И днес в рубриката на "Фокус" - "Преди и сега", ще ви пренесем като с машина на времето в един период, отдалечен от близо 100 години.

Това е районът около тогавашния грандхотел "Мусала".

Той се намира и сега на бул. "Княз Борис I“. Монументалната сграда на един от символите на града. Построена е през 1927 г. по проект нa арх. Дабко Дабков. Инвеститор е строителният предприемач Методи Гандев. Хотелът е ситуиран на остър ъгъл, което дава възможност на арх. Дабков да проектира висока за централната част сграда. 

В миналото хотелът се слави като бисера на Черно море. Той е една от емблемите на града, изобразяван на многобройни картички, които пътуват по всички краища на света и рекламират града като морски курорт.

След 1944 г. е национализиран. От 1951 г. е хотел с името "Балкантурист". 

В тази красива сграда се намира и най-старият действащ асансьор в града.

Говори се, че предприемачът пратил арх. Дабко Дабков в Ню Йорк, където да види на живо и до сега един от символите на "града, който никога не спи" - Флатайрън Билдинг ("Ютията"). Това е един от първите небостъргачи в Манхатън, Ню Йорк, САЩ. Наименованието на зданието идва от неговата форма, напомняща ютиите от края на 19 и началото на 20 век. Забележително е също и като една от най-важните сгради за привържениците на класицизма. Известна е и като една от първите постройки със стоманена конструкция, както и с необичайно големите си за времето асансьори.

Сградата е проектирана от Дейниъл Бърнам. Строителството на 82 метровото здание приключва през 1902 година - 5 петилетки, по-рано от варненската "ютия".