Иван Чешанков – спортен коментатор по баскетбол, тенис, хокей на лед и лека атлетика, в интервю за предаването "Спортът на фокус“ на Национална радиоверига "Фокус.

Каква е вашата оценка за трансфера на Александър Везенков в НБА?

“Сакраменто" взима може би най-добрият баскетболист в Европа в момента. Клубът получава един великолепен баскетболист. Ние се надяваме, че този негов трансфер, който беше дългоочакван, идва в точния момент, защото това е впечатляващо. Той е следен от много време, имаше, ако си спомняте, коментари за това дали изобщо някога ще играе в НБА, дали не е изпуснал момента, когато имаше първоначално интерес към него. Но според мен, много правилно, той и щаба около него изчакаха подходящия момент, когато той е на върха в европейския баскетбол, тогава да направят този преход, защото иначе можеше, така да се каже, отивайки в НБА да потъне  сред играчите, които идват от Европа, но не са с голямо реноме и тепърва трябва да се доказват там. И съответно, може в един момент да бъдеш поставен на пейката и да не можеш да покажеш на какво си способен. При ситуацията, в която се намира в момента той, ми се струва, че ще му бъде даден абсолютен шанс да продължи своето развитие. Везенков изкара целият този период и се развиваше, минавайки през някои трудни моменти, показа търпение, методична работа, много професионална работа във всяко едно отношение. Защото виждаме, това не е само един професионален спортист, но виждаме, че той е много добре подготвен и по отношение за работа с медиите, което в НБА също ще му бъде много важно, по отношение на разбирането за живота, здраво стъпил е на земята, което му прави чест. Защото много рядко, напоследък виждаме спортисти на неговото равнище да бъдат хора и да могат да се отнасят с другите като хора.

Мнозина други експерти казват, че Майк Браун го е избрал , защото пасва на стила и разбирането му за играта. Това така ли е?

Те отделиха толкова много време да следят изявите му, да пътуват, да пращат различни хора от щаба на Майк Браун в Европа да гледат мачове и положиха максимални усилия да бъде осъществен този трансфер.Мисля, че е ясно, че той е много желан от отбора на “Сакраменто" и е хубаво, че това се получава в един период, в който и отборът тръгва нагоре, и се надявам това да бъде успешен ход и за “Сакраменто", и за Александър Везенков.

Какви са шансовете му за стартовата петорка, при положение, че там са налични хора като Барнс и Мъри, по-добри ли са те от него на този пост, реално погледнато?

Не трябва да се вторачваме в стартовата петорка, защото в съвременния баскетбол виждаме колко по-широка е ротацията, отколкото беше навремето, от една страна, и от друга, има понякога плюсове да влизаш като резерва, ако ти си достатъчно ефективен в тази роля. Да, носи някакъв етикет "стартова петорка", но според мен, Везенков не е от тези, които биха се разколебали, ако не са в стартовата петорка. Има достатъчно принос и получава достатъчно възможност за игра, влизайки като резерва. Той може да бъде най-добрата резерва в НБА следващия сезон, защо не. Не искам да влизам в детайли кой е по-добър, защото това са баскетболисти на много високо равнище и тук въпросът е как треньорът вижда разпределението на минутите между тях, на кой в какви моменти да разчита за постигане на крайната цел. Тук сме свикнали малко да разсъждаваме по-индивидуално в търсене на отговора кой е най-добър в отбора, кой е лидерът на отбора. Това е колективен спорт, отборът трябва да печели, ако примерно 6-7 играчи имат равностоен принос, още по-добре. Да, хубаво е в определени моменти да имаш лидер, който да поеме отговорността и той да прави последния удар, когато трябва да търсиш победа със сирената. Но ако ти имаш равностойна петица, шестица, 7-8 играчи, които ти дават принос във всеки един мач, това е най-доброто, което можеше да желаеш.

Вие сте бил в Америка неколкократно, гледали сте мачове на живо в НБА, коя е най-голямата опасност за новобранец като Везенков, от всякакво естество - спортно, човешко, житейско?

Разбира се, това са страничните неща, които могат да доведат до разконцентрация, но аз затова казвам, че идва в много добър момент този трансфер, защото Александър Везенков вече е абсолютно зрял мъж, който е минал през славата. В крайна сметка, отношението, което към него има в “Олимпиакос" е такова, което би могъл да постигне и в “Сакраменто", но със сигурност първите сезони това няма да го има. Той ще бъде интересен, може би от любимците, но няма да бъде голямата звезда, няма да бъде толкова обичан първоначално, което тактически ще му даде време и възможност в този труден период. Защото са важни не толкова баскетболните детайли, които  ще трябва да се нагласява, колкото по-скоро начина на живот, начина на организация на отбора, на разпределение на времето. Със сигурност интересът към него ще бъде голям, но ми се струва, че това няма да доведе до главозамайване. Това иначе е една опасност, когато става дума за новобранец, но когато става дума за новобранец, примерно на 21-22 години. Аз имам повече представа от този отбор, гледал съм много техни мачове на живо и тогава, в този отбор бяха Владе Дивац и Предраг Стоякович. Беше много интересен, приятен отбор, тръгна надолу, сега тръгва нагоре, надявам се с отново балкански привкус да има успехи. Всеки един отбор в НБА има, така да се каже, специфична закваска, да го наречем. Тук, когато става дума за “Сакраменто", мен поне това са ми спомените, свързани със сега. Не съм ги следил напоследък, сега вече тепърва ще ги следя много.

Семеен отбор ли е “Сакраменто"? Има ли ги тези високи очаквания на феновете като при топ тимовете, като “Лейкърс", като “Ню Йорк Никс", като “Чикаго"?

Във всички случаи, очакванията в тези пазари, които са най-големите в Северна Америка са много по-сериозни, съответно това е продиктувано и от медиите, когато става дума за “Ню Йорк", за “Лос Анджелис", за “Бостън", “Чикаго", разбира се. “Сакраменто" е доста по-различен пазар, така да се каже. От друга страна, това е столицата на Калифорния, мнозина не знаят това нещо, но това е столицата на този най-богат щат САЩ . Нормално е да имат амбиции, но всичко зависи, разбира се, и от собственика. И там доста неща се промениха през годините, така, че тепърва ще се запознаваме повече с порядките при “кралете".

Какъв е шансът  българският баскетбол като цяло, националният отбор, клубовете, детските формации да се възползват от този трансфер на Везенков, да вземат летящ старт в своето развитие, цели, амбиции и постижения?

Със сигурност ще има повишаване на интереса към мачовете от НБА на деца, някои от тях, може би в момента не се занимават с баскетбол, но покрай този трансфер на Везенков, и надявам се, добрите му изяви там, те да се запалят по играта и да искат да играят .Въпросът е къде ще играят след това? Когато мине този интерес, дали ще имат тази възможност да упражняват спорта. И тук идва ролята на държавата, спортното министерство и  федерацията. Ако си спомняш, навремето имаше един период, когато НБА започна да се дава по националната телевизия, съответно появи се доста голям интерес и започнаха да се изграждат баскетболни площадки. Ако сега тръгнеш, ще видиш, че те са много малко, някои вече изобщо ги няма, те са заменени от футболни площадки или изобщо не съществуват. Надявам се да има отново един такъв бум, защото това е отлична възможност. Преди години България имаше една много по-малка възможност от тази на Везенков, когато Тодор Стойков беше на летен лагер в НБА, в отбора на “Кливланд Кавалиърс" и играеше заедно с Леброн Джеймс, това нещо се забравя. Интересно е, че след това, когато Леброн дебютира в НБА, всъщност аз имах възможност да говоря с него след един от мачовете на “Кливланд" и го попитах дали си спомня за Тодор Стойков, той каза: “А, левичаря, много добра ръка имаше".  Ние имахме някакъв досег с НБА, но на практика от времето на Георги Глушков, който успя един сезон да играе за “Финикс Сънс", оттогава не е имало български представител в НБА, който да играе мачове в редовния сезон, надявам се и в плейофите. Сезон 1985-1986 е този на Георги Глушков и виждаме, че сега вече 2023-2024 г., правим завръщане, така да се каже, на България в най-голямата баскетболна лига.

Бойко СЕРАФИМОВ