Берлин е космополитен град, който трябва да се види. Той има много различни лица. Това каза пътешественикът Вера Александрова в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Миналото на града оказва огромно влияние върху съвременния му облик, отбеляза тя. "Централната част около Райхстага, паметниците, посветени на Холокоста, навяват донякъде една горчивина и показват на хората, че не трябва да забравят миналото, но това не бива да им пречи да вървят напред. Това, което го отличава от другите градове, е една много специфична енергия, която не може да се види да речем в Щутгарт или в Кьолн. В Берлин има един много специфичен младежки дух на освободеност, на разкрепостеност, на комбинация от минало и настояще и градът наистина представя лицето на една друга съвременна Германия“, разказа Вера Александрова.

Според нея Берлин е перфектна дестинация за разходка с деца, защото предлага много и невероятни детски площадки и забавления, включително водни.

Градските паркове в периода от края на април до началото на юни предлагат истинска цветна феерия. Най-впечатляващ според нея е Grosser Tiergarten, в който могат да се видят водни канали, розариум, малка уютна английска градина, зона с фонтани и паметници.

"Grosser Tiergarten е оазис в центъра на Берлин, който хората не бива да пропускат. Повечето от нас асоциират немската столица с шум, трафик, фестивали, култура, но едва ли очакват подобно цветно пиршество. Зоната с рододендроните сякаш въвежда човек в един друг свят, забравя за околния шум, забравя, че е в един мегаполис, сякаш попада в райска градина“, сподели пътешественичката.

Тя разказа и за пролетния фестивал на Берлин Carnival of Cultures, който е посветен на културно-етническото многообразие на града. Във фестивала участват хора от цял свят, които пеят, танцуват и се забавляват в рамките на няколко дни, а събитията се провеждат на различни места в града. "Ако решите да го посетите, много ще се забавлявате. Но ако попаднете по същото време в Берлин по работа, ще ви бъде изключително трудно, защото доста участъци от центъра на града са затворени заради парада и трафикът е ужасен“, предупреди Вера Александрова.

Тя разказа и за пътуването си до Андалусия – най-красивата част на Испания. Пролетният сезон е най-подходящ за пътуване до този район заради големите горещини през лятото. Най-малко 10 дни са необходими, за да се потопи пътешественикът в културата на Андалусия и да усети духа й.

"Това, което остава след връщането от Испания, е усещането за едно безкрайно синьо небе и непрекъснато слънце. Дори когато е зима и температурите са около 15 градуса, пак е топло и човек има усещането за цвят и топлина“, сподели Вера Александрова.

Малага има прекрасна крайбрежна част, прекрасен градски парк с екзотични растения и е определян като един от най-добрите градове за живеене в Европа заради комбинацията от кухня, климат, заплащане и атмосфера. Градът в момента се налага като един от европейските центрове, притегателни за младежи, работещи в ІТ сектора, разказа пътешественичката.

Кордоба е един от най-горещите градове в Европа. Температурите през лятото често са над 43-44 градуса. Малките улици на града са украсени по типичния за тази част на Испания начин – с много цъфтящи растения, образуващи цветни тунели.

Последното пътешествие на Вера Александрова е до САЩ – Маями. Там тя прекарва новогодишните празници.

През това време на годината в Маями се редуват стихийно и ураганно време със слънце и температури до 25 градуса. Там тя посещава мултимедийна изложбата на Ван Гог.

"Маями е много различен от Западното крайбрежие, като се започне от облеклото, храната, достъпа до алкохол. Градът е пълен с мигранти. В района на Маями Бийч бях буквално изгубена в превода, защото може би над 70% от хората говорят само испански. Те са преселници, живеят в затворено общество и просто не намират смисъл да учат английски“, обясни Вера Александрова.

Друга чудесна и близка дестинация за пролетна ваканция е Гърция. Градовете в северната части на южната ни съседка са добре познати на българите. Самата тя предпочита Цикладските острови заради специфичността на региона. "Ако човек иска да пътува организирано, има чартъри на различните туристически агенции, има нискотарифни полети, които дават възможност да не отиде за три или четири дни. Специално за пролетната ваканция или за майските празници южната част на Гърция винаги е с 5 до 10 градуса по-топло от София, така че това е идеалното място човек да се докосне до първото море. Близко ни е, познато ни е и сме свикнали с тази култура“, каза Александрова.

Остров Аморгос е любимата й дестинация. Той се достига за 7 до 9 часа с ферибот от Атина. Островът е изолиран и затова не е популярна туристическа дестинация.