Любопитно уведомление от 80-те години на ХХ век се появи в мрежата. То припомня цените на новите коли, които тогава българинът е можел да закупи.

Независимо, че обявата е от Мототехника Пловдив, то цените бяха едни и същи във всички клонове на държавното предприятие.

В средата на 80-те години средната работна заплата у нас е бе 215 лева. Москвичът (най-масовия, който се търсеше беше с дефорсиран двигател) се търгува за 5700 лева. Това означава, че с малко над 26 месечни работни заплати, човек може да се сдобие с тъй желаното превозно средство, друг е въпроса, колко време ще го чака, пък и да си припомним анекдота от тогава: - Тате, какво значи “глупости на търкалета“? – Запорожец , Москвич, Лада, Волга...

Според данните на Националния статистически институт, средната брутна месечна заплата на наетите лица по трудово и служебно правоотношение за месец март тази година е 2300 лева.

Сами преценете с колко месечни работни заплати – чисто, може да се сдобиете с кола среден клас? Вижте ТУК и друга важна цена от времето на соца.