Woke културата има опасно влияние върху либерализма. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

Американският интелектуалец Карл Бенджамин анализира Woke културата и проблема защо правата на малцинството са по-важни от тези на мнозинството. В статията си той разглежда конкретни казуси.

Бенджамин посочва, че медиите са изцяло ангажирани от този подход. "Когато липсват идеологии като класическото ляво, дясно и центристко и те се заменят от поляризацията и изкуствено създадени каузи, които да ангажират вниманието и в същото време да легитимират дадена партия или организация, какво остава за медиите, освен те също да следват тези каузи", коментира доц. Тодорова.

ЛГБТ темата според Бенджамин е силно преекспонирана, а правата на общността не са толкова силно ощетени.

Той смята, че масовата миграция води до пренаселване, претоварена социална инфраструктура и стагнация на заплатите на местното население. "Когато налагаме това като правила и този плурализъм стане диктат за друга група, част от хората с либерални възгледи се разочароват и отиват в другата крайност, в консерватизма“, посочи Мариана Тодорова.