Когато споменаваме билки, винаги се сещаме за обичайните  билки: мащерка, розмарин, но рядко се сещаме за градински чай. Много хора може би не знаят колко универсална е тази  билка или че може да се използва през по-голямата част от годината.

Каквато и да е причината за недооценения статут на салвията, диетологът и фитотерапевт Британи Никерсън разкрива защо това е  билка, която трябва да се използва по-често.

Ползи за  здравето от градинския чай

Според Британи Никерсън градинският чай съдържа мощни ароматни летливи масла, които успокояват нервната система, стимулират храносмилането и поддържат имунната система, пише Eatingwell, цитирано от zdrave.to.

"Тази билка е отлично стягащо и антисептично средство, което може да се прилага локално при ожулвания, порязвания и обриви или да се прави гаргара при болка. Можете също така да си направите чай от салвия в сезона на настинките и грипа, за да подкрепите имунната и дихателната системи“, казва специалистът. 

Независимо дали купувате салвия в хранителния магазин или на фермерския пазар, или я берете от градината си, потърсете листа, които са ярко сиво-зелени, без петна, имат силен билков аромат и гладък на допир горен слой.

Салвията е най-ефективна и ароматна, когато се прибира през лятото и началото на есента. Градинският чай се съхранява добре, така че може да се използва в ястия през цялата година.

Как да съхранявате градински чай

Ако не изразходвате прясната  билка в рамките на ден или два след закупуването или откъсването от градината, д-р Никерсън споделя, че ако не миете листата преди съхранение, това ще удължи живота им.

За да предотвратите бързата загуба на свежестта на листата на салвията, поставете я във вода (в чаша или малка ваза) и избягвайте излагане на пряка слънчева светлина. Свежите листа също могат да бъдат поставени в херметически затворен контейнер или торба за съхранение и поставени в хладилник или фризер.

За да запазите салвията годна за употреба до две години, тя трябва да бъде изсушена. Двата най-лесни метода са да окачите хоризонтално възропчета с нея. За да използвате метода на окачване, завържете стъблата заедно с връв и ги окачете на тъмно, добре проветриво място, докато изсъхнат напълно - около пет до седем дни.

"Билките и подправките, в това число и салвията, са не просто подобрители на вкуса, които могат да превърнат вашите ястия от меки във вкусни; те също са източници на хранителни вещества, които осигуряват редица ползи за  здравето. Проучване от 2023 г. предполага, че те могат да ви помогнат да намалите приема на натрий чрез увеличаване на присъщата соленост на храните", казва специалистът.