Интересно е съчетанието на коренно противоположните понятия "бит" и "просветление", както е в спектакъла "Битово просветление". Пътят към просветлението е да ги съчетаем и да ги изследваме и двете. Това каза Мария Косса - артист, хореограф, преподавател, създател на африканския център за култура и танц "Африкая", автор на спектакъла "Битово просветление",  гост в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус".  Разговорът е на тема просветление в контекста на Великденските празници.

"Не помня кога се е родила идеята за представлението.  Аз съм раждала два пъти, това е като трето раждане  - вече бях обявила датата, та малко наобратно се получи. До последно нямах структурата, а само нахвърляни идеи. Знаех какви инструменти искам да използвам . Имах само някакви картонени и пластмасови чинии и мрежи от авокадо и козметични маски, които още не бях решила как точно да използвам. Една седмица преди премиерата във Върна на 25-и март вече си мислех, че има представление. Мантрата беше "представлението се случва" , за да не се паникьосам. 24 часа преди представлението се появи структурата и сюжетът. Не бях правила никаква репетиция", разказва Косса. 

И музиката за представлението е направена за броени дни, допълва тя.

На въпроса възможно ли е да намерим просветление в битовизма, както е озаглавен спектакълът, тя каза: " Точно за това ми е интересно, защото съчетава материя и духовност. Това, което се случва, най-често е в едната крайност - или твърде много се задълбочаваме в изследването на бита и трупане на материални блага и пренебрегваме духовността или твърде много се възнасяме и се откъсваме от земното. Ние сме хора и съдържаме и материя, и дух. Пътят към просветлението е да ги съчетаем и да ги изследваме и двете".

По думите на Косса, лесно е да се изолираме в пещера и да намерим просветление, но  всъщност предизвикателството  е, когато се върнем в бита, как ние реагираме на ежедневните ситуации. Тогава всъщност се вижда до къде сме стигнали в духовното си израстване.

Като представител на две смесени култури - българската и африканските, Косса се опитва да ги съчетава. Особено чрез танца, в който търси общото.

"Търся баланса и търся заземяването, което е едно от на-ясно изразените общи неща между българската и африканските култури - връзката със земята, каза хореографът.

По време на спектакъла "Битово просветление" връзката със земята се постига чрез гвоздеите, върху които Косса стои в една от сцените, т.нар "гвоздеи на факира", които идват от Изтока. По този начин хореографът прави връзката между африканските, източните и българската култури.

"Гвоздеите са любопитен инструмент да се постигане на просветление и това, което се случва по време на представлението е, че стоя върху тях 3 минути и танцувам, което е малко, аз по принцип стоя по 25 минути, така че изобщо не го усещам по време на спектакъла. Това поражда адреналин", уточни тя, като направи връзка с пироните в тялото на Христос, което дават тласък за размисъл:

"Това, което се случва на кръста - всъщност Исус Христос жертва тялото си, материята, за да спаси всички нас".

Според личната философия на Косса, всеки един от нас може да тръгне по пътя на Христос и всеки едни от нас може да достигне до момент, в който да се жертва за останалите и това да бъде в най-висша форма признак на просветление, готовност човекът да надскочи себе си и да помогне на останалите да го направят.