DeepMind на Google представи SIMA – Scalable Instructable Multiworld Agent, предназначен за работа в игрови среди. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

SIMA може да се адаптира към различни условия и контексти. "DeepMind искат да разработят агент, който да играе напълно различни игри, на които не е обучаван, т.е. да е способен веднага да се адаптира към средата. Едно от условията е да може да си партнира с хора – да играят заедно или един срещу друг. Ако изкуственият интелект в един момент се превърне в неразделна част от нас, то това сътрудничество трябва вече да бъде заложено в различни аспекти“, обясни доц. Тодорова.

Изкуственият интелект е обучаван на промяна в условията, на взаимодействие с хората и на някакъв вид 3D реалност. "В една от игрите той трябва да премести 10 дървени трупи, но човекът му казва да премести 10 камъка. В играта няма камъни и той ги създава", даде пример тя.

DeepMind планира да пренесе технологията при безпилотните коли. "Това е един от начините, чрез които те търсят тази мултимодалност, която все повече да дава съзнателност, преценка, съобразяване, импровизация", допълни Мариана Тодорова.