С фурор премина премиерата на тазгодишната продукция на Клуб “Бродуей" към Американския университет в Благоевград. Заглавието, което студентите представят тази година, е “Хедърс" (Heathers) - световноизвестен мюзикъл по филма с Уинона Райдър от 80-те години, който не е поставян досега у нас.

“Хедърс" разказва историята на Вероника Сойер, която ще ни поведе по трънливия път на порастването. Мотивирана, смела, готова да превземе с гръм и трясък училищната йерархия, Вероника става част от убийственото трио на самия връх: Хедърките. Тъкмо в този момент се появява и Джейсън Дийн, обвит в мистерия и чар, за да открадне сърцето й. Способни ли са Вероника и Джей Ди да преобърнат утвърдения ред сред мрачните и сложни взаимоотношения в гимназията Уестърбърг Хай?

Режисьорът на петнадесетата продукция на клуба Теменуга Георгиева и вокалният режисьор - Апражита Джаярам, разкриха специално за “Фокус" подробности от кухнята в последните репетиции преди дългоочакваната премиера.

“Вълнението ми е силно и разнопосочно. За първи път оглавявам такъв проект, с такъв мащаб. Мюзикълът като театрално направление е особено амбициозно начинание - музика, танци, актьорска игра. Координацията на целия този поток от креативни и можещи хора е предизвикателство. Всеки ден ми носи нови уроци. Старая се да съм винаги с отворени очи, уши и обятия. За щастие, съм късметлийка този път. Хората, с които работим рамо до рамо, час след час, са толкова талантливи и отдадени. С такъв екип няма как да не постигнем и невъзможното", разказва Теменуга.

“Хедърс" е любимият мюзикъл на Апражита и едва сдържа търпението си да види как той оживява на сцена. “Развълнувана съм и съм нервна. Всички работихме изключително усърдно през последните месеци и знам, че ще плача от щастие на премиерата", каза вокалният режисьор.

Това е трета година в клуба и за двете момичета. Дебюта си в “Бродуей" Теменуга направи, превъплъщавайки се в ролята на Фролайн Кост в продукцията на “Кабаре" през 2022.

“Съвсем натурално беше за мен да се запиша за кастинга на “Кабаре" във втората година от следването ми в АУБ. Да си част от нещо по-голямо от теб, нещо значимо, което въздейства на маси хора из страната, да имаш ценната възможност да изразиш и утвърдиш себе си на сцената… мога да изброявам до утре. “Бродуей" седи в основата на пътя ми в АУБ", сподели режисьорът.

Апражита идва чак от Индия, за да учи в Американския университет и впоследствие да стане част от клуба “Бродуей".

“Хедърс" е тъмна комедия. Саркастична е и е смешна, но същевременно засяга някои сериозни и адски значими проблеми. Ще е много забавно - очаквайте да се смеете, да плачете, да ахнете от изненада. Нямам търпение всички да го видят!", развълнувана е Апражита.

“Зрителите ни трябва да дойдат с отворени сетива. Heathers е дързък мюзикъл с отровно чувство за хумор и случки, които шокират и провокират размисъл. Засягат се нелеки теми като пубертет, тормоз в училище, вина, отмъщение и други. Никой от героите не е черен или бял, всички са в сивия спектър. Виждаш ги как преживяват вълненията на живота на възрастния за първи път и се чудиш… Мразя ли те или те обичам?", описва мюзикъла Теменуга.

След четири дати в Благоевград (25.03-28.03) на сцената на театър “Карл Джераси" на кампуса на АУБ, клуб “Бродуей" тръгва на турне из страната. Първа спирка е София с две представления на 31.03 в НАТФИЗ, следва Стара Загора на 02.04 в Държавната опера. На 04.04 трупата се отправя към Бургас и Културен дом НХК, а големият финал е на 06.04 на сцената на ФКЦ във Варна.

Мюзикълът се изпълнява на живо на английски език с български субтитри, с жива музика от The Haters.

Евгения ТРИФОНОВА