Учени от "Харвард" разработиха "умна" течност. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

Проучването е публикувано в "Nature", а течността е определена като "метафлуид".

"Умната" течност може да променя своите характеристики според околната среда и да се адаптира към специфични условия, поясни доц. Тодорова. Течността не е умна сама по себе си, т.е. в нея няма интелект. Тя е изключително адаптивна и реактивоспособна. Софтуерните и хардуерните програмисти вероятно ще я използват, за да градят архитектура на изкуствения интелект", обясни тя.

Изследователският екип не разкрива състава на течността. "Степента на адаптивност вероятно до някаква степен е вътрешно заложено качество, но става въпрос за вид механична интелигентност", уточни футурологът.

В публикацията се загатва, че течността има потенциала да бъде използвана в създаването на програмируеми роботи, адаптивни материи, използвани за покритие на фасадите на сградите например или при изграждане на газопроводи и водопроводи така, че те да действат като пречиствателна станция. "Наноматериите са с тази концепция, графенът се ползва за това, така че това е изцяло нов дял от науката за метаматерии и метафлуиди", допълни Мариана Тодорова.