Тя е сред най-талантливите музиканти към днешно време. Анастасия Кобекина гостува в София на 7 март и очарова българската публика, видя репортер на "Фокус".

Челистката плени зрителите в зала "България" с позитивната и слънчева енергия, която излъчва и с виртуозната си техника. Започва да учи виолончело на 4-годишна възраст. Кобекина е родена на 26 август през 1994 г. в руския град Екатеринбург в семейство на музиканти. Рускинята направи дебюта си на българска земя със Софийската филхармония в концерт, дирижиран от Велиана Вълчева. 

Тя учи при Франс Хелмерсон и проф. Йенс-Петер Майнц в Германия, а след това продължава обучението си в Париж при Жером Перну, а след това изучава бароково виолончело при Кристин фон дер Голц във Франкфурт на Майн.

В зала "България" тя призна, че е повлияна от творчеството на баща си Владимир Кобекин, който е композитор. Кобекина изпълни на бис неговото произведение за чело и дейре - "Гаярда". Тя има издадени два албума заедно с баща си. Любопитно е, че Анастасия Кобекина свири на виолончело "Антонио Страдивари“ от 1698, щедро предоставено от фондация "Stradivari Habisreutinger“.

"Много ви благодаря за топлото посрещане. За мен беше чест да работя с талантливата диригентка Вилиана Вълчева", добави още Анастасия. 

Кобекина е сред творците в Русия, които веднага заявиха своето негативно отношение към войната в Украйна.

През този сезон я очакват изпълнения с реномирани оркестри като оркестър "Тонхале“ – Цюрих, дирижиран от Пааво Ярви, Берлинския симфоничен оркестър с Андрис Пога, Франкфуртския радиооркестър с Аня Билмайер, Чешкия филхармоничен оркестър, дирижиран от Якуб Хруса, Националния оркестър на Тулуза, Фестивалния оркестър на Гщаад, Националния оркестър на Белгия и турне с Базелския Камерен оркестър.

Получила е признание на международни конкурси като конкурса "Чайковски“ (Санкт Петербург, 2019) и конкурса "Енеску“ (Букурещ 2016). Била е избрана в селекцията на BBC "Нова генерация“, випуск 2018–2021, а през 2022 получава наградата на фондацията за подпомагане на млади изпълнители "Borletti-Buitoni“.