Пролетта дойде, а с нея и топлите пролетни уикенди. За всички, които не са фенове на почивните дни вкъщи и обичат да пътуват, екипът на "Фокус " подбра страхотни идеи за дестинации и забележителности из страната, които трябва да посетите.

Червената църква

Раннохристиянска базилика Червената църква е страхотна забележителност, съчетана с красива природа. Изградена още през ранното средновековие, днес тя е архитектурен и археологически паметник от национално значение, под егидата на ЮНЕСКО. Храмът е изграден от червени римски тухли, разположени върху масивна каменна основа, на което дължи характерния си цвят и популярното си наименование.

Достъпът до паметника е лесен. Църквата се намира приблизително 20 километра от Пловдив и на 2 километра от град Перущица, в полите на Родопите. Мястото е обозначено, има табела на главния път и малък паркинг. До самата църква се стига по пешеходна алея, дълга не повече от километър в едната посока. Преди самата църква ще се озовете пред новоизградения информационен център, който може и да се окаже затворен. Пътеката покрай него води до самия храм, където можете да се разходите и да разгледате. Мястото е лесно достъпно и е подходящо за деца.

Ако искате да продължите разходката си в района, препоръчваме изкачването до паметника на община Перущица – Паметник на трите поколения.

Смолянските езера

Уикенд разходките в Родопите винаги са добра идея за приятно бягство от града – успокояващо и зареждащо, затова ви подбрахме още едно страхтно място от този район – Смолянските езера.

Смолянските езера са група езера в Букова планина, Западните Родопи. В миналото езерата са били над 20, но сега са останали само 7 – останалите са се превърнали в блата. През пролетта и есента на места тези блата отново се избистрят и се превръщат в малки кристални езерца.

До езерата може да стигнете по прекрасна екопътека, която започва от голяма поляна с параклис, малко преди отбивката за Смолян по пътя Пампорово – Смолян. 

Екопътека “Искър – Панега"

Стопли ли се времето, задължително трябва да идете там. Място с невероятна красота, живописни пейзажи и усещане за досег с природата - Екопътека “Искър – Панега". 

Еко пътеката започва в края на град Луковит в посока София. Има обособен голям паркинг, а от него началото на пътеката се разделя в два маршрута, които се събират след около 4-5 минути. Първия маршрут е малко по-стръмен и приключенски, кръстен закачливо “За младите и смелите", а вторият е равен и приятен за разходка и носи името “За бабите и внуците". Двата маршрута се събират до беседка, в дясно от която, на стотина метра се намира мястото, от което можете да наемете каяк или водно колело за разходка по реката.

След като преминете атракциона за наем на водни колела, ви очаква едночасова приятна разходка по поречието на реката, с разкошни гледки, дървени мостчета и наистина невероятно красива природа.

Разходката по реката отнема около 3 часа в бавен и спокоен ход и може да бъде съчетано с посещение на Каменните къщи около Карлуково и Луковит и разбира се пещера “Проходна", която е една от най-известните пещери в България.

Крушунските водопади

Ако не сте посещавали Крушунските водопади, тази пролет е момента да го направите.

Водопадите се намират на 35 км от Ловеч, до село Крушуна. Има табели по пътя, така че няма да Ви е трудно да се ориентирате. Има на разположение заведения и просторен паркинг. При влизане е необходимо да заплатите входна такса. Удобна екопътека има изградена край водопадите, която няма да Ви позволи да пропуснете някои водопад.

Креснeнско дефиле, река Струма

Всички, които търсят приключения и интересни занимания на открито могат да планират активна почивка в планината. Страхотно предложение за любителите на силния адреналин е рафтинга по бързите води на Река Струма, като по традиция през месец Април ще бъде официално открит сезона.

Стягайте багажа и се отправяйте към някоя от тези прекрасни пролетни дестинации… а защо не и към всичките!