След като крал Чарлз бе диагностициран с рак снощи, световните лидери и медии побързаха да изкажат подкрепата и съпричастността си по адрес на краля.

Британският премиер Риши Сунак сподели, че е "шокиран и тъжен" да чуе за диагнозата рак на крал Чарлз. Сунак е благодарен, че болестта е "хваната рано" и се надява монархът да се възстанови бързо.

Президентът на САЩ Джо Байдън казва, че справянето с диагнозата рак "изисква надежда и абсолютна смелост“, добавяйки, че той и съпругата му са се молили за бързото възстановяване на Чарлз.

Индийският премиер Нарендра Моди пожелава "бързо възстановяване и добро здраве" на краля, а френският президент Еманюел Макрон споделя, че мислите му са с британския народ.

Световните медии също реагираха на новината, която излезе в понеделник в 18:00 средно гринуичко време, писа BBC.

Френският Le Monde коментира, че диагнозата "поставя конкретен проблем за кралското семейство и като цяло за монархията: вече няма много кралски особи на разположение, които да се появяват публично“.

Германският Der Spiegel междувременно казва, че "Уиндзорите не се дават лесно“, посочвайки, че кралица Елизабет II е живяла до 96 години, а бащата на Чарлз, Филип - до 99 години.