Учените прогнозират, че още една мощна слънчева буря може да удари Земята тази седмица. Има голяма вероятност от прекъсване на радиокомуникациите в различни региони на планетата, както и от появата на много ярки сияния извън полярните райони на Земята.

Слънчева или геомагнитна буря възниква поради силно смущение в магнитното поле на Земята, което предпазва нашата планета от плазмени частици и радиация, излъчвана от повърхността на Слънцето. Такава буря възниква, когато потоци от плазма, известни като изхвърляне на коронална маса, се блъснат в нашата планета. Те често придружават освобождаването на интензивна радиация, известна като слънчево изригване. Такива събития понякога водят до временно прекъсване на радиокомуникациите, както и до прекъсване на сателитните системи и електрическите мрежи на Земята.

Най-силната геомагнитна буря се разрази на Земята на 10 и 11 май и е най-мощната за последните няколко години, пише Daily Mail. Зад появата й стои слънчево петно, наречено AR3664, което претърпя серия от изригвания от клас X и плазмени изригвания. Изригванията от клас X са най-мощните слънчеви изригвания от всички. Във всеки от петте класа числата от 1 до 10 (и по-високи за изригвания от клас X) описват относителната сила на изригването. През май тази година вече имаше много такива изригвания и почти всички възникнаха от AR3664.

Оттогава това слънчево петно, което е област със силна магнитна активност (именно тя провокира емисии на радиация и плазма от повърхността на Слънцето), се обърна в другата посока от Земята. Въпреки това учените, наблюдаващи космическото време, са регистрирали появата на 17 изригвания с различна мощност на това място през последните дни.

Най-силното огнище е регистрирано в понеделник, 27 май, и е класифицирано като клас X2.9. Това енергийно събитие беше придружено и от изпускане на плазма в космоса. Но това изригване не е имало никакъв ефект върху нашата планета, тъй като петното, както беше споменато по-горе, беше обърнато в другата посока.

Според прогнозите на учените към края на тази седмица слънчевото петно ​​AR3664 отново ще се изправи срещу Земята. Така отново може да предизвика силна слънчева буря, която да обхване нашата планета. Прогнозите показват, че появата на нови изригвания от клас X може да доведе до широко разпространено радиозатъмнение на Земята, което може да продължи няколко часа. Това се дължи на смущенията, които слънчевите частици създават в горните слоеве на земната атмосфера за преминаването на радиосигнали.

Ако в края на тази седмица се появят слънчеви изригвания заедно с изхвърляне на коронална маса, тогава няколко дни след като плазмените потоци излязат в космоса, те биха могли да ударят Земята и да доведат до друга геомагнитна буря на нашата планета.

Много е трудно да се предвидят явления като слънчеви изригвания, така че учените само предполагат, че подобни изригвания на Слънцето ще се появят в близко бъдеще. Често се случва астрономите да регистрират появата на изригване на нашата звезда постфактум.

Най-мощните слънчеви изригвания, причиняващи слънчеви бури, може да станат обичайни през следващите месеци и дори през следващата година. Учените смятат, че Слънцето наближава пика на своята активност, когато ще се появят огромен брой слънчеви петна. Този период се нарича слънчев максимум и настъпва приблизително в средата на всеки слънчев цикъл, който продължава 11 години. Настоящият слънчев цикъл започна преди 5 години.