни. Представяш ли си сега да стартираме на 20 юни? Стартираме все пак чак в средата на юли и пак не достига времето.С две големи паузи през лятото и през зимата ние малко приличаме още на схемите от едно време, когато първенството беше с 30 кръга и дълги паузи.По този начин не отговаряме на европейските тенденции, не отговаряме на бизнестенденциите, защото футболът се е превърнал в изключителен бизнес, и тези дълги паузи са пагубни. По-лесният вариант е със сигурност да се съкрати зимната пауза, но пък тя минава през най-малко нови терени с отопление, за да могат отборите да играят. А лятото съгласи се, че при нас малките държави как да търпим ние обвинения, че стартираме прекалено рано, като УЕФА призовава нашите отбори в евротурнирите също още от началото на юли. Тоест ние дори да не стартираме първенството четирите ни водещи отбора започват в Европа. Ако трябва, можем да стартираме и края на август, условно казано, но четирите ни отбора от юли месец започват да играят, т.е. УЕФА също не осигурява за тях допълнително време. УЕФА казва:"Това е моят календар, ако искате участвате, заповядайте, ако не искате - отивайте на море.

Миналата седмица се създаде напрежение с факта, че договорите на някои от играчите на “Арда"-Кърджали са подписани до 10 юни, пък баражът бил ден по-късно. Изясни ли се този проблем, ясни ли са вече датите за новия сезон и защо е позволено да се подписват договори, например не до края на месеца, а до някаква конкретна дата - къде е проблемът?

Не искам да влизам в тази тема, така са приети договорите, когато са били картотекирани футболистите. Случаят е обеца за ухото, според мен да се подписват договори за по-късен етап, т.е. ако е обявен край на първенството на една дата, да не свършва със същата дата и договора на играча, могат да бъдат, примерно до средата или до края на юни. И по този начин подобни казуси просто могат да бъдат избегнати.Ако тези футболисти имаха договор до края на юни, което щеше малко да увеличи финансовата тежест за клуба, нямаше да го има този проблем.

Г-н Караиванов, има ли някаква промяна в разпределението на парите от телевизионните права? Знаем, че договорът е до 2026 г. Тук-таме се появяват гласове за по-големи суми, но в крайна сметка притежателят на правата е подписал своя контракт и има право да го изпълнява, както е записано в клаузите.

Към момента сме в средата на 5-годишен договор, подписан от Футболният съюз и “Нова Броудкастинг груп". Предполагам, че ще имаме събиране преди началото на първенството, за да коментираме начина на разпределение на парите, но тъй като сумата е една и съща в последните години, много трудно може да се стигне до промяна на начина на разпределение. Това е също една любима тема. Не е тайна, отборите винаги се стремят да търсят по-голям приход от телевизионни и рекламни права, но от друга страна  през последните години за мен е изключително важно, че първенството има стабилен партньор и няма абсолютно никакви сътресения в отразяването и начина, най-вече, начина на плащане в клубовете. Надявам се, че в определен етап със сигурност ще се увеличи финансовото възнаграждение към отборите, със сигурност.

На финала, на фона на почти празния стадион преди месец на финала за Купата на България, мечтае ли си Атанас Караиванов за достигане на грандовете до финала догодина и пълен стадион “Васил Левски" на 15 май догодина, в името на феновете разбира се, в името на футбола?

Популярният шаблон “Футболът е игра за феновете" е ясен. Лично на мен, макар и проведен пред около 2000-2500 зрители, имаше и доста деца, защото може би беше празничен ден. Финалът като качество и като ниво на мача “Лудогорец" - ЦСКА 1948 беше много добро. Те нямат достатъчно генерирана фенска маса, още повече за отбора от Разград феновете да дойдат до София наистина е предизвикателство. Но пък достигането до финала на турнира се извършва с мачове на терена, така че феновете не играят в случая. Със сигурност, ако на следващия финал догодина имаме пълен стадион ще бъда далеч по-щастлив.  Но в крайна сметка, по-важното е до финала да се стигне по спортни заслуги и този, който си е извоювал правото, а не този, който има най-много фенове. Продадените билети със сигурност могат да радват организатора, това е повече от ясно.

Благодаря Ви.

Бойко СЕРАФИМОВ