Sofia24.bg ще ви разкаже днес за едно много високо дърво, чиито плод се нарича платония. Платония е сухолистно широколистно дърво, достигащо 25-40 метра височина. Листата са срещуположни, продълговати до елипсовидни прости, 8-15 см дълги, лъскави и тъмнозелени, с вълнообразни ръбове и кожеста текстура. Цветоветеса 5-7 см дълги, розови, с пет венчелистчета и многобройни тичинки. 

Дървото достига 40 метра височина. Расте в тропическите гори на Бразилия и Парагвай. Плодовете му са с размерите на портокал. Платонията има дебела и жълта кожа. Сърцевината е бяла с черни семки. Вкусът му е сладко-кисел. А при стискане изпуска жълт сок. Счита се за един от най-вкусните и здравословни плодове в света.

Консумира се в прясно състояние. Подобрява имунитета, ако го консумирате редовно. Маслото произведено от платония помага при кожни проблеми, обриви и инфекции. Има високо съдържание на фосфор, желязо и витамин С. Семената са кафяви и доста мазни - богати са на магнезий, цинк и калций, съдържа витамини D2, Е и К. 

Използват като домашен лек за лечение на кожни заболявания. Използва се и като билково лекарство за болка в ушите и за лечение на ухапвания от змии и насекоми. Маслото от платония се прилага и в козметиката за производство на свещи и сапуни.