Започна традиционната италианска кинопанорама "Истории от планината", която е част от целогодишната програма на "Банско филм фест". Това каза директорът на "Банско филм фест" Натали Петрова в предаването "Човекът на фокус" на Радио "Фокус".

През ноември ще се проведе 23-то издание на кинофестивала, като традиционно на него са представяни между 90 и 120 ленти от целия свят. Извън кинофестивала програмата на "Банско филм фест" продължава с различни събития, свързани с българската и световна планинарска и приключенска култура. "В София от 20 години всеки месец организираме презентации по два пъти. Февруари е посветен на италианското планинарско кино, което се осъществява в партньорство с Италианския културен институт. Мястото на прожекциите е "Домът на киното", обясни Натали Петрова.

Тридневната кинопанорама започва от 8 февруари и на нея ще бъдат представени 11 филма. "Това са професионални филми, почти всички с награди. Някои от тях са заснети буквално с риск за живота, на различни труднодостъпни и екзотични точки на планетата. Това са филми, които са уроци по история, по география, но в същото време са човешки истории. С тези ленти ще се пренесем на Хималаите, в джунглите на Непал, в Аляска и в Алпите. Италианските приключенци са написали не само своята история, но и част от световната планинарска история. Тези филми са продължение на италианската културна история", поясни директорът на "Банско филм фест".

Трите дни на кинопанорамата предлагат уникално кинопътешествие в невероятния свят на природата, приключенията, планинарската култура. "Ще се потопим във вълнуващи екшън кадри, изпълнени с адреналин, и ще сведем глава пред високите върхове и природата."

В първия ден на кинопанорамата е прожектиран "Пионери" на Алесандро Белтраме, който получава Награда "Петър Атанасов" за най-добър сценарий на Международния фестивал на планинарското кино в Банско през 2023 г.

В днешния ден зрителите ще могат да гледат "Северното лице на Южен Тирол", "Силата на конете, от която дори земята потръпва", "Последното изкачване" и "Призракът на планините“, а на 8 февруари са прожекциите на "Треска за приключения в Аляска", "Платнени криле" и "AltaVia 4000".

"Това са истински истории. Филмите са на границата между игралното и документалното. Автори са световни режисьори, а героите са световни приключенци. Голяма част от тях са били наши гости", допълни Натали Петрова.