Днес Sofia24.bg ще ви разкаже за ползите от консумацията на кумкуат. Този плод прилича на мандарина, но е още по-малък и се яде с кората. Родината му е Китай, но се отглежда и в Гърция. Можем да кажем, че това е визитната картичка на остров Корфу, където се произвежда и ликьор от кумкуат.

Всеки един от вас, който е посещавал гръцкия остров знае, че там този плод може да бъде видян на всяка крачка - сушен, захаросан или под формата на ликьор. В превод "кумкуат“ означава "златен портокал“ или "златна мандарина“, но както вече споменахме, той има много по-малки размери.

Цитросовият плод е отличен източник на вит. С. Съдържа и вит. А, но в по-малки количества. Освен това е богат на диетични фибри и вода. Съдържа и достатъчно количество калций. В състава му има и желязо, флавоноиди, каротеноиди и други растителни компоненти. 

Именно заради тези вещества кумкуатът се счита за добра антиоксидантна, противовъзпалителна, антибактериална, противоракова, имуномодулираща храна.

Кората му не само е годна за консумация, но не бива да се лишавате от нея, защото в нея има антиоксиданти и различни полезни растителни съединения. Малката оранжева вкусотия има противовъзпалителен ефект, подобрява здравето на костите и имунитета, като се грижи и за здравето на червата. Подобрява контрола на кръвната захар и може да помогне в борбата за предотвратяване на сърдечни заболявания.