Учени разработват изкуствен интелект, който да мисли като Айнщайн. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

Учени от Германия обучават изкуствения интелект на всички разработки на Алберт Айнщайн, включително и Теорията на относителността. "Те са включили и Нютон, защото са се опитали да създадат вътрешен диалог между двамата и Нютон да е интелектуалният "спаринг партньор“ на Айнщайн. Те все още са далече от това да пресъздадат съзнателен вътрешен диалог в ИИ“, обясни доц. Тодорова.

Когато изкуственият интелект е бил обучен, изследователите са го питали как работи гравитационната сила и той е реконструирал теорията много добре, но просто е възпроизвел това, което ние знаем, разказа футурологът.

Тя сподели, че е скептична за успеха на продукта. "Този тип генеративни модели са много добри в причинно-следственото мислене, в изграждането на стъпки, в запомнянето на разговор, но това, че изкуственият интелект е научен на тази информация, не значи, че ще надгради това мислене и ще спази руслото и гениалността или хрумването. Това е граничната точка. Изкуственият интелект е "мъртъв“ в контекста на това, че той може да обработи само съществуващото знание, а не може да измисли ново, не може да направи тази гениална комбинация от информации или съвсем налудничави хипотези, които да докаже по-късно. Но все пак проектът е интересен и предизвикателен“, коментира доц. Тодорова.