Белите дрехи трудно се поддържат чисти и свежи. Дори и да нямат петна, с времето и след множество изпирания те придобиват жълтеникав или сивкав оттенък. Ето няколко прости техники за предварителна грижа, пране в пералня, сушене и гладене, които ще помогнат да възстановите и поддържате белия цвят на любимите си дрехи.

Колко често да перете белите дрехи

Ако искате да запазите цвета им свеж, най-добре е да ги перете след всяко носене. Почиствайте незабавно петната по белите дрехи. Изберете препарат, подходящ както за петното, така и за тъканта. Белината може да свърши добра работа, но не прекалявайте с нея. Ако я използвате прекалено често, ще увредите тъканите и рискът да се прокъсат ще се увеличи.

Бяло пране, стъпка по стъпка

Отделете бялото пране от цветното. Дори незначително количество боя от другите дрехи ще накара бялото да изглежда захабено и ще промени цвета му.

Не препълвайте пералнята. Знаем, че е изкушаващо да го направите, защото предполагате, че това ще спести вода, електричество и време. Но всъщност когато барабанът е препълнен, водата циркулира по-трудно между дрехите и изплакването не е достатъчно качествено. Така по тях остава мръсотия, а върху бялото тя определено личи.

Вече сме споменавали, но ще повторим: използвайте перилен препарат с оптичен избелващ агент. Това е вещество, което се просмуква в тъканите и не променя цвета и състава им. То пречупва ултравиолетовата светлина по такъв начин, че намалява видимостта на жълтата и увеличава тази на синята светлина. В резултат дрехите изглеждат по-бели.

Не използвайте твърде много препарат. Това също е съблазнително, но всъщност накрая ще получите по-некачествено изплакване. Излишният препарат ще остане в тъканта и тя ще изглежда зацапана. Относно количеството спазвайте указанията на производителя, които ще видите на опаковката.

Перете с възможно най-горещата вода, която позволява конкретната материя. Указания за максималната температура на пране ще намерите върху етикета на дрехата. Това ще позволи да премахнете попилата от тялото ви мазнина. Ако няма петна, пуснете стандартна програма, а за по-замърсени дрехи използвайте по-дълга.

Не използвайте омекотители – те могат да оставят следи по белите тъкани, съветва EVA. По-добре е в отделението за омекотител да сложите дестилиран бял оцет. С него ще постигнете по-качественото изплакване.

Преди да сложите дрехите в сушилнята, огледайте ги една по една. Ако има останали петна, изперете ги отново.

Сушете бялото пране на въздух – слънчевите лъчи ще помогнат за избелването им. Ако използвате сушилня, включете програма на ниска температура. Извадете дрехите леко влажни и ги доизсушете навън. Но внимавайте – ако ги пресушите, може да придобият жълти петна.

И накрая – когато гладите бели дрехи, използвайте по-ниска температура на ютията и повече пара, която да изглади гънките.

Съхранение

Избягвайте да съхранявате белите си дрехи в найлонови торби или пластмасови кутии. Липсата на циркулация на въздух в тях може да доведе до пожълтяване на тъканите. Ако искате все пак дрехите Ви да са прибрани в нещо, използвайте памучни чанти.

Възвръщане на белотата

Ако дрехите са вече леко пожълтели, може да ги накиснете за една нощ в белина, разредена според указанията на производителя. Важно е течността да покрие напълно дрехите. След това ги изцедете и изперете както обикновено.