Далакът (слезката) филтрира кръвта и участва в регулирането на баланса на течностите и свързаните с имунната система процеси. Това е мястото, където се унищожават използваните кръвни елементи и попадналите в кръвта чужди тела.

Въпреки че заболяванията на далака обикновено не причиняват симптоми, те водят до нарушено функциониране на далака и могат да бъдат резултат от сериозни животозастрашаващи патологии. Какви заболявания засягат далака? Кога трябва да се извърши операция? Ние обясняваме.

Защо се нуждаем от далак?

Далакът е единичен паренхимен орган, разположен под левия купол на диафрагмата, близо до стомаха. Състои се от два вида тъкани: едната е съставена от клъстери от абсорбираща тъкан и лимфни кръвни клетки, докато другата има мрежеста структура и прилича на пчелна пита.

Далакът е част от лимфната система, която определя правилния баланс на течностите, усвояването на мазнините и имунитета на организма. Органът също така произвежда билирубин, съхранява кръв и кръвни клетки и унищожава използвани кръвни елементи и чужди тела, които са проникнали в него.

Уголемяване на далака - какво означава това?

Увеличаването на далака или спленомегалията е една от най-честите патологии, засягащи този орган. Далакът трябва да бъде неопипаем при физически преглед при възрастни. Ако можете да го напипате, това означава, че е уголемен.

Степента на уголемяване на далака се измерва в сантиметри от ребрената дъга. Ако това разстояние надвишава линията на пъпа, виновникът обикновено е заболяване на хемопоетичната система. Основните причини за спленомегалия включват:

инфекции - бактериални (туберкулоза, коремен тиф, инфекциозен ендокардит, бруцелоза), вирусни (вирусен хепатит, цитомегаловирус, мононуклеоза), протозойни (токсоплазмоза, малария); анемия; рак; портална хипертония - чернодробна цироза, обструкция на порталната вена (причинена напр. от кръвен съсирек, стесняване и компресия от лимфни възли и тумори), синдром на Budd-Chiari, обструкция на далачната вена (обикновено причинена от наличието на кръвен съсирек, аневризмална стеноза или компресия на тумора); автоимунни заболявания - RA, болест на Still, саркоидоза, лупус и лекарствени реакции; болести на съхранение - амилоидоза, болест на Гоше, болест на Ниман-Пик и мукополизахаридози.

Спленомегалията се потвърждава от образни изследвания и само в няколко случая изисква хирургична интервенция. Размерът на органа обикновено намалява след отстраняване на причината.

Кисти на далака

Това са редки промени, които не причиняват никакви симптоми при повечето пациенти и се откриват случайно по време на образни изследвания. Кистите се делят на: вродени, дегенеративни и паразитни. За щастие само големи кисти, които причиняват дискомфорт, изискват лечение.

Абсцес на далака

Това е състояние, което обикновено засяга хора с намален имунитет (в резултат на хронично заболяване или прием на лекарства, които потискат имунната система). Микроорганизмите, причиняващи абсцес, се предават най-често по кръвен път. Болните са с температура и болки в лявото подребрие, поради което се налага оперативно лечение, пише zdrave.to.

Разкъсване на далака

Руптурата на далака може да бъде разделена на спонтанна, която е спорадично състояние, свързано с протичащ болестен процес в органа, водещ до уголемяване на слезката, или забавена, в резултат на нараняване, при което е настъпила субкапсуларна руптура.

Разкъсването на далака може да се прояви със силна коремна болка от лявата страна, ниско кръвно налягане и бледа кожа. Това изисква незабавно търсене на лекарска помощ.

Инфаркт на далака

Макар и рядко, това е сериозно състояние в резултат на ендокардит, левкемия или тумори на хилуса на далака. Може да бъде безсимптомно или да се прояви като болка в левия хипохондриум. Лечението на радикалните форми на заболяването включва пълно отстраняване на далака, въпреки че при повечето пациенти не се изисква хирургична намеса.

Кога се налага спленектомия (отстраняване на далака)?

Окончателното решение за отстраняване на органа се взема от  лекаря, но при някои състояния това е по-вероятно от други. Най-често далакът се отстранява след откриване на:

вродена сфероцитоза;

паразитни кисти;

съсирек на далачната вена;

първичен тумор на далака или злокачествени тумори на органи в близост до далака;

абсцес на далака;

риск от некроза на органи;

аневризма на далачната артерия;

Болест на Ходжкин.



Операция за отстраняване на далака

Ако се наложи отстраняване на далака (спленектомия), правилната подготовка за операцията е изключително важна.

Процедурата не може да се извърши, ако пациентът показва симптоми на инфекция или има неконтролирани коагулационни параметри. Спленектомията при деца трябва да се отложи до 4-годишна възраст, освен когато има абсолютни показания за тази процедура.

Усложненията от спленектомията възникват спорадично, като най-честите включват: увреждане на панкреаса или стомаха (разположен в близост), кървене, инфекции и увеличаване на броя на тромбоцитите.